Μέσα σε 102 λεπτά, οι δίδυμοι πύργοι του World Trade Center (Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου) στη Νέα Υόρκη κατέρρευσαν σαν να ήταν χάρτινοι, ενώ έπεσαν επάνω τους αεροπλάνα που είχαν καταληφθεί από τους μαχητές της Al Qaeda.
Σύμφωνα με το CNN, οι επιθέσεις στο κέντρο του Μανχάταν εκείνη την ημέρα άφησαν πίσω τους 2.753 ανθρώπους νεκρούς. Το νούμερο ανέβηκε στους 2.977 με τις επιθέσεις στο Πεντάγωνο της Ουάσιγκτον, αλλά και στο Σάνκσβιλ της Πενσυλβάνια.
Όταν η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA) απέτυχε να αποτρέψει τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, πολλοί αναρωτήθηκαν αν θα μπορούσαν να έχουν γίνει διαφορετικοί χειρισμοί με καλύτερα αποτελέσματα.
Όπως γράφει το BBC, η αποτυχία της CIA να εντοπίσει τα προειδοποιητικά σημάδια της τραγωδίας, που γράφτηκε στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001, έχει γίνει ένα από τα πιο έντονα αμφισβητούμενα ζητήματα στην ιστορία. Έχουν υπάρξει αναθεωρήσεις, εσωτερικές έρευνες και πολλά άλλα.
Από τη μία πλευρά είναι εκείνοι που λένε ότι η CIA έχασε προφανή προειδοποιητικά σημάδια. Από την άλλη, είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι είναι προφανώς δύσκολο να προσδιοριστούν εκ των προτέρων οι απειλές και ότι η CIA έκανε ό, τι μπορούσε. Κανείς, όμως, δεν μιλούσε μέχρι πρότινος για τις πολιτικές προσλήψεων στη CIA και το ότι αυτή, παρότι προσλάμβανε εξαιρετικούς συνεργάτες, δεν έδινε σημασία στη διαφορετικότητα. Τα ψυχολογικά τεστ έδειξαν πως οι αξιωματούχοι της CIA σε πολλούς τομείς έμοιαζαν πολύ μεταξύ τους. Και -δυστυχώς για εκείνη την περίοδο- το προφίλ τους, στην πλειοψηφία, ήταν δυτικό και δεν είχε καμία σχέση με το Ισλάμ.
Από την άλλη πλευρά, ο Οσάμα Μπιν Λάντεν είχε κηρύξει τον πόλεμο στις ΗΠΑ μέσα από μια σπηλιά, στην Tora Bora, τον Φεβρουάριο του 1996. Οι εικόνες από τη σπηλιά έδειχναν έναν άνδρα με γενειάδα ως το στήθος.
Σήμερα, μετά την τραγωδία, η τότε κήρυξη του πολέμου κρίνεται απειλητική από τα στελέχη της CIA. Εκείνη, όμως, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο, απλά δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι αυτός ο ψηλός Σαουδάραβας με τη γενειάδα θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για την Αμερική.
Σε ένα μεγάλο μέρος αναλυτών προφίλ, ο Μπιν Λάντεν έμοιαζε άνθρωπος των σπηλαίων και όχι απειλητικός. Ο Richard Holbrooke, αξιωματούχος της κυβέρνησης Κλίντον, το θέτει ως εξής: «Πώς μπορεί ένας άντρας σε σπηλιά να νικήσει την παγκόσμια ηγέτιδα δύναμη στις επικοινωνίες;».
Μια άλλη ανώνυμη πηγή λέει: «Απλά δεν μπορούσαν να βρουν λογική στο να βάλουν ανθρώπους να ψάξουν τον Μπιν Λάντεν και την Al-Qaeda, δεδομένου ότι ο τύπος ζούσε σε μια σπηλιά. Για εκείνους ήταν η πεμπτουσία της οπισθοδρομικότητας».
Σκεφθείτε, λοιπόν, τώρα πως θα είχε εκλάβει αυτές τις εικόνες ένας άνθρωπος της CIA αν ήταν εξοικειωμένος με το Ισλάμ.
Ο Bin Laden φορούσε εκείνα τα ρούχα (με τη μαντήλα και τα μακριά μανίκια) όχι επειδή ήταν πρωτόγονος, αλλά επειδή παρουσίαζε τον εαυτό του ως προφήτη. Νήστευε τις ημέρες που ο προφήτης του Ισλάμ νήστευε. Η στάση του σώματός του, αλλά και η εικόνα που παρουσίαζε, παρότι στη Δύση φαίνονται καθυστερημένες, ήταν εκείνες που στην ισλαμική παράδοση έμοιαζαν οι πιο… ιερές.
Όπως το έθεσε ο Lawrence Wright στο βιβλίο του για την 11η Σεπτεμβρίου, που κέρδισε το βραβείο Pulitzer, ο Μπιν Λάντεν ενορχήστρωσε την επιχείρησή του «ανακαλώντας εικόνες που είχαν βαθύ νόημα για πολλούς μουσουλμάνους, αλλά ήταν ουσιαστικά αόρατες σε όσους δεν ήταν εξοικειωμένοι με αυτή την πίστη».
Οι αμερικανοί αξιωματούχοι υποτίμησαν τον Μπιν Λάντεν λόγω διαφορετικής… πολιτιστικής κουλτούρας.
Όσο για τη σπηλιά, αυτή είχε ιδιαίτερο συμβολισμό. Όπως γνωρίζουν οι μουσουλμάνοι, ο Μωάμεθ βρήκε καταφύγιο σε μια σπηλιά στη Μέκκα όταν τον κυνηγούσαν οι διώκτες του. Για τους Μουσουλμάνους οι σπηλιές είναι ιερές.
Ο Λάντεν χρησιμοποίησε τη σπηλιά ως προπαγάνδα. «Δεν ήταν πρωτόγονος, είχε στρατηγική. Ήξερε ακριβώς πώς να εικονοποιήσει το Κοράνι και να στρατολογήσει «μάρτυρες» για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου».
Οι αναλυτές, επίσης, παραπλανήθηκαν και από το γεγονός ότι ο Λάντεν έκανε αναφορές χρησιμοποιώντας ποιητικό λόγο. Η ποίηση, όμως, για τους Μουσουλμάνους είναι ιερή. Εξάλλου, και το Κοράνι είναι γραμμένο σε στίχους. Οι Ταλιμπάν πολύ συχνά εκφράζονταν ποιητικά…
Εκ των υστέρων, η CIA αντιλήφθηκε πως θα μπορούσε να έχει διαθέσει περισσότερους πόρους στον εντοπισμό της Αλ Κάιντα. Θα μπορούσαν να έχουν επιχειρήσει διείσδυση. Αλλά δεν ήταν σε θέση να αντιληφθούν την επικινδυνότητα του πράγματος και το επείγον. Δεν διέθεσαν περισσότερους πόρους, επειδή δεν αντιλαμβάνονταν την απειλή.
Το χρονικό της ιστορίας
11 Σεπτεμβρίου 2001, 8:45 π.μ.: Ένα αεροσκάφος της εταιρείας American Airlines, με 92 επιβαίνοντες, προσκρούει στον βόρειο πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, προκαλώντας καταστροφική έκρηξη. Πάνω από τον 75ο όροφο το κτίριο τυλίγεται στις φλόγες και προκαλείται πανικός. Δεκάδες άνθρωποι σκοτώνονται, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που πηδούν στο κενό, για να σωθούν.
Σωστικά συνεργεία και δημοσιογράφοι σπεύδουν στο σημείο και στις 9:03 π.μ. οι τηλεοπτικοί σταθμοί μεταδίδουν σε απευθείας σύνδεση ένα ακόμη αεροσκάφος της ίδιας εταιρείας, με 64 επιβαίνοντες, να προσκρούει στον νότιο Πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, που πραγματοποιεί επίσκεψη σε σχολείο της Φλόριντα, πληροφορείται τα γεγονότα από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου και κάνει την πρώτη ανακοίνωση: «Πρόκειται για εθνική τραγωδία. Δύο αεροσκάφη συνετρίβησαν στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, σε μια ενδεχόμενη τρομοκρατική επίθεση εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών».
9:43 π.μ.: Η πτήση 77 της American Airlines, από την Ουάσιγκτον με προορισμό το Λος Άντζελες, με 64 επιβάτες, προσκρούει στο Πεντάγωνο, μέρος του οποίου καταρρέει. Προληπτικά εκκενώνονται ο Λευκός Οίκος, το Καπιτώλιο, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το Ανώτατο Δικαστήριο και όλα τα ομοσπονδιακά κτίρια στην Ουάσινγκτον, καθώς επίσης και τα κτίρια των Ηνωμένων Εθνών και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Ακολουθεί η κατάρρευση διαδοχικά των δίδυμων πύργων και ένα τεράστιο σύννεφο σκόνης καλύπτει τον ουρανό του Μανχάταν. Χιλιάδες άνθρωποι βρίσκουν τραγικό θάνατο.
Λίγο αργότερα, γνωστοποιείται πως ένα ακόμα αεροσκάφος της United Airlines, που είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο του Νιου Τζέρσεϊ, με προορισμό το Λος Άντζελες, είχε καταληφθεί, επίσης, από τρομοκράτες. Φαίνεται πως τα σχέδιά τους, όμως, ανέτρεψαν οι επιβάτες, που εξεγέρθηκαν, με αποτέλεσμα το αεροσκάφος να καταπέσει περίπου 100 χλμ. ανατολικά του Πίτσμπουργκ, στην πολιτεία της Πενσυλβάνια.
Οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν ως υπ’ αριθμόν ένα καταζητούμενο τον πολυεκατομμυριούχο Σαουδάραβα Οσάμα Μπιν Λάντεν, αρχηγό του τρομοκρατικού δικτύου της Αλ Κάιντα. Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του προς τους Αμερικανούς, ο Μπους υποσχέθηκε σκληρή απάντηση, όχι μόνο στους τρομοκράτες, αλλά και σε αυτούς που τους υποθάλπουν.
Περίπου ένα μήνα αργότερα, στις 8 Οκτωβρίου, οι ΗΠΑ επιτέθηκαν στο Αφγανιστάν, ανατρέποντας τους Ταλιμπάν, που παρείχαν άσυλο στον Λάντεν. Στο όνομα του «πολέμου κατά της διεθνούς τρομοκρατίας», το Μάρτιο του 2003, οι ΗΠΑ επιτέθηκαν και στο Ιράκ, ανατρέποντας τον Σαντάμ Χουσεΐν, ενώ η Αλ Κάιντα απάντησε με επιθέσεις κατά συμμάχων των Αμερικανών, όπως στις 11 Μαρτίου 2004 στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Μαδρίτης και στις 7 Ιουλίου 2005 στο μετρό του Λονδίνου.
Πηγές: BBC, Σαν Σήμερα, newsbreak.gr