Γκίκας Μαγιορκίνης: Αυτή τη στιγμή δεν βλέπουμε πίεση για υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού
Η συγκεκριμένη πανδημία δεν θα εκριζωθεί, δεν θα εξαφανιστεί ο κορονοϊός", σημειώνει ο Γκίκας Μαγιορκίνης.
Στην έγκριση του επικαιροποιημένου εμβολίου κατά της υποπαραλλαγής BA.1 της ‘Ομικρον και του αρχικού στελέχους του κορονοϊού, που εμφανίστηκε στην πόλη Ουχάν της Κίνας το 2019, προχώρησε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα ξεκινήσει γρήγορα η κυκλοφορία τους σε ολόκληρη την ΕΕ. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, τα νέα εμβόλια προορίζονται για να χορηγηθούν σε άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω που έχουν εμβολιαστεί ήδη μια φορά τουλάχιστον κατά της Covid-19.
Στην Ελλάδα, τα επικαιροποιημένα εμβόλια αναμένονται τον επόμενο μήνα και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού θα εκδώσει οδηγίες εμβολιασμού. Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται επίσης γνωμοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για τα προσαρμοσμένα εμβόλια Όμικρον BA.4 και BA.5.
Η λογική των συγκεκριμένων εμβολίων, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, είναι παρόμοια με αυτή των επικαιροποιημένων εμβολίων της γρίπης. Ανάλογα με τα πιο διαδεδομένα στελέχη της προηγούμενης χρονιάς επικαιροποιούνται τα εμβόλια, πρόσθεσε.
Σχετικά με την λήψη μέτρων για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού ο κ. Μαγιορκίνης είπε “ότι αυτή τη στιγμή δεν βλέπουμε πίεση για υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και αυτό δεν είναι ένα πιθανό σενάριο. Η υποχρεωτικότητα μπαίνει στο πλαίσιο μιας αναλογικότητας. Προκειμένου να διασφαλίσουμε την ομαλή λειτουργία του ΕΣΥ έρχεται η υποχρεωτικότητα”.
Πάνω από το 50% του πληθυσμού έχει κολλήσει covid-19 το καλοκαίρι
Πάνω από το 50% του πληθυσμού έχει κολλήσει covid-19 το καλοκαίρι, με τις επικρατέστερες υποπαραλλαγές BA.4 και BA.5 της παραλλαγής ‘Ομικρον, εκτιμά μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος εξηγεί ότι τα συγκεκριμένα στελέχη φαίνεται ότι ήταν πυρετογόνα, δηλαδή επάγουν ισχυρότερη ανοσολογική απόκριση απ΄ ότι οι υποπαραλλαγές BA.1 και ΒΑ.2 της ‘Ομικρον, “άρα θεωρούμε ότι θα είναι και ισχυρότερη η ανοσία που προκλήθηκε. Μένει να το δούμε στην πράξη”.
Γκίκας Μαγιορκίνης: Δε θα εξαφανιστεί ο κορονοϊός
Σημειώνει ότι δεν μπορούμε με σιγουριά ακόμη να πούμε ότι βρισκόμαστε σε ενδημική φάση, εκτιμώντας ότι “θα έχουμε περάσει σε μια φάση προβλέψιμων εξάρσεων, γύρω στον Απρίλιο του επόμενου έτους. Η συγκεκριμένη πανδημία δεν θα εκριζωθεί, δεν θα εξαφανιστεί ο κορονοϊός. Όταν λέμε ότι θα λήξει η πανδημία εννοούμε ότι θα περάσουμε σε ένα στάδιο συμβίωσης με τον ιό που ήδη το βιώνουμε”.
Δεν αποκλείει να εμφανιστεί μια νέα μετάλλαξη προσδιορίζοντάς την τους επόμενους μήνες, εξηγώντας ότι ΄’θα πρέπει να δούμε το προφίλ της χειμερινής έξαρσης και η αύξηση της μεταδοτικότητας ξεκινά Οκτώβριο με Νοέμβριο. Αυτούς τους μήνες αναμένουμε ένα στέλεχος ή υποστέλεχος, πέρυσι είχαμε την Όμικρον τέλος Δεκεμβρίου που ήρθε από την Ν. Αφρική”. Ο κ. Μαγιορκίνης εξηγεί ότι “οι πανδημίες εξασθενούν με σταδιακό χτίσιμο διασταυρούμενης ανοσίας δηλαδή, με εμβόλια και μόλυνση”. Είχαμε το πλεονέκτημα, τονίζει, ότι στη συγκεκριμένη πανδημία πολύ γρήγορα αναπτύχθηκαν εμβόλια που επιταχύνουν αυτή τη διαδικασία και έχουν σωθεί εκατομμύρια άνθρωποι στην πορεία μετάβασης συμβίωσης με τον ιό.
Γκίκας Μαγιορκίνης: Η πληθυσμιακή ανοσία “έφερε” νωρίτερα τη γρίπη
Η συνύπαρξη γρίπης και covid-19 είναι κάτι που προβληματίζει τους επιστήμονες. “Είναι δύσκολο να γίνει αυτή τη στιγμή εκτίμηση το τι θα γίνει στο ΕΣΥ, σίγουρα όμως είναι κάτι που μας απασχολεί για την πίεση που αναμένεται να ασκηθεί Οκτώβρη-Νοέμβρη” αναφέρει.
Η γρίπη εμφανίστηκε δύο μήνες νωρίτερα στο Νότιο ημισφαίριο που τώρα έχει χειμώνα και αυτό έχει την εξήγησή του. Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη το έντονο κύμα οφείλεται στο γεγονός ότι “τα τελευταία δύο χρόνια ο πληθυσμός δεν έχει εκτεθεί στη γρίπη και κυρίως οι κάτω των 50 ετών, όπου οι περισσότεροι είναι και ανεμβολίαστοι, άρα η πληθυσμιακή ανοσία έχει μειωθεί με αποτέλεσμα τα κύματα γρίπης να έρχονται νωρίτερα και γι αυτό το λόγο μπορούμε να δούμε και εξάρσεις σε νεαρούς πληθυσμούς μέσα στο καλοκαίρι”.
Εκτιμά ότι ο εμβολιασμός κατά της γρίπης θα ήταν λογικό να ξεκινήσει νωρίτερα, το μεγάλο θέμα όμως είναι αν υπάρχει διαθεσιμότητα των επικαιροποιημένων εμβολίων της γρίπης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θεσσαλονίκη: Ελεύθεροι οι ιδιοκτήτες γηροκομείου για τους δεκάδες ηλικιωμένων λόγω κορονοϊού Κορονοϊός: Εγκρίθηκαν από τον ΕΜΑ τα εξειδικευμένα εμβόλια των Pfizer και Moderna κατά της “Όμικρον” Τέλος η μάσκα και τα υποχρεωτικά τεστ για τους μαθητές – Τι αποφάσισε η επιτροπή για το άνοιγμα των σχολείωνΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr