Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Τι αλλάζει η κυβέρνηση στον εκλογικό νόμο- Αναλογικό μπόνους και πλαφόν έως 5% για να μπει ένα κόμμα στη Βουλή

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τι αλλάζει η κυβέρνηση στον εκλογικό νόμο- Αναλογικό μπόνους και πλαφόν έως 5% για να μπει ένα κόμμα στη Βουλή

Τις δομικές αλλαγές του εκλογικού νόμου μελετά η κυβέρνηση για να προχωρήσει εντός του 2019 στην ψήφισή του. Το Υπουργείο Εσωτερικών δια του Τάκη Θεοδωρικάκου έχει κάνει την σχετική προεργασία και το dikastiko.gr σας παρουσιάζει τις βασικές γραμμές αυτών των επιλογών που βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο.

Σύμφωνα με αυτές θα προβλεφθεί:

  • Αναλογικό μπόνους με βάση το ποσοστό του πρώτου κόμματος.
  • Επιστολική ψήφος για ετεροδημότες και αποδήμους.
  • Αύξηση του ορίου εισόδου στη Βουλή από το 3% ίσως και στο 5%.
  • Αύξηση των βουλευτών Επικρατείας από 12 σε 20 ώστε να συμπεριληφθούν και ομογενείς από όλες τις ηπείρους.
  • Άνοιγμα των εκλογικών καταλόγων στους Έλληνες του εξωτερικού.

Σύγκλιση με ΚΙΝΑΛ

Είναι προφανώς πως μέσα από τον εκλογικό νόμο θα επιδιωχθεί πεδίο σύγκλισης με το ΚΙΝΑΛ δεδομένου πως και η Φώφη Γεννηματά είχε αναφερθεί την ανάγκη αλλαγής του εκλογικού νόμου μιλώντας για αναλογικό μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα ανάλογα με το ποσοστό του. Η συμφωνία με το ΚΙΝΛΑ είναι κομβικής σημασίας δεδομένου πως είναι προαπαιτούμενο για να ψηφιστεί από 180 βουλευτές. Αν μάλιστα εισακουστεί παλαιότερη πρόταση του καθηγητή συνταγματικού δικαίου Νικ. Αλιβιζάτου, ώστε να αλλάξει το άρθρο του συντάγματος για την άμεση εφαρμογή του νέου εκλογικού νόμου ( από ψήφιση από 200 βουλευτές να μειωθεί στους 180) τότε πιθανόν να πάμε στις επόμενες εκλογές με το νέο σύστημα. Η απλή αναλογική δηλαδή να μην εφαρμοστεί ποτέ.

Θεοδωρικάκος: Όλα ανοιχτά

Χαρακτηριστικά πάντως των προθέσεων της κυβέρνησης είναι όσα είπε στη Θεσσαλονίκη ο κ. Θεοδωρικάκος:

  • “Κύριε Υπουργέ είδαμε δημοσίευμα ότι αλλάζει ο εκλογικός νόμος,, ότι αλλάζει από το 3% στο 5% για τα κόμματα που θα μπουν στη Βουλή. Όπως επίσης ότι αυξάνονται οι βουλευτές επικρατείας. Έχουμε ένα μέγεθος για το τι θα συμβεί;”

“Σε ό,τι αφορά το θέμα του εκλογικού νόμου για τις βουλευτικές εκλογές, αυτό που θα ήθελα σήμερα να σας πω είναι ότι η πρώτη προτεραιότητα της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Εσωτερικών, είναι να φέρει μέσα στο 2019 τη νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα διασφαλισθεί το δικαίωμα όλων των Ελλήνων που ζουν οπουδήποτε στη γη, να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους.

Και στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Εσωτερικών εξετάζει πάρα πολύ σοβαρά την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου. Για την ακρίβεια, αναζητούμε τη βέλτιστη λύση, παίρνουμε υπ’ όψιν μας τη διεθνή εμπειρία, γιατί σε όλες τις πολιτισμένες χώρες του κόσμου αυτό το θέμα έχει λυθεί και όπως το έχουν λύσει όλες οι πολιτισμένες χώρες του κόσμου, έτσι προτιθέμεθα να το λύσουμε κι εμείς. Πιστεύω δε ότι ειδικά αυτήν τη ρύθμιση θα την ψηφίσουν όλα τα κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου.

Δεν μπορώ να πιστέψω ότι θα υπάρξει βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου που θα αρνηθεί στους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό να μπορούν να ψηφίσουν στον τόπο κατοικίας τους. Για τα υπόλοιπα θέματα που αφορούν τον εκλογικό νόμο υπάρχει προετοιμασία, υπάρχουν διάφορες σκέψεις, υπάρχουν και οι σκέψεις στις οποίες αναφερθήκατε και είδαν το φως της δημοσιότητας, δεν υπάρχουν καταληκτικές αποφάσεις, θα συζητήσουμε με το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων προκειμένου να πετύχουμε την μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση  για τον νέο εκλογικό νόμο.

Οι βασικές αρχές για εμάς είναι η αναλογικότητα στην εκπροσώπηση και ταυτόχρονα η διασφάλιση κυβερνησιμότητας της χώρας”.

  • Μέσω του μπόνους στον πρώτο; Θα το αλλάξετε αυτό;

“Όπως είπα, οι αρχές πάνω στις οποίες θα κινηθούμε είναι η αναλογικότητα και η κυβερνησιμότητα. Το όσο μπορεί να είναι το μπόνους, εφόσον υπάρχει, θα πρέπει να είναι ένα αντικείμενο συζήτησης και αυτό. Όλα ανοιχτά στο τραπέζι”.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ