Τη συνδρομή ψυχολόγων ζητούν οι αστυνομικοί – Χωρίς τα προβλεπόμενα ψυχομετρικά τεστ οι μισοί αστυνομικοί που οπλοφορούν

Την ανάγκη να θεσμοθετηθεί η τοποθέτηση ψυχολόγων σε κάθε Αστυνομική Διεύθυνση της χώρας, επισημαίνουν οι ίδιοι οι αστυνομικοί διά στόματος των συνδικαλιστικών εκπροσώπων τους, με σκοπό  την αναβάθμιση του έργου τους αλλά και την ψυχολογική τους «θωράκιση» έναντι της εξαιρετικά δύσκολης υπηρεσιακής τους καθημερινότητας. Σχεδόν είκοσι χρόνια από την είσοδο των ψυχολόγων για πρώτη φορά  […]

NEWSROOM
Τη συνδρομή ψυχολόγων ζητούν οι αστυνομικοί – Χωρίς τα προβλεπόμενα ψυχομετρικά τεστ οι μισοί αστυνομικοί που οπλοφορούν

Την ανάγκη να θεσμοθετηθεί η τοποθέτηση ψυχολόγων σε κάθε Αστυνομική Διεύθυνση της χώρας, επισημαίνουν οι ίδιοι οι αστυνομικοί διά στόματος των συνδικαλιστικών εκπροσώπων τους, με σκοπό  την αναβάθμιση του έργου τους αλλά και την ψυχολογική τους «θωράκιση» έναντι της εξαιρετικά δύσκολης υπηρεσιακής τους καθημερινότητας.

Σχεδόν είκοσι χρόνια από την είσοδο των ψυχολόγων για πρώτη φορά  στις τάξεις της Αστυνομίας, με το Π.Δ. 537/1989, ο αριθμός τους σε όλη την ελληνική επικράτεια φτάνει μόλις τους 51, χωρίς να μπορεί βεβαίως να καλύψει το σύνολο των αστυνομικών που υπηρετούν στις πιο απομακρυσμένες Αστυνομικές Διευθύνσεις.

Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμη κι ο νόμος 3169/2003 (περί οπλοφορίας και χρήσης πυροβόλων όπλων από Αστυνομικούς) που προβλέπει τα ψυχομετρικά τεστ για τον έλεγχο της καταλληλότητάς  τους να φέρουν όπλο, έχει υποπέσει σε ουσιαστική αδράνεια. Αν και η  εξέταση αυτή πρέπει να διενεργείται εντός ενός έτους, μετά την συμπλήρωση πενταετίας από τις Σχολές Αστυφυλάκων και Αξιωματικών, όπως δείχνουν τα στοιχεία, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική.

28.000 αστυνομικοί φέρουν όπλο χωρίς να έχουν υποβληθεί σε ψυχομετρικά τεστ

Σε ένα σύνολο περίπου 55.000 αστυνομικών από το 2009, έχουν εξεταστεί μόνο οι 27.000! Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι οι υπόλοιποι 28.000 ένοπλοι αστυνομικοί ουδέποτε υποβλήθηκαν σε ψυχολογική εξέταση ενώ 309 από αυτούς που εξετάστηκαν (1,56%) αφοπλίστηκαν!

Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν, κατά τη  διάρκεια του 29ου Πανελλαδικού συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων όπου τέθηκε το θέμα όχι μόνο της ψυχολογικής αξιολόγησης αλλά και της στήριξης των χιλιάδων αστυνομικών και των οικογενειών τους, στις αντίξοες εργασιακές συνθήκες υπό τις οποίες εργάζονται.

«Η ολοένα αυξανόμενη διαχείριση δύσκολων υπηρεσιακών περιστατικών σε συνδυασμό με το γεγονός ότι, ως μέλη της κοινωνίας, είμαστε και εμείς θύματα της οικονομικής κρίσης έχει ως αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουμε με μεγαλύτερη δυσκολία το ψυχολογικό αυτό φορτίο», υπογράμμισε το μέλος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ρεθύμνου, Στέφανος Στεφανάκης, αναφερόμενος στις σύγχρονες ανάγκες και τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες της τελευταίες δεκαετίας που επιβάλλουν την καθημερινή παρουσία και υποστήριξη των αστυνομικών από ψυχολόγους, οι οποίοι θα έχουν την ευθύνη του προσωπικού κάθε Αστυνομικής Διεύθυνσης.

Για ποια προβλήματα αναζητούν ψυχολογική βοήθεια οι αστυνομικοί

Τα προβλήματα τα οποία απασχολούν έντονα το αστυνομικό προσωπικό είναι συνήθως κρίσεις πανικού, το εργασιακό stress, η διαχείριση συζυγικών προβλημάτων (π.χ. διαζύγια), η αντιμετώπιση μιας δύσκολης ασθένειας (π.χ. καρκίνος), του ίδιου ή κάποιου συγγενή του, η διαχείριση πένθους, η προετοιμασία για μία δύσκολη κατάσταση (π.χ. μάρτυρας σε κάποιο δικαστήριο),η προετοιμασία για την έξοδο από το Σώμα (συνταξιοδότηση), εθισμοί (τζόγος-αλκοόλ-κάπνισμα- εθισμός στο διαδίκτυο) κ.α.

Τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης

Η τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης ήρθε να συνδράμει, με την ουσιαστική παρέμβαση της Π.Ο.ΑΣ.Υ, προληπτικά κυρίως στο έργο των ειδικών επιστημόνων και ενδεικτικά από τον Μάρτιο του 2017 έως τον Νοέμβριο του 2017 έγιναν 606 κλήσεις. Αυτές προέρχονταν  τόσο από άνδρες (228) όσο και γυναίκες (308). Συνολικά, 208 εν ενεργεία Αστυνομικοί, 12 συνταξιούχοι,159 εργαζόμενοι στα ΑΤ ως  πολιτικό προσωπικό και 227 άλλες περιπτώσεις, χρειάστηκαν ψυχολογική βοήθεια ενώ, αξίζει να σημειωθεί, ότι 70 κλήσεις ήταν αναπάντητες που για τους επιστήμονες της ΕΛ.ΑΣ. έχουν τη σημασία τους.

Παρά τις  φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλουν οι ψυχολόγοι της ΕΛ.ΑΣ δεν επαρκούν για να αντιμετωπίσουν τα «συσσωρευμένα» και κάποιες φορές «εκρηκτικά» ζητήματα που απασχολούν τους  αστυνομικούς ή τους οικείους τους οι οποίοι χρήζουν ψυχολογικής υποστήριξης.

Ψυχολόγος σε κάθε Αστυνομική Διεύθυνση

Επειδή όμως τα θέματα αυτά, που τις περισσότερες φορές παραμένουν στο σκοτάδι, μπορούν να έχουν επιπτώσεις  όχι μόνο στους ίδιους τους αστυνομικούς αλλά και εν γένει στο κοινωνικό σύνολο, ο κ. Στεφανάκης πρότεινε την οργανική ένταξη ψυχολόγου σε κάθε Αστυνομική Διεύθυνση σημειώνοντας:

«Το γραφείο του ψυχολόγου θα μπορούν να επισκεφτούν και τα μέλη των οικογενειών των Αστυνομικών, οι οποίοι έχουν Α’ βαθμό συγγένειας, οι συνταξιούχοι Αστυνομικοί αλλά και το πολιτικό προσωπικό του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Ό,τι δηλαδή, ισχύει μέχρι σήμερα και στα κεντρικά ιατρεία της ΕΛ.ΑΣ. στην Αθήνα. Η πολιτική και η φυσική ηγεσία του Σώματος, με την σειρά της, πρέπει να αφουγκραστεί την αγωνία των Αστυνομικών αλλά και των μελών των οικογενειών τους και να αναλάβει τις ευθύνες της παρέχοντας έναν πολύτιμο συνεργάτη ως σύμμαχο στο δύσκολο έργο τους».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr