135.639 αιτήσεις περιμένουν τις αποφάσεις για την παράταση του «νόμου Κατσέλη»
Εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες με βαρύ οικονομικό φορτίο στις πλάτες τους περιμένουν τις αποφάσεις για το αν θα παραταθούν τα προστατευτικά μέτρα της πρώτης κατοικίας τα οποία εκπνέουν με τη σημερινή μορφή τους στις 31 Δεκεμβρίου 2018.
Οι διατάξεις του νόμου Κατσέλη – Σταθάκη για την προστασία της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς αλλά και του πλαισίου του εξωδικαστικού μηχανισμού για τη διευθέτηση των επιχειρηματικών, επαγγελματικών και αγροτικών οφειλών θα τεθούν εκ νέου σε συζήτηση προκειμένου να αποφασιστεί αν θα παραταθούν μετά το τέλος του χρόνου ή αν θα αντικατασταθούν με άλλα νομοθετήματα. Οι διατάξεις αυτές που εξαιρούν από την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων του δανειολήπτη την πρώτη κατοικία (υπό αυστηρά περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια), παύουν να ισχύουν στις 31 Δεκεμβρίου και πρόσφατα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης καθησύχασε τους οφειλέτες.
Κι αυτό γιατί πληροφορίες αναφέρουν πως η τύχη του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας θα κριθεί στα μέσα Δεκεμβρίου. Οι αλλαγές που έχουν γίνει ήδη και όσες γίνουν επιπλέον θα στοχεύουν πάντως στον εντοπισμό των αποκαλούμενων στρατηγικών κακοπληρωτών, οι οποίοι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των τραπεζών, ανέρχονται σε 40.000 και έχουν βρει καταφύγιο στις προστατευτικές διατάξεις για την προστασία της κύριας κατοικίας.
Αποσυμφόρηση των Ειρηνοδικείων
Σύμφωνα με στοιχεία (που παρουσίασε το «Βήμα»), στο τρίτο τρίμηνο του έτους οι υποθέσεις που εκκρεμούσαν, δηλαδή αυτές που δεν είχαν εκδικαστεί οριστικά από τότε που έγιναν οι αιτήσεις των οφειλετών, και εκείνες που εισήχθησαν στην αρχή του προαναφερόμενου χρονικού διαστήματος ανέρχονταν σε 135.639.
Το προηγούμενο τρίμηνο (δεύτερο) ήταν 141.699 και το πρώτο του έτους είχαν καταμετρηθεί, με βάση τα στοιχεία των Ειρηνοδικείων, σε 149.500. Πηγές σημειώνουν ότι η πορεία των εκκρεμών υποθέσεων με βάση την εικόνα του εννιαμήνου δεν δημιουργούν θετικές προσδοκίες για την παράταση των διατάξεων της προστασίας της κύριας κατοικίας και μετά το τέλος του 2018.
Οι εκτιμήσεις που υπάρχουν είναι πως με την ενεργοποίηση των αλλαγών του καλοκαιριού και ιδίως με το μέτρο της άρσης του τραπεζικού απορρήτου σε βάθος πενταετίας η αποσυμφόρηση των Ειρηνοδικείων επιτυγχάνεται, αλλά ταυτόχρονα εκδηλώνονται και τάσεις αύξησης των αιτήσεων προσφυγής στον νόμο Κατσέλη – Σταθάκη, καθώς μερίδα των δανειοληπτών είναι πεπεισμένη πως δεν θα δοθεί παράταση.
Να σημειωθεί πως με βάση τις ισχύουσες διατάξεις του πτωχευτικού δικαίου των νοικοκυριών, από την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη εξαιρείται η κύρια κατοικία εφόσον η αντικειμενική αξία δεν υπερβαίνει τα 180.000 ευρώ για έναν ενήλικο (ποσό που προσαυξάνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη σε 220.000 για ζευγάρι, 240.000 για οικογένεια με ένα τέκνο, 260.000 για οικογένεια με δύο τέκνα και 280.000 για οικογένεια με τρία τέκνα).
Επίσης, το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του οφειλέτη δεν ξεπερνά τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης προσαυξημένες κατά 70%, δηλαδή κυμαίνεται μεταξύ 13.906 ευρώ και 40.800 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση (οικογενειακό εισόδημα για ενήλικο 13.906 ευρώ, για ζευγάρι 23.659 ευρώ και για κάθε παιδί 5.714 ευρώ).
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr