Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Χρίστος Μυλωνόπουλος: Τα συμπεράσματα παρέμβασης για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα 

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Χρίστος Μυλωνόπουλος: Τα συμπεράσματα παρέμβασης για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα 

Το ενδιαφέρον του νομικού κόσμου συγκέντρωσε, η εκδήλωση του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Ποινικού Δικαίου με θέμα: «Το Σχέδιο του Νέου Ποινικού Κώδικα», η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Μιχάλης Ζαφειρόπουλος» του Δ.Σ.Α.

Εκπρόσωποι της εισαγγελικής και δικαστικής Αρχής, επιφανείς θεωρητικοί του ποινικού δικαίου, μαχόμενοι δικηγόροι της Αθήνας και του Πειραιά, φοιτητές αλλά και πολιτικά πρόσωπα κατέκλυσαν το χώρο, στην πλέον επίκαιρη και ζωηρή δημόσια συζήτηση αναφορικά με το σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα.

Ο εισηγητής Καθηγητής Χρίστος Μυλωνόπουλος

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε δια του Αντιπροέδρου του Δ.Σ.Α, κου Θεμιστοκλή Σοφού, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Μιχάλης Καλογήρου, ενώ τη συζήτηση διηύθυνε ο ε.τ. Εισαγγελέας Αρείου Πάγου, κ. Ιωάννης Τέντες.

Την προβληματική γύρω από τις προτεινόμενες αλλαγές στον ΠΚ ανέπτυξαν διεξοδικά οι εισηγητές κκ. Χρίστος Μυλωνόπουλος [Καθηγητής ΕΚΠΑ, Πρόεδρος ΙΕΔΠΔ], Αθανάσιος Κατσιρώδης [Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου], Δημήτρης Ζημιανίτης [Εισαγγελέας Εφετών Αθηνών], Νίκος Κωνσταντόπουλος [Δικηγόρος, Πρόεδρος Συνασπισμού], Αριστοτέλης Χαραλαμπάκης [Καθηγητής ΔΠΘ] και Θεμιστοκλής Σοφός [ΔΝ, Αντιπρόεδρος ΔΣΑ]. Τη συζήτηση έκαναν έτι πιο ενδιαφέρουσα οι παρεμβάσεις των κκ. Ζωής Κωνσταντοπούλου [Δικηγόρου, τ. Προέδρου της Βουλής, Προέδρου της «Πλεύσης  Ελευθερίας»], Αλέξανδρου Κωστάρα [ομ. Καθηγητή ΔΠΘ] και Κωνσταντίνου Βαθιώτη [Αν. Καθηγητή ΔΠΘ], οι οποίοι εισέφεραν στο διάλογο τις δικές τους σκέψεις σχετικά με τις αναγκαίες τροποποιήσεις  και βελτιώσεις του υπάρχοντος κειμένου.

Οι εισηγήσεις, παρεμβάσεις, ερωτήσεις και προτάσεις της εκδήλωσης αποτέλεσαν θεμέλιο ενός εποικοδομητικού επιστημονικού διαλόγου και ανέδειξαν τη σωστή κατεύθυνση ορισμένων νομοθετικών επιλογών του σχεδίου, τα αδιέξοδα τις αστοχίες και αντιφάσεις που εντούτοις πρέπει απαραιτήτως να αρθούν και τις πιθανές λύσεις μέσα από μια διαδικασία χρήσιμων διαφωνιών αλλά και κοινών στοχεύσεων με γνώμονα το χαρακτήρα του ΠΚ που θέλουμε να έχουμε ως χώρα. Η συζήτηση κατέληξε ομόφωνα ότι απαιτείται περισσότερος χρόνος προκειμένου να εξετασθούν επαρκώς οι διάφορες αντιρρήσεις και να αποδώσει η ανταλλαγή απόψεων.

Συγκεκριμένα:

“Θετική αξιολογήθηκε η προσπάθεια εξορθολογισμού των ποινών, η κατάργηση των πταισμάτων και η εισαγωγή του θεσμού της κοινωφελούς εργασίας και η κατάργηση του ν. 1608/50 ενώ ιδιαιτέρως αποδοκιμάσθηκαν η κατάργηση της απρόσφορης απόπειρας, η κατ’ έγκληση δίωξη της κλοπής, η κατάργηση της βαρύτερης τιμώρησης της πολλαπλής ανθρωποκτονίας εξ αμελείας, η θέσπιση απαλλαγής από την ποινή περιουσιακού εγκλήματος επί εντελούς ικανοποιήσεως του παθόντος χωρίς οποιαδήποτε κύρωση, η άστοχη εξίσωση της πλάνης περί τις προϋποθέσεις λόγου άρσης του αδίκου με  νομική πλάνη κλπ”.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ