23ο Συνέδριο Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων: Ζητήματα αιχμής η δίκαιη δίκη και οι έμφυλες μορφές βίας – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ
Ολοκληρώνεται σήμερα το διήμερο συνέδριο στο Ίδρυμα Ευγενίδου, σε συνεργασία με την Ένωση Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών και την Ένωση Γυναικών Δικηγόρων Αθηνών «Ελένη Καρύδη».
Οι ειδικές μορφές βίας και ειδικότερα η έμφυλη βία, η ενδοοικογενειακή βία, τα γενετήσια αδικήματα και ειδικά σε βάρος ανηλίκων, καθώς και η οπαδική βία με ρατσιστικά χαρακτηριστικά βρίσκεται στο επίκεντρο της δεύτερης ημέρας του 23ου συνεδρίου της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ένωση Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών και την Ένωση Γυναικών Δικηγόρων Αθηνών «Ελένη Καρύδη».
Κατά την πρώτη ημέρα συζητήθηκε το θέμα της δίκαιης δίκης με σημεία αιχμής το τεκμήριο αθωότητας, την καθυστέρηση απονομής δικαιοσύνης- ΕΣΔΑ, τα όρια λειτουργήματος συνηγόρων, τη νομική βοήθεια, τις υποκλοπές και συνταγματικά δικαιώματα.
facebook/Ένωση Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων
Οι γνωστοί ποινικολόγοι και μαχόμενοι δικηγόροι, Σάκης Κεχαγιόγλου, Αλέξης Κούγιας, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, Θεόδωρος Μαντάς, Βασίλης Χειρδάρης, Ιπποκράτης Μυλωνάς, Αντώνης Βουλγαράκης, Κώστας Ντάλτας, Αλέξης Αναγνωστάκης, Αντώνης Αργυρός, Ανδρέας Σπυρόπουλος, Κατερίνα Μαρουλάκη, Ηλίας Ηλιακοπουλος, Θεοδόσης Λουκαδούνος, Χριστίνα Σταμούλη, Σωτηρία Ζωγράφου, αλλά και ο Πρόεδρος της Ένωσης Γιάννης Γλύκας, υπερασπίστηκαν το τεκμήριο αθωότητας του κατηγορουμένου, τη σύγκρουση συμφερόντων αυτού πολλές φορές με το ενδιαφέρον των ΜΜΕ για την ανάδειξη της είδησης, το δικαίωμα κάθε πολίτη ενός Κράτους Δικαίου (κυρίως του κατηγορουμένου) σε μία δίκαια δίκη, το ανασταλτικό στα πλαίσια αυτής αποτέλεσμα της εφέσεως, της αιτιολόγησης της δικαστικής απόφασης, τα όρια και την προσήκουσα άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος, τις παράνομες κατά την ΕΣΔΑ έρευνα και κατασχέσεις σε δικηγόρους, τον κίνδυνο ενοχοποίησης του για πράξεις νομιμοποίησης, το δικηγορικό απόρρητο και τις απαράδεκτες κάμψεις του στην Ελλάδα και Ευρώπη, την απουσία του κατηγορούμενου στη δίκη, την πραγματικότητα και τους ενδεχόμενους κινδύνους από την εφαρμογή αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης και το θέμα του τηλεφωνικού απορρήτου και των υποκλοπών.
Οι ακαδημαϊκοί και δικαστές διεθνών δικαστηρίων κ.Φωτεινή Παζαρτζή ( η πρώτη Ελληνίδα Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ), ο κ.Χρήστος Ροζάκης (τ. Αντιπρόεδρος του ΕΔΔΑ), η κ.Ευαγγελία Κουλουμπίνη (Αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου), ο κ.Κωνσταντίνος Ηλιόπουλος (τ. Δικαστής Γενικού Δικαστηρίου Ε.Ε.), και ο κ. Δημήτριος Ράικος (Πρόεδρος στο Ανώτατο Δευτεροβάθμιο Διοικητικό Δικαστήριο του Ο.Η.Ε.), οι Πανεπιστημιακοί κ. Τζούλια Ηλιοπούλου Στράγγα (ομ. Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ) και κ.Κατερίνα Συκιώτη (Καθηγήτρια Νομικής Πανεπιστημίου Κύπρου FREDERICK), αλλά και οι δικαστικοί λειτουργοί κ.Νικος Ποιμενίδης (Εισαγγελέας Εφετών), κ.Παναγιώτης Λυμπερόπουλος (Πρόεδρος Εφετών) και η κ.Γλυκερία-Λουίζα Ιωαννίδου (Πρόεδρος Πρωτοδικών) εισέφεραν τις άκρως ενδιαφέρουσες επιστημονικές τους απόψεις αλλά και τις τάσεις της εθνικής και διεθνούς νομολογίας πάνω στη δίκαιη δίκη και το τεκμήριο της αθωότητας, την μυστική απόδειξη, την υπέρβαση του εύλογου χρόνου διάρκειας μιας δίκης, τα απόρρητα έγγραφα, την διαδικασία στο ακροατήριο, αλλά και τις συνταγματικές παραμέτρους των υποκλοπών.
Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η εισήγηση του δημοσιογράφου Τάσου Τέλογλου και όσα αυτός κατά την πολύμηνη έρευνα του ανακάλυψε και δημοσιοποίησε για το γνωστό predator και γενικότερα για τα κακόβουλα λογισμικά, την δημιουργία τους, τον τρόπο λειτουργίας τους, το εμπόριο και τις διασυνδέσεις αυτών που τα χρησιμοποιούν.
Εξαιρετικά χρήσιμες οι προεδρίες των Αντεισαγγελέων ε.τ. κ.Βασίλειου Μαρκή και κ.Αθανάσιου Κατσιρώδη, του Προέδρου Εφετών κ.Αθανάσιου Νικολόπουλου, του δημοσιογράφου κ.Παναγιώτη Στάθη, των συναδέλφων κ.Αλέξιου Κούγια, κ.Μιχάλη Καλαντζόπουλου και κ.Στυλιανής Χαραλαμπίδου, που μαζί με τα μέλη του ΔΣ της Ένωσης συνέβαλαν στη δημιουργία ενός γόνιμου διαλόγου και σημαντικών συμπερασμάτων.
Το συνέδριο χαιρέτισαν η Προέδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κ.Μαργαρίτα Στενιώτη, ο Αντιπρόεδρος του ΔΣΑ κ.Αλέξανδρος Μαντζούτσος, ο Πρόεδρος της ΕΑΝΔΑ κ.Χρήστος Στυλιανουδάκης, η Πρόεδρος της Ένωσης Γυναικών Δικηγόρων Αθηνών ΕΛΕΝΗ ΚΑΡΥΔΗ, κ.Χριστίνα Τσαγκλή, ενώ πέραν των πολλών δικηγόρων παραβρέθηκε η τέως πρωθυπουργός και Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ.Βασιλική Θάνου και πολλοί άλλοι Δικαστικοί και Εισαγγελικοί λειτουργοί.
Η πρώτη μέρα ήταν αφιερωμένη στον εκλιπόντα συνάδελφο, καθηγητή του Ποινικού Δικαίου της Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και μέλος της επιστημονικής επιτροπής της Ενωσης, κ.Στέφανο Παύλου, του οποίου η σημαντική ακαδημαϊκή, δικηγορική και προσωπική (ακόμα και κατά την διάρκεια της ασθένειας του) ζωή και πορεία, χαρακτηριζόταν σε όλα τα επίπεδα προεχόντως απο αξιοπρέπεια. Ο ομότιμος Καθηγητής στην ίδια σχολή του ΔΠΘ, και μέλος της επιστημονικής επιτροπής της Ενωσης κ.Αριστοτέλης Χαραλαμπάκης, αναφέρθηκε στην πορεία και το έργο του και το ΔΣ της Ενώσεως σε μια άκρως συγκινητική στιγμή, τίμησε τη μνήμη του προσφέροντας στην συνεργάτιδα του Άρτεμη Κοντολέφα, τιμητική πλακέτα.
Δείτε ΕΔΩ το ΒΙΝΤΕΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η δίκαιη δίκη και οι έμφυλες μορφές βίας στο επίκεντρο του 23ου συνεδρίου της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων 23ο Συνέδριο Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων: Ζητήματα αιχμής η δίκαιη δίκη και οι έμφυλες μορφές βίας – ΒΙΝΤΕΟ Η Ένωση Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων διοργανώνει το 23ο συνέδριο της στην ΑθήναΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr