2020: Ποδαρικό με… 1110 πλειστηριασμούς
Ποδαρικό με 1.110 πλειστηριασμούς κάνει το 2020 ενισχύοντας έτσι την αίσθηση ότι θα είναι δύσκολη χρονιά για όσους δεν ρυθμίσουν με κάποιον τρόπο τα χρέη τους. Μάλιστα η χρονιά φεύγει με περίπου 50 πλειστηριασμούς. Σύμφωνα με τα έως τώρα αναρτημένα προγράμματα πλειστηριασμών, μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2020, δηλαδή όσο θα είναι ακόμα σε ισχύ […]
Ποδαρικό με 1.110 πλειστηριασμούς κάνει το 2020 ενισχύοντας έτσι την αίσθηση ότι θα είναι δύσκολη χρονιά για όσους δεν ρυθμίσουν με κάποιον τρόπο τα χρέη τους. Μάλιστα η χρονιά φεύγει με περίπου 50 πλειστηριασμούς.
Σύμφωνα με τα έως τώρα αναρτημένα προγράμματα πλειστηριασμών, μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2020, δηλαδή όσο θα είναι ακόμα σε ισχύ το πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, τα «σφυριά» θα χτυπήσουν 2.444 φορές.
Παράλληλα θα ενταθούν οι πιέσεις από την ΕΚΤ και την Κομισιόν- όπως αποτυπώθηκε άλλωστε- στην 4η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας για αποτελεσματικότερες διαδικασίες, καθώς πάνω από το 60% των πλειστηριασμών καταλήγουν άγονοι, ενώ ακόμα και σε εκείνους που ολοκληρώνονται, τα ακίνητα καταλήγουν ως επί το πλείστον πάλι στις τράπεζες.
«Κόκκινοι»
Με φόντο αυτά τα δεδομένα, η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους καλεί τους «κόκκινους» δανειολήπτες να αξιοποιήσουν το πλαίσιο προστασίας, υπογραμμίζοντας ότι όσοι έχουν ήδη εισέλθει στην πλατφόρμα και δεν έχουν υποβάλλει την αίτησή τους, θα πρέπει να προλάβουν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία ετοιμασίας αίτησης μέχρι την τελική προθεσμία, δηλαδή ως το τέλος Απριλίου, δεδομένου ότι αποτελεί την τελευταία παράταση και ευκαιρία αξιοποίησης αυτού του πλαισίου προστασίας.
Τα τελευταία στοιχεία από την πορεία των αιτήσεων και των εγκρίσεων, δείχνουν ότι υπάρχει σχετικά αυξημένη ροή τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά τα νούμερα απέχουν ακόμα έτη φωτός από την αρχική εκτίμηση ότι μπορούν να καλυφθούν 150- 180 χιλιάδες δανειολήπτες.
Αναμφίβολα, με τις τελευταίες βελτιώσεις, που αφορούσαν στην κατάργηση των τελευταίων γραφειοκρατικών εμποδίων, οι δανειολήπτες διευκολύνονται περισσότερο, ωστόσο η συνολική διαδικασία παραμένει βραδεία.
Μόλις 1.249 αιτήσεις
Είναι χαρακτηριστικό ότι αν και πάνω από 57 χιλιάδες δανειολήπτες έχουν αποδεχθεί την άρση του τραπεζικού και φορολογικού τους απορρήτου, ξεκινώντας έτσι τη διαδικασία, ως τώρα έχουν υποβληθεί μόλις 1.249 αιτήσεις ρύθμισης προς τις τράπεζες, μόλις 84 δανειολήπτες έχουν αποδεχθεί τη ρύθμιση και μόλις 41 από αυτούς πήραν το «οκ» και για την κρατική επιδότηση των δόσεων!
Η ρύθμιση των δανείων με υποθήκη στην 1η κατοικία περιλαμβάνει διαγραφή οφειλής (στο ποσό που υπερβαίνει το 120% της εμπορικής αξίας του σπιτιού), μακροχρόνια αποπληρωμή έως 25 έτη, χαμηλό επιτόκιο 2%, καθώς και Κρατική επιδότηση (20-50%) των μηνιαίων δόσεων.
Οι οφειλέτες μπορούν να απευθύνονται σε εξειδικευμένους δικηγόρους, με σκοπό την υποστήριξή τους στις διαδικασίες της πλατφόρμας, το κόστος των οποίων χρηματοδοτείται από τις τράπεζες.
Όλοι οι πολίτες μπορούν να λάβουν συμβουλές και υποστήριξη για την προστασία της πρώτης κατοικίας τους καθώς και για τις δυνατότητες ρύθμισης των οφειλών τους, στα 43 Κέντρα και Γραφεία Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών που λειτουργούν πανελλαδικά. Το τηλέφωνο για ραντεβού είναι το 213.212.57.30.
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr