Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Ανησυχητικά τα στοιχεία για τις καμένες εκτάσεις στην Αττική – Το 33% των δασών της Περιφέρειας κάηκε μέσα στα 7 τελευταία χρόνια

Τα παραπάνω ανησυχητικά στοιχεία για την Αττική υπογραμμίζουν την ανάγκη συνολικού επαναπροσδιορισμού της στρατηγικής διαχείρισης των δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας, τονίζει το meteo.gr.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ανησυχητικά τα στοιχεία για τις καμένες εκτάσεις στην Αττική – Το 33% των δασών της Περιφέρειας κάηκε μέσα στα 7 τελευταία χρόνια Eurokinissi

Εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καμένης γης έχουν αφήσει πίσω τους οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στην Αττική τα τελευταία επτά χρόνια, με τα στοιχεία που δημοσιοποιεί το Εθνικό Αστεροσκοπείο και αφορούν τις δασικές πυρκαγιές από το 2017 έως και σήμερα, να είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά.

Όπως προκύπτει, από το 2017 μέχρι και τις 25 Αυγούστου 2023, 12 μεγάλες πυρκαγιές έχουν κάψει περισσότερα από 600.000 στρέμματα σύμφωνα με τις αναφορές από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus και το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS).

Η περίμετρος των καμένων εκτάσεων δίνεται στο χάρτη που ακολουθεί:

Πυρκαγιές στην Αττική

meteo.gr

Με κόκκινο σημειώνονται οι εκτάσεις που έχουν καεί το 2023 (ως τις 25/8) και με κίτρινα και πορτοκαλί χρώματα οι εκτάσεις που κάηκαν τα προηγούμενα 7 έτη. Με γκρι χρώμα σημειώνεται η ευρύτερη περιοχή του λεκανοπεδίου Αττικής

Ο παρακάτω πίνακας παραθέτει τον αριθμό των καμένων στρεμμάτων ανά έτος από το 2017:

Πυρκαγιές στην Αττική

meteo.gr

Η συνολική επιφάνεια της Περιφέρειας Αττικής (χωρίς την περιοχή της Τροιζηνίας, των νησιών και του Λεκανοπεδίου) είναι 2.500.000 στρέμματα, οπότε τα τελευταία 7 έτη το 25% της συνολικής επιφάνειας έχει καεί από δασικές πυρκαγιές. Στην Περιφέρεια Αττικής η επιφάνεια των δασικών εκτάσεων είναι περίπου 1.230.000 στρέμματα και τα τελευταία 7 χρόνια έχουν καεί 405.000 στρέμματα δάσους, δηλαδή το 33% της επιφάνειας των δασών.

Πυρκαγιές στην Αττική: Η ανάγκη επανακαθορισμού στρατηγικής διαχείρισης

Τα παραπάνω ανησυχητικά στοιχεία για την Αττική υπογραμμίζουν την ανάγκη συνολικού επαναπροσδιορισμού της στρατηγικής διαχείρισης των δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας, τονίζει το meteo.gr.

Ειδικότερα, η αποτελεσματική αντιμετώπιση, πρόληψη και διαχείριση των δασικών πυρκαγιών απαιτεί τη συνδρομή διαφορετικών επιστημών μεταξύ αυτών και της πυρομετεωρολογίας. Άλλωστε, η εκδήλωση ακραίων δασικών πυρκαγιών περιλαμβάνει τη σύζευξη, την αλληλεπίδραση φωτιάς και ατμόσφαιρας, οπότε η συμβολή της μετεωρολογικής γνώσης είναι απαραίτητο εφόδιο για τη χάραξη στρατηγικού σχεδιασμού για τη διαχείριση των πυρκαγιών.

Επιπροσθέτως, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες καθορίζουν εάν και πότε τα δασικά καύσιμα θα καταστούν εύφλεκτα, επηρεάζοντας επίσης τα χαρακτηριστικά της εξάπλωσης και της συμπεριφοράς της φωτιάς. Παρατηρησιακά δίκτυα όπως το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών της μονάδας ΜΕΤΕΟ/Ε.Α.Α μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά στην κατεύθυνση μιας ολοκληρωμένης, επιστημονικά τεκμηριωμένης στρατηγικής διαχείρισης των δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ