Η “συνάντηση στο Μαξίμου” το 2016, τα “κ@@@δα” του Γ.Κουρή και ο “μπροστινός” Χρ. Καλογρίτσας
«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό με τις περιγραφές του για όσα προηγήθηκαν της συμμετοχής Καλογρίτσα έβαλε η κατάθεση του πρώτου μάρτυρα Κυριάκου Τόμπρα στην προανακριτική για τις ευθύνες του πρώην υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά.
Εν αναμονή της κατάθεσης του Χρήστου Καλογρίτσα την ερχόμενη εβδομάδα βρίσκεται πλέον η προανακριτική επιτροπή της Βουλής, που χθες το πρωί εξέτασε τον πρώτο της μάρτυρα.
Ο Κυριάκος Τόμπρας, που επιφύλαξε για τον εαυτό του ρόλο διαμεσολαβητή στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών και την δημιουργία του αποκαλούμενου «Syriza channel», έβαλε «φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό με τις περιγραφές του για όσα προηγήθηκαν της συμμετοχής Καλογρίτσα.
Μάλιστα, επικαλέσθηκε και την πολύ πρόσφατη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβαζ προκειμένου να μην απαντήσει στο ποιος ή ποιοι κρύβονται πίσω από την κωδική ονομασία «white house», όρο που χρησιμοποιήθηκε στα σημειώματα που υπάρχουν στην δικογραφία και σχετίζονται με την μεταφορά των χρημάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τομπρας φέρεται να κατέθεσε ότι το καλοκαίρι του 2016 οι Χούρι της κατασκευαστικής εταιρείας CCC εκδήλωσαν το ενδιαφέρον για συμμετοχή στον τηλεοπτικό διαγωνισμό και απόκτηση καναλιού, επιμένοντας ότι αναζητούσαν «εταιρεία φιλική προς στην κυβέρνηση, ετοιμοπαράδοτη επένδυση και έτοιμο κανάλι». Κατά την αναζήτηση του κατάλληλου προσώπου, ο κ. Τόμπρας φέρεται να είπε πως ο Χρήστος Καλογρίτσας ήταν το τρίτο πρόσωπο στο οποίο απευθύνθηκε και είχα προηγηθεί προσεγγίσεις του στους Γ. Κουρή και Φ. Βρυώνη.
«Ο Κουρής μου ζήτησε 48ώρες προθεσμία για να μιλήσει με την κυβέρνηση. Τελικά με πήρε και μου είπε: «Δεν μπορώ, δεν με εμπιστεύονται τα μαλ@@@να. Και ο Βρυώνης δεν μπορούσε. Η τρίτη επιλογή ήταν ο Καλογρίτσας ο οποίος όμως δεν είχε κανάλι. Πήγα εκεί γιατί έπρεπε να πάω. Ο Καλογριτσας μου λέει «μπορώ». Όλη η αγορά τον φώναζε «κόκκινο» εργολάβο. Δεν θα παιδευόμουν πολύ να πείσω τους Χούρι ότι είναι φιλικός στην κυβέρνηση. Όλοι τον ήξεραν» φέρεται να κατέθεσε.
Όταν ρωτήθηκε από τον βουλευτή της ΝΔ Θάνο Πλεύρη σχετικά με το ποιά είναι τα «μαλ@@@να» στα οποία είχε αναφερθεί ο Γ. Κουρής, ο μάρτυρας φέρεται να απάντησε: «Όνομα δεν λέω. Το Μάξιμου ήταν όμως. Εκεί μίλησε ο Κουρής… Συμπεραίνω πως Χούρι και Καλογρίτσας είχαν καθημερινή επαφή με Μαξίμου. Ο Καλογρίτσας αυτό ανέφερε παντού. Συστηνόταν ως μπροστινός της κυβέρνησης».
Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, ο κ. Τόμπρας ρωτήθηκε από τον πρόεδρο της επιτροπής Σταύρο Κελέτση να αποκαλύψει ποιοι ήταν οι White House και White Porsca και ακολούθησε ο εξής διάλογος:
Κ. Τόμπρας: Εγώ θα σας πω ποιος είναι το White House; Δεν έχετε καλέσει τον Χούρι. Το Μαξίμου τι είναι; Τοίχοι; Να μιλήσουν οι Χούρι.
Στ. Κελέτσης: Ποιοι ήταν οι White House και White porscha;
Κ. Τόμπρας: Κινδυνεύω αν πω ονόματα.
Δημ. Μαρκοπουλος: Και με τη ζωή σας ή μόνο με αγωγή;
Κ. Τομπρας: Ναι. Και με τη ζωή μου. Δεν είδατε τι έπαθε ο Καραϊβάζ;
Η μεταφορά χρημάτων και η συνάντηση στο Μαξίμου
Σχετικά με την μεταφορά χρημάτων που απαιτούνταν προκειμένου ο εργολάβος να λάβει μέρος στον διαγωνισμό ο μάρτυρας φέρεται να είπε: «Η πρόταση ήταν να βγει από τράπεζα των Χούρι επιταγή σε διαταγή για Καλογρίτσα ώστε με transfer να τα φέρει στην Τράπεζα Αττικής. Μάλλιασε η γλώσσα μου να τους εξηγώ ότι αυτό δεν γίνεται. Ήταν παράνομο καθώς ο διαγωνισμός ήταν έτσι φτιαγμένος ώστε να δέχεται εγγυητική μόνο από ελληνική τράπεζα. Με παρέκαμψαν και την Παρασκευή πριν από τον διαγωνισμό επειδή διαφωνούσα, οι Χούρι – Καλογρίτσας πήγαν στο Μέγαρο Μαξίμου. Με πήρε τηλέφωνο ο Καλογρίτσας και μου το είπε.
Ο Χούρι και ο Παππάς ήξεραν αγγλικά αλλά ο Καλογρίτσας δεν ήξερε και με έβαλε ανοικτή ακρόαση. Τους είπα ότι η ιδέα της εγγυητικής είναι «σκ@τά» και πως αν η κυβέρνηση την αποδεχθεί εγώ δεν φέρω ευθύνη. Ο Παππάς αρχικά τους είπε να στείλουν απευθείας τα λεφτά. Ο Χούρυ μου είπε πως έχω δίκιο. Μετά από αυτό ο Χούρυ έριξε την ιδέα για υπεργολαβία».
Τελικά, σύμφωνα με όσα φέρεται να κατέθεσε ο μάρτυρας, «συμφώνησαν να δοθεί το έμβασμα από Αμπου Ντάμπι στην τράπεζα Αττικής μέσω Λονδίνου. Ηταν Κυριακή παραμονή που έπρεπε να καταβληθεί η εγγυητική επιστολή. Όλοι ήξεραν από πού ήλθαν τα λεφτά. Όλοι. Και ο Δραγασάκης ήξερε. Ο Καλογρίτσας επιλέχθηκε επειδή είχε φιλική σχέση με την κυβέρνηση. Λεφτά δεν είχε, ωραίος να του δώσουν την αδελφή τους σε γάμο δεν ήταν. Μόνο για αυτό τον επέλεξαν οι Χούρι. Ο Φουαντ Χουρι δεν το ήθελε το κανάλι. Ο Σαμερ επέμενε. Ήθελε να κάνει ένα αντί- Al Jazzera δίκτυο στην Ελλάδα. Επέμενε για σύνδεση αραβικού κόσμου με Ευρώπη. Ηθελαν να υπάρχει δίωρο αγγλόφωνο δελτίο ειδήσεων για τον αραβικό κόσμο».
Πηγές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι ο Κυριάκος Τόμπρας εκτίμησε πως η τότε «κυβέρνηση δεν ήθελε να κάνει δικό της κανάλι, και η CCC υπαναχώρησε γιατί δεν είχε κάλυψη, άρα η ουσία της συμφωνίας δεν υπάρχει».
Η ίδια πηγή υποστηρίζει ότι ο μάρτυρας ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τη συνάντηση στο Μαξίμου, αλλά και πως δεν άκουσε στο επίμαχο τηλεφώνημα τη φωνή του Νίκου Παππά. «Εγώ δεν ρώτησα ποτέ γιατί το φανταζόμουν, αλλά δεν το ξέρω. Και δεν θα το πω ποτέ τι φανταζόμουν. Με φαντασίες δεν στήνονται δίκες. Ρωτήστε τον Φουάντ Χούρι» υποστηρίζουν πηγές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι είπε ο μάρτυρας, απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου Σταύρου Κελέτση για το αν γνωρίζει ποιος είναι το «White House» και το «White Porscha».
Πηγή ΒΙΝΤΕΟ: OPEN BEYOND
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Προανακριτική για Παππά: Αποκαλύψεις από τον Κ. Τόμπρα για συνάντηση Παππά-Χούρι-Καλογρίτσα Ώρα μηδέν για την προανακριτική επιτροπή σε βάρος του Ν. Παππά – Έντονες αντιπαραθέσεις στη Βουλή Προανακριτική: Ο Νικ. Παππάς, ο δικηγόρος (και του Τσίπρα) Ι. Μαντζουράνης και η συνδρομή Θεοδ. Μαντά Γιατί η κυβέρνηση «πάτησε» το κουμπί της προανακριτικής για τον Παππά και την υπόθεση ΚαλογρίτσαΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr