Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Τεχνητή νοημοσύνη και ανιχνευτές ψεύδους “θωρακίζουν” τα σύνορα της Ευρώπης!

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη και ανιχνευτές ψεύδους “θωρακίζουν” τα σύνορα της Ευρώπης!

«Στροφή» στην τεχνητή νοημοσύνη κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να ενισχύσει τον έλεγχο των εξωτερικών της συνόρων.

Κι αυτό καθώς πρόκειται να προχωρήσει όπως αναφέρουν ευρωπαϊκές εφημερίδες, στην εγκατάσταση ενός συστήματος τεχνητής νοημοσύνης με την ονομασία iBorderCtrl, το οποίο θα τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία διάρκειας έξι μηνών σε τέσσερα συνοριακά σημεία διέλευσης στην Ουγγαρία, την Ελλάδα και τη Λετονία.

Το σύστημα έχει ως στόχο να επιταχύνει την επεξεργασία των στοιχείων για την είσοδο ταξιδιωτών, αλλά και να καθοριστεί πιο εύκολα αν ψεύδονται στις ερωτήσεις που τους υποβάλλονται.

Στο στάδιο της προ-εξέτασης, οι χρήστες θα μεταφορτώνουν (upload) το διαβατήριό τους, τη βίζα και την απόδειξη των χρημάτων που κατέχουν (proof of funds) και στη συνέχεια θα απαντήσουν σε ερωτήσεις που θα θέτει ένα ηλεκτρονικό σύστημα μέσω κάμερας.

Θα αναλύονται οι “μικροεκφράσεις” του ταξιδιώτη

Μετά θα αναλύονται οι μικροεκφράσεις του χρήστη προκειμένου να καθοριστεί εάν ψεύδεται. Οι θα χαρακτηρίζονται ως χαμηλού ή υψηλού κινδύνου.

Οι ταξιδιώτες θα δεχθούν ερωτήματα όπως “Τι είναι στη βαλίτσα σου;” και “Αν ανοίξετε τη βαλίτσα και δείξετε μου τι είναι μέσα, θα επιβεβαιώσει ότι οι απαντήσεις σας ήταν αληθείς”;

Όσοι περάσουν τον έλεγχο, θα λαμβάνουν έναν κωδικό QR που θα τους επιτρέψει να περάσουν. Εάν υπάρχουν πρόσθετες ανησυχίες, τα βιομετρικά τους δεδομένα θα διαβιβαστούν σε έναν υπάλληλο που θα αξιολογήσει την υπόθεση.

«Χρησιμοποιούμε ήδη υπάρχουσες και δοκιμασμένες τεχνολογίες – καθώς και νέες – για να ενδυναμώσουμε τους συνοριακούς ελέγχους και να αυξήσουμε την ακρίβεια και την αποτελεσματικότητά τους» ανέφερε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Γιώργος Μπουλταδάκης, συντονιστής του project.

Το σύστημα του iBorderCtrl θα συλλέγει δεδομένα που θα προχωρήσουν πέρα από τα βιομετρικά δεδομένα και σε βιολογικούς δείκτες εξαπάτησης. Η αλήθεια είναι οτι βρίσκεται ακόμα στα αρχικά του στάδια ωστόσο οι πρώιμες δοκιμές σημείωσαν ποσοστό επιτυχίας 76%, αλλά πιστεύουν ότι αυτό θα μπορούσε να αυξηθεί στο 85%.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ