Σάββατο 05 Οκτωβρίου 2024

Ρόδος: Αναβιώνει υπόθεση μητροκτονίας – Συγχώνευση τριών ποινών ζητά ο δράστης – Το χρονικό

Ο δράστης του ειδεχθούς εγκλήματος απολογούμενος ομολόγησε τον φόνο επιχειρώντας ωστόσο να πείσει, ότι δεν είχε κίνητρο και ότι εκνευρίστηκε από την συμπεριφορά της μητέρας του και θολωμένος από την χρήση ναρκωτικών διέπραξε το έγκλημα.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ρόδος: Αναβιώνει υπόθεση μητροκτονίας – Συγχώνευση τριών ποινών ζητά ο δράστης – Το χρονικό EUROKINISSI

Ενώπιον του Μονομελούς Εφετείου Δωδεκανήσου αναβιώνει η μητροκτονία στο Γενάδι, στη Ρόδο, τον Ιούνιο του 2012. Συγκεκριμένα, ο δράστης και γιος του θύματος αιτήθηκε την συγχώνευση τριών ποινών.

Σύμφωνα με τη dimokratiki.gr, σε πρώτο βαθμό είχαν κριθεί ένοχοι ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, οπλοφορίας και οπλοχρησίας ο γιος του θύματος, 26 ετών και απλής συνέργειας σε ανθρωποκτονία από πρόθεση, η πρώην σύντροφός του.

Το πρωτόδικο δικαστήριο επέβαλε ισόβια για τον φόνο και 18 μήνες για την παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία στον πρώτο και ποινή κάθειρξης 17 ετών στην δεύτερη. Στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο και οι δύο κρίθηκαν ένοχοι, όπως ακριβώς κατηγορούνται. Η ποινή κάθειρξης της δεύτερης μειώθηκε ωστόσο κατά 5 έτη.

Μητροκτονία στη Ρόδο: Ο ισχυρισμός του μητροκτόνου

Ο δράστης του ειδεχθούς εγκλήματος απολογούμενος ομολόγησε τον φόνο επιχειρώντας ωστόσο να πείσει, ότι δεν είχε κίνητρο και ότι εκνευρίστηκε από την συμπεριφορά της μητέρας του και θολωμένος από την χρήση ναρκωτικών διέπραξε το έγκλημα.

Ισχυρίστηκε ουσιαστικά ότι δεν είχε συναίσθηση των πράξεών του, ενώ μάλιστα τόνισε ότι δεν την χτύπησε πισώπλατα.

Η πρώην σύντροφός του υποστήριξε ότι ήταν παρούσα στο έγκλημα αλλά δεν τον προέτρεψε και δεν τον συνέδραμε. Ισχυρίστηκε ότι φοβήθηκε να παρέμβει αλλά και να τον καταδώσει στις Αρχές κι ότι διέκοψε στην πορεία τη σχέση τους.

Η θανούσα μητέρα του προσπαθούσε, μάταια, να τον βοηθήσει να απεξαρτηθεί, με συνέπεια να υπάρχει ένταση στις σχέσεις τους.

Το χρονικό

Την Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012 ο κατηγορούμενος την επισκέφτηκε στο Γεννάδι, ζητώντας της επιτακτικά χρήματα, πράγμα που του αρνήθηκε, με συνέπεια να ακολουθήσει έντονος καβγάς μεταξύ τους και οι ήδη τεταμένες σχέσεις τους να οξυνθούν ακόμη περισσότερο.

Παρούσα ήταν και μια υπερήλικας και πάσχουσα από Αλτσχάιμερ, της οποίας τη φροντίδα είχε αναλάβει η μητέρα του, και η οποία συμβίωνε μαζί της. Μια στιγμή που η μητέρα του, έχοντας γυρίσει την πλάτη της προς αυτόν, έβγαλε στον πάγκο της κουζίνας το δοχείο με τη ζάχαρη, τον καφέ, το σέικερ και το κουταλάκι, κι ενώ ετοιμαζόταν να βγάλει το μπουκάλι με το νερό από το ψυγείο, αυτός εντελώς ψυχρά  την έπληξε επανειλημμένως στην πλάτη και δη άρχισε να την καρφώνει με το μαχαίρι σε διάφορα σημεία. Συνολικά της προκάλεσε δεκατέσσερα τραύματα.

Η μητέρα του ξεψύχησε εντός ολίγων λεπτών μπροστά στα μάτια τους. Κατά την ένταση δε των πληγμάτων, ο πρώτος κατηγορούμενος αυτοτραυματίστηκε στον αριστερό του μηρό. Ακολούθως, μετακίνησαν το πτώμα στα αριστερά της κουζίνας, και, κατ’ εφαρμογή του σχεδίου, άρχισαν να ανοίγουν τα ντουλάπια και τα συρτάρια των υπνοδωματίων και να πετούν δεξιά κι αριστερά ό,τι υπήρχε εντός αυτών, ώστε να δοθεί, σε εκείνους που θα εύρισκαν το πτώμα, η εντύπωση ότι επρόκειτο για ληστεία.

Η ζωή τους από εκεί και πέρα φάνηκε να συνεχίζεται κανονικά. Ο πρώτος στις αρχές Αυγούστου 2012, ενώ νοσηλευόταν στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο περιθαλπόμενος από την μετέπειτα σύζυγο του πατέρα του, της εκμυστηρεύτηκε τα όσα είχαν συμβεί.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ