Μετά τη φυλακή τι; 13 αποφυλακισμένοι βρήκαν εργασία μέσω Γραφείου Υποστήριξης στη Θεσσαλονίκη
Στο Γραφείο Υποστήριξης Αποφυλακιζομένων και Κρατουμένων απευθύνθηκαν 38 άτομα, τα οποία αναζήτησαν τις υπηρεσίες του Γραφείου για να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα και πραγματοποιήθηκαν συνολικά 170 συνεδρίες συμβουλευτικής.
Στη δύσκολη περίοδο της πανδημίας, 13 αποφυλακισμένοι βρήκαν εργασία μέσω του Γραφείου Υποστήριξης Αποφυλακιζομένων και Κρατουμένων της Κοινωνικής Υπηρεσίας της ΑΡΣΙΣ, υπό την “ομπρέλα” της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Είναι γνωστό ότι εν καιρώ πανδημίας οι κοινωνικά αποκλεισμένοι πλήττονται περισσότερο από κάθε άλλη φορά, αφού τις περισσότερες φορές δεν έχουν τον τρόπο να προσεγγίσουν τις υπηρεσίες που μπορούν να τους βοηθήσουν και αυτό οδηγεί σε πρόσθετο αποκλεισμό.
Το Γραφείο Υποστήριξης Αποφυλακιζομένων και Κρατουμένων της Κοινωνικής Υπηρεσίας της ΑΡΣΙΣ παρέχει καθημερινά υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης είτε διαδικτυακά, είτε τηλεφωνικά, είτε δια ζώσης με προγραμματισμένο ραντεβού, όταν δεν υπάρχει άλλος τρόπος εξυπηρέτησης.
Από τον περασμένο Νοέμβριο μέχρι και το Μάρτιο στην Κοινωνική Υπηρεσία της ΑΡΣΙΣ προσέφυγαν συνολικά 128 άνθρωποι. Στο Γραφείο Υποστήριξης Αποφυλακιζομένων και Κρατουμένων απευθύνθηκαν 38 άτομα τα οποία αναζήτησαν τις υπηρεσίες του Γραφείου για να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα και πραγματοποιήθηκαν συνολικά 170 συνεδρίες συμβουλευτικής.
Το προφίλ όσων προσέφυγαν στο Γραφείο Υποστήριξης Αποφυλακιζομένων και Κρατουμένων της ΑΡΣΙΣ
Οι άνθρωποι που απευθύνθηκαν στο Γραφείο Υποστήριξης Αποφυλακιζομένων και Κρατουμένων έχουν μέσο όρο ηλικίας τα 45 έτη, είναι άγαμοι ή διαζευγμένοι (80,5%), αντιμετωπίζουν σε μεγάλο βαθμό πρόβλημα στέγης (άστεγοι 26,5%, φιλοξενούμενοι σε φιλικά ή συγγενικά σπίτια 34,7%), είναι απόφοιτοι δημοτικού (36,7%), γυμνασίου (20,4%) και λυκείου (30,6%), ενώ η μέση διάρκεια του εγκλεισμού τους στη φυλακή ήταν δύο χρόνια και τρεις μήνες.
Πώς οι αποφυλακισμένοι βρήκαν εργασία
Από τους 38 αποφυλακιζόμενους οι 18 αιτήθηκαν εργασία οπότε και συνεργάστηκαν με την Εργασιακή σύμβουλο και πραγματοποιήθηκαν 50 συνεδρίες με στόχο τη εργασιακή τους αποκατάσταση. Από αυτούς οι 13 αποφυλακισμένοι βρήκαν εργασία, οι έξι αξιοποιώντας το πρόγραμμα επιδότησης ΕΚΟ του ΟΑΕΔ, οι υπόλοιποι βρήκαν εργασία στον ιδιωτικό τομέα χωρίς επιδότηση και ένας ξεκίνησε δική του επιχειρηματική δραστηριότητα.
Νομική συμβουλευτική ζήτησαν δέκα άτομα και πραγματοποιήθηκαν 20 συνεδρίες από τη νομική σύμβουλο μεταξύ άλλων για ζητήματα οικογε-νειακού δικαίου, αστικής και ποινικής φύσης, νομιμοποιητικών εγγρά-φων, προετοιμασία συνεντεύξεων για τον προσφυγικό πληθυσμό, ζητή-ματα νομιμοποίησης καθεστώτος πολιτών τρίτων χωρών και πρόστιμα μικροπωλητών.
Υπηρεσίες φοροτεχνικής – λογιστικής υποστήριξης ζήτησαν δέκα άτομα και πραγματοποιήθηκαν 41 συνεδρίες από τη σύμβουλο. Οι φοροτεχνικές υπηρεσίες αφορούν κυρίως την υποβολή φορολογικής δήλωσης, έκδοση Κλειδάριθμου, ρύθμιση οφειλών, ενημέρωση για ανασφάλιστα οχήματα, δήλωση ακατάσχετου λογαριασμού, υποβολή και τροποποίηση Ε9, αλλαγή στοιχείων μητρώου, αποδοχή μισθωτηρίων, αιτήσεις για επίδομα θέρμανσης, κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης (ΚΕΑ), κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, κοινωνικό μέρισμα, επίδομα στέγασης, προγράμματα για ανέργους του ΟΑΕΔ.
Άλλα δύο χρόνια για το πρόγραμμα
Η Κοινωνική Υπηρεσία Υποστήριξης Ευπαθών Κοινωνικά ομάδων με το Γραφείο Υποστήριξης Αποφυλακιζομένων και Κρατουμένων της ΑΡΣΙΣ συνεχίζουν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά να υποστηρίζουν συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη καθώς από το Νοέμβριο του 2020 η υπηρεσία έλαβε νέα χρηματοδότηση για τα επόμενα δύο χρόνια στο πλαίσιο του έργου «Συν-Άνθρωπος», το οποίο εντάσσεται στο Ε.Π. «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020», με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο).
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αποφάσισε τη συνέχιση της λειτουργίας της και για τα επόμενα δύο χρόνια με νέες συμπληρωματικές υπηρεσίες όπως:
- Ψυχοκοινωνική υποστήριξη.
- Ψυχολογική υποστήριξη.
- Εργασιακή συμβουλευτική και προώθηση στην απασχόληση.
- Φοροτεχνική και λογιστική υποστήριξη.
- Νομική συμβουλευτική.
- Υπηρεσίες Διαπολιτισμικής διαμεσολάβησης (διερμηνεία αραβικής – ελληνικής γλώσσας).
Η Κοινωνική Υπηρεσία Υποστήριξης Ευπαθών Κοινωνικά Ομάδων και το Γραφείο Υποστήριξης Αποφυλακιζομένων και Κρατουμένων της ΑΡΣΙΣ λειτουργούν στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου “Συν- Άνθρωπος” το οποίο εντάσσεται στο Ε.Π. «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020», με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Φυλακές Λάρισας: Οι κρατούμενοι συγκέντρωσαν τρόφιμα για τους σεισμόπληκτους και συγκίνησαν τους Λαρισινούς Άρειος Πάγος: Η τηλεκπαίδευση «μετράει» στις ποινές κρατουμένων Φυλακές Κορυδαλλού: Έτοιμα τα 10 πρώτα σπιτάκια για αδέσποτα ζώα δια χειρός κρατουμένων – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ Της φυλακής τα σίδερα βγάζουν… μελισσοκόμους! Πρόγραμμα εκμάθησης ελληνικών και μελισσοκομίας στις φυλακές της ΛάρισαςΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr