14χρονια από την τραγωδία της Marfin: Οι φυσικοί αυτουργοί της επίθεσης παραμένουν ακόμα και σήμερα άγνωστοι

Ο φάκελος της υπόθεσης Marfin ανοίγει πάλι… ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ» είχε δηλώσει ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης το 2021 όταν και ξανάνοιξε ο "φάκελος" της υπόθεσης. Τρία χρόνια μετά δεν υπάρχει καμία σύλληψη.

NEWSROOM
14χρονια από την τραγωδία της Marfin: Οι φυσικοί αυτουργοί της επίθεσης παραμένουν ακόμα και σήμερα άγνωστοι

Έχουν περάσει 14 χρόνια από την 5η  Μαΐου του 2010, την ημέρα που η τραγωδία της Μαρφίν σημάδεψε τη χώρα.

Εντός της τράπεζας βρήκαν τραγικό θάνατο 3 εργαζόμενοι μεταξύ των οποίων και μια έγκυος γυναίκα.

Οι φυσικοί αυτουργοί δεν έκατσαν ποτέ στο εδώλιο για τους συγγενείς των θυμάτων παραμένει ένα έγκλημα χωρίς τιμωρία και χωρίς αποζημίωση.

Οι καταδίκες

Το 2013 στελέχη της τράπεζας καταδικάστηκαν για φόνο εξ αμελείας τριών υπαλλήλων, τις σωματικές βλάβες άλλων 21 υπαλλήλων και για πολλαπλές παραλείψεις στα μέτρα πυρασφάλειας και στην εκπαίδευση του προσωπικού.

eurokinissi

Οι αποζημιώσεις

Οι οικογένειες των θυμάτων μετά την αποδεδειγμένη ενοχή των στελεχών στράφηκαν κατά της τράπεζας για αποζημιώσεις το 2018.

Το 2019 ο Άρειος Πάγος προχώρησε στην αναίρεση απόφασης που δικαίωνε συγγενείς θυμάτων και υπαλλήλους, στέλνοντας πίσω στο Εφετείο την υπόθεση για νέα εκδίκαση καθώς έκρινε υπερβολικά τα ποσά της αποζημίωσης που επιδικάστηκαν.

Το 2020 η υπόθεση της Marfin έλαβε και άλλες διαστάσεις, εξαιτίας της απαίτησης από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους να ακυρώσει τις δικαιώσεις αποζημιώσεων των συγγενών θυμάτων της Marfin, που είχαν οριστεί το 2018. Τότε υπήρξε πολιτική παρέμβαση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη για να καταβληθούν οι αποζημιώσεις.

Είχαν προηγηθεί έντονες αντιδράσεις από τη γνωστοποίηση ότι το ελληνικό δημόσιο ζήτησε από το Συμβούλιο Επικρατείας να αναιρέσει την απόφαση με την οποία επιδικάστηκαν από το Εφετείο αποζημιώσεις συνολικά 2.24 εκατομμυρίων ευρώ στις οικογένειες των θυμάτων και των 24 εργαζόμενων του υποκαταστήματος.

Μέχρι σήμερα, δεν έχει υπάρξει αποτέλεσμα.

EUROKINISSI

Στο “σκοτάδι” η έρευνα για τους φυσικούς αυτουργούς

Τον Απρίλιο του 2011, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ υπήρξε μια ανώνυμη επιστολή που κατονόμαζε 3 άνδρες ως τους εμπρηστές του υποκαταστήματος της τράπεζας Μαρφίν στη Σταδίου.

Οι δύο από τους τρεις κλήθηκαν σε απολογία. Και οι δύο δήλωσαν αθώοι.

«Ως άνθρωπος που αγωνίζεται για την αντιεξουσία και την ελευθερία, δεν θα μου επέτρεπα να κάνω αυτό για αυτό που κατηγορούμαι», ανέφερε ο ένας εκ των δύο ενώπιον του δικαστηρίου. «Πήγα να βοηθήσω και τώρα με κατηγορούν για ένα έγκλημα που δεν έχω κάνει και μάλιστα τόσο βαρύ».

Ο δεύτερος υποστήριξε ότι δεν ήταν καν στην πορεία «Από την πρώτη στιγμή αρνήθηκα την κατηγορία, διότι δούλευα στον Διόνυσο εκείνη την ημέρα. Επειδή ήταν η γιορτή της μητέρας μου θυμάμαι κατά 90% τι έκανα».

Και οι δύο αθωώθηκαν ομόφωνα. Κανείς από τους μάρτυρες δεν τους αναγνώρισε ως δράστες του εμπρησμού.

Ξανάνοιξε ο “φάκελος” το 2021

Τον Μάρτιο του 2021 από την Εισαγγελία Αθηνών διετάχθη προκαταρκτική διερεύνηση αδικημάτων για την υπόθεση της Μαρφίν, κατόπιν νέων στοιχείων που προσκομίσθηκαν από την ΕΛΑΣ.

Ο επανέλεγχος της υπόθεσης είχε ανατεθεί σε δύο στελέχη της κρατικής ασφάλειας. Τα όσα προηγήθηκαν της στιγμής που οι δολοφόνοι άρχισαν να πετούν τις μολότοφ στους εγκλωβισμένους υπαλλήλους της τράπεζας αλλά και τα όσα ακολούθησαν αμέσως μετά αποτελούν, ενδεχομένως, το πιο κομβικό σημείο στη νέα έρευνα.

Σύμφωνα με τις τότε πληροφορίες, στο μικροσκόπιο των Αρχών είχαν μπει μία γυναίκα και ένας άνδρας, ο οποίος, μάλιστα, φέρεται να είναι αυτός που καθοδήγησε την επίθεση που έγινε και είχε ως αποτέλεσμα να πεθάνουν οι τρεις εργαζόμενοι.

«Από την Εισαγγελία Αθηνών διετάχθη προκαταρκτική διερεύνηση αδικημάτων για την υπόθεση της Μαρφίν, κατόπιν νέων στοιχείων που προσκομίσθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ. Η διερεύνηση ανατέθηκε στην Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφαλείας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής» αναφερόταν σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

«Ο φάκελος της υπόθεσης Marfin ανοίγει πάλι… ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ» υπήρξε η ανάρτηση του τότε υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Τρία χρόνια μετά δεν υπάρχει καμία σύλληψη.

Η τραγωδία της Μαρφίν: Το χρονικό

Η 5η Μαΐου 2010 είχε κηρυχθεί ημέρα γενικής απεργίας και πορείας προς τη Βουλή από την ΓΣΕΕ, το ΑΔΕΔΥ και το ΠΑΜΕ.

Καταγράφηκε ως μια από τις μαζικότερες πορείες των τελευταίων ετών.

Λίγες ημέρες πριν είχαν ανακοινωθεί από τον Πρωθυπουργό της χώρας, Γιώργο Παπανδρέου, αυστηρά μέτρα λιτότητα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η δημοσιονομική κρίση και 3 μέρες μετά την τραγωδία θα υπογραφόταν το πρώτο μνημόνιο.

Χιλιάδες διαδηλωτές ξεχύθηκαν στους δρόμους της Αθήνας. Στο ύψος του Άγνωστου Στρατιώτη υπήρξαν συγκρούσεις με δυνάμεις των ΜΑΤ. Κουκουλοφόροι εκτόξευσαν πέτρες και βόμβες μολότοφ στους αστυνομικούς που ήταν στην είσοδο της Βουλής, επί της λεωφόρου Αμαλίας.

Από την πορεία αποκόπηκε ομάδα κουκουλοφόρων εκτόξευσαν δεκάδες βόμβες μολότοφ. Κτίρια στο κέντρο της Αθήνας τυλίχτηκαν στις φλόγες μεταξύ των οποίων και το υποκατάστημα της Marfin.

EUROKINISSI

Περιγραφές αυτοπτών μαρτύρων κάνουν λόγο για τέσσερεις επιτιθέμενους με κουκούλα, στο υποκατάστημα της Marfin ανάμεσά τους και μια γυναίκα. Έσπασαν τη γυάλινη πρόσοψη και πέταξαν μέσα στο κατάστημα βόμβες μολότοφ, καθώς και ένα μπουκάλι με εύφλεκτο υλικό. Μέσα βρίσκονταν περίπου 30 εργαζόμενοι.

Εκεί, βρέθηκαν εγκλωβισμένοι υπάλληλοι του τραπεζικού υποκαταστήματος. Από αυτούς 25 κατάφεραν να σωθούν, ωστόσο η Αγγελική Παπαθανασοπούλου, 32 ετών (έγκυος 4 μηνών), ο Επαμεινώνδας Τσάκαλης, 36 ετών και η Παρασκευή Ζούλια, 35 ετών, δεν είχαν την ίδια τύχη και ανασύρθηκαν νεκροί.

Όπως είχε αποκαλύψει ο συνήγορος των οικογενειών τους, Θρασύβουλος Κονταξής, οι εργαζόμενοι υποχρεώθηκαν να παραμείνουν στην τράπεζα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ