Υπόθεση Κολωνού: Το σκεπτικό του Εισαγγελέα για τη μητέρα της 12χρονης – “Πίεζε το παιδί να της φέρνει χρήματα”

Ο Εισαγγελέας, χαρακτηρίζει "εγκληματικά αδιάφορη" τη μητέρα της 12χρονης σημειώνοντας ότι "επέτρεψε τον εκμαυλισμό της μικρής, τον οποίο αποδεχόταν και ανεχόταν, αποβλέποντας στα έσοδα"

NEWSROOM
Υπόθεση Κολωνού: Το σκεπτικό του Εισαγγελέα για τη μητέρα της 12χρονης – “Πίεζε το παιδί να της φέρνει χρήματα”

Καταπέλτης ο Εισαγγελέας για την μητέρα της 12χρονης στην υπόθεση του Κολωνού. Όπως επισημαίνεται στο σκεπτικό που δημοσιεύει το protothema.gr, η μητέρα φέρεται να  «Πίεζε διαρκώς και αφόρητα το 12χρονο παιδί της να της φέρνει χρήματα» ενώ προσθέτει ότι «Επέτρεψε τον εκμαυλισμό της κόρης της». Σύμφωνα με τον Εισαγγελέα, η μητέρα της 12χρονης «Γνώριζε και αποδεχόταν την πίστωση ποσών από τη γενετήσια εκμετάλλευση του παιδιού της στον λογαριασμό της».

Ο εισαγγελέας με πολυσέλιδη πρότασή του προς το Δικαστικό Συμβούλιο, ζητεί την παραπομπή σε δίκη των 26 πρώτων κατηγορουμένων ανάμεσά τους και η 37χρονη μητέρα της ανήλικης καθώς και ο βασικός κατηγορούμενος.

Στα αδικήματα για τα οποία ο εισαγγελέας προτείνει την παραπομπή των κατηγορουμένων σε δίκη, συγκαταλέγονται, κατά περίπτωση, ο βιασμός ανηλίκου κατ’ εξακολούθηση, η διακεκριμένη κατάχρηση ανηλίκου, η διακεκριμένη πορνογραφία ανηλίκου, το εμπόριο ανθρώπων, η διακεκριμένη μαστροπεία κ.ά.

Ο εισαγγελέας στέκεται στις δυσκολίες που αντιμετώπιζε η οικογένεια της 12χρονης και στα οικονομικά προβλήματα με αφορμή τα οποία, η 37χρονη είχε φτάσει στο σημείο «με διαρκείς επίμονες πιέσεις» να εξωθεί τη 12χρονη κόρη της στην επαιτεία.

Υπόθεση Κολωνού: Πώς ο βασικός κατηγορούμενος κέρδισε την εμπιστοσύνη της 12χρονης

Η γυναίκα της 12χρονης ψώνιζε από το κατάστημά του βασικού κατηγορούμενου με πίστωση, αλλά μην μπορώντας να εξοφλήσει τα χρέη της συμφώνησε με τον 54χρονο να δουλέψει στο κατάστημά του ως καθαρίστρια, χωρίς αμοιβή, ώστε να τον αποπληρώσει. Στον καθαρισμό βοηθούσε και η 12χρονη κόρη της, η οποία συνέχισε να απασχολείται περιστασιακά στο παντοπωλείο και μετά την αποχώρηση της μητέρας της.

«Η καλοσυνάτη στάση του να συνδράμει την οικογένειά της εκτιμήθηκε από τη μητέρα του κοριτσιού ως πηγάζουσα από φιλόπτωχα αισθήματα. Με την “ανθρώπινη” και προστατευτική αυτή συμπεριφορά του  δώρισε στη μικρή και κινητό τηλέφωνο iPhone, κέρδισε την εμπιστοσύνη της», αναφέρει ο εισαγγελέας για τον βασικό κατηγορούμενο της υπόθεσης, ο οποίος λίγο αργότερα άρχισε να βιάζει κατ’ επανάληψη το κορίτσι τρομοκρατώντας το με την επίδειξη όπλων και απειλώντας το ότι «θα σκοτώσει την ίδια και την οικογένειά της και ότι θα διαδώσει στην περιοχή του Κολωνού ότι εκείνη τον επιθυμεί ερωτικά».

Όπως επισημαίνει ο Εισαγγελέας, ο 54χρονος «Εκμεταλλευόμενος την ευάλωτη θέση της λόγω της πενίας της οικογένειάς της, της έλλειψης εποπτείας από τους γονείς της και τη διαρκή πίεση που της ασκούνταν από τη μητέρα της για την εξεύρεση χρημάτων», εξανάγκασε την ανήλικη «να αποδεχθεί την εκπόρνευσή της από αυτόν».

Eurokinissi

Ο 54χρονος, «δεν περιορίστηκε μόνο στη βίαιη ικανοποίηση των ατομικών του σεξουαλικών ορέξεων», όπως αναφέρει ο Εισαγγελέας στην πρότασή του η οποία δημοσιεύεται από το protothema.gr, καθώς αφού «διέφθειρε» το κορίτσι «απεργάστηκε και σχέδιο εκμετάλλευσής της προς ίδιον οικονομικό όφελος με την εξώθηση της στην πορνεία».

Συγκεκριμένα, δημιούργησε προφίλ της ανήλικης στην εφαρμογή Blindchat, όπου την εμφάνιζε «ως 16 με 17 ετών και διαθέσιμη προς ερωτική συνεύρεση με αντίτιμο 50-70 ευρώ». Εκεί έστελνε στους υποψήφιους πελάτες τα ερωτικού περιεχομένου βίντεο και τις γυμνές φωτογραφίες της 12χρονης, «προς διαφήμιση του “εμπορεύματός” του». «Εκμεταλλευόμενος την ευάλωτη θέση της λόγω της πενίας της οικογένειάς της, της έλλειψης εποπτείας από τους γονείς της και τη διαρκή πίεση που της ασκούνταν από τη μητέρα της για την εξεύρεση χρημάτων», ο 54χρονος εξανάγκασε την ανήλικη «να αποδεχθεί την εκπόρνευσή της από αυτόν», την οποία η μικρή «προφανώς και δεν αποκάλυψε στους γονείς της», υπογραμμίζει ο εισαγγελέας.

Το σχέδιο εκμετάλλευσης της 12χρονης

Στην εισαγγελική πρόταση για την υπόθεση Κολωνού, γίνεται αναφορά στα ραντεβού που είχε το κορίτσι με ενήλικους άνδρες στον σταθμό του μετρό στα Σεπόλια και σε χώρο έξω από τα ΚΤΕΛ Κηφισού, μετά από τα οποία η ανήλικη «επέστρεφε στο κατάστημα του διαφθορέα του και του παρέδιδε το τίμημα του εκμαυλισμού του», λαμβάνοντας η ίδια ένα μικρό μέρος της αμοιβής για να το παραδώσει στη μητέρα του, η οποία αδιαφορούσε για την πηγή προέλευσης των χρημάτων.

Κατά τον εισαγγελέα ο 54χρονος διέρρευσε σε γνωστούς του αρχικά στην περιοχή των Σεπολίων ότι η ανήλικη είναι διαθέσιμη «για γενετήσιες απολαύσεις έναντι αμοιβής».

Ο Εισαγγελέας, χαρακτηρίζει “εγκληματικά αδιάφορη” τη μητέρα της 12χρονης σημειώνοντας ότι παρά το γεγονός ότι της είχε ενδείξεις για πιθανή συμμετοχή του παιδιού σε ανήθικες δραστηριότητες απ’ όπου προέρχονταν τα μικροποσά που αποκόμιζε  “επέτρεψε τον εκμαυλισμό της μικρής, τον οποίο αποδεχόταν και ανεχόταν, αποβλέποντας ακριβώς στα συγκεκριμένα έσοδα”

Υπόθεση Κολωνού: Ο ρόλος του “Μιχάλη”

Η 12χρονη «χωρίς καμία οικογενειακή υποστήριξη και εποπτεία» απέκτησε, σύμφωνα με τον εισαγγελέα, «εθισμό στη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και στην έκθεση του προσώπου της σε αυτά αγνοώντας τους κινδύνους που ελλοχεύουν υπό τον μανδύα τους». Έτσι, τον Απρίλιο του 2022 ήρθε -«ερήμην πιθανότατα του Μίχου»- σε επαφή μέσω Facebook με τον 57χρονο «Μιχάλη».

Ο 57χρονος κατηγορούμενος προέτρεψε το παιδί να έρχεται σε σεξουαλική επαφή έναντι αμοιβής με δήθεν φίλους του και το προωθούσε στην πορνεία «ανεβάζοντας» γυμνές φωτογραφίες του σε συγκεκριμένη διαδικτυακή σελίδα, ενώ την προέτρεπε να μπει «στα χοντρά κυκλώματα» γνωρίζοντας «εφοπλιστές και λεφτάδες», κάνοντας «επισκέψεις σε κότερα» και συμμετέχοντας σε ταινίες ερωτικού περιεχομένου.

“Η μητέρα δεν γνώριζε το εύρος της κακοποίησης του παιδιού”

Ο εισαγγελέας τονίζει πως η 37χρονη μητέρα «με την αδιαφορία, την ανοχή και τις πιέσεις προς την κόρη της για τη συλλογή χρημάτων υπέθαλψε την εξαναγκαστική γενετήσια εκμετάλλευση του παιδιού» από τον βασικό κατηγορούμενο. Επίσης κάνει μνεία και στα μικροποσά των 100 και 150 ευρώ που η 37χρονη απαίτησε από τον 54χρονο και τη σύζυγό του ώστε να μη μιλήσει, ενώ ήδη είχε προβεί σε καταγγελία στις Αρχές.

Εντούτοις, ο εισαγγελικός λειτουργός καταλήγει ότι η μητέρα του κοριτσιού δεν γνώριζε για το εύρος της κακοποίησης που το παιδί της είχε υποστεί. Ωστόσο, αυτό δεν την απαλλάσει από το κακούργημα της διακριμένης μαστροπείας για το οποίο ζητεί την παραπομπή της σε δίκη, όπως επίσης και για το αδίκημα της εκβίασης εις βάρος του 54χρονου βασικού κατηγορούμενου.

eurokinissi

«Η προκύψασα κατά την κυρία ανάκριση άγνοια της κακοποίησης -και στη συνέχεια της εκμετάλλευσης- της θυγατέρας της (εξ ου και η μη συναυτουργική απόδοση της πράξης της μαστροπείας) δεν επιδρά καθόλου στη θεμελίωση της διάπραξης του εν λόγω εγκλήματος (σ.σ.: της μαστροπείας) με τη μορφή της υπόθαλψης της ολίσθησης του παιδιού στην πορνεία διά της αποχής της από την οφειλόμενη λήψη μέτρων αποτροπής του».

Με την εγκληματική αδιάφορη στάση της (και παρά τις υποψίες που μετά βεβαιότητας της είχαν γεννηθεί και τις ενδείξεις που υπέπεσαν στην αντίληψή της για πιθανή συμμετοχή του παιδιού σε ανήθικες δραστηριότητες απ’ όπου προέρχονταν τα μικροποσά που αυτό κόμιζε, πρωτίστως στην ίδια και στην οικογένειά της) επέτρεψε τον εκμαυλισμό της μικρής, τον οποίο αποδεχόταν και ανεχόταν, αποβλέποντας ακριβώς στα συγκεκριμένα έσοδα. Αγνοώντας όμως πλήρως και επακριβώς το είδος, το εύρος και τις συνθήκες των ακόλαστων ενασχολήσεων του παιδιού της όπως επίσης και το πρόσωπο που το παρέσυρε στην πορνεία (…)».

Στην εισαγγελική πρόταση αναφέρεται ότι η εμπλοκή της μητέρας στη μαστροπεία της 12χρονης προκύπτει και από το γεγονός ότι «πίεζε διαρκώς και αφόρητα το 12χρονο παιδί της, να της φέρνει χρήματα (…) συμπεριφορά που δεν επεδείκνυε έναντι των τεσσάρων μεγαλύτερων παιδιών της».

Σημειώνεται ότι ο εισαγγελέας ζητεί την απαλλαγή της 37χρονης από το κακούργημα της διακεκριμένης πορνογραφίας ανηλίκου και τη συνέχιση της προφυλάκισής της για έξι ακόμη μήνες. 

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr