Και τα παιδιά τρίτων χωρών έχουν δικαιώματα: “Άκυρη” η διακριτική μεταχείριση – Ελεύθερη πρόσβαση όπως οι ανήλικοι της Ε.Ε. σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

Απαλείφθηκε η πρόβλεψη για υποχρέωση καταβολής αντιτίμου από παιδιά ηλικίας 6- 18 ετών από χώρες εκτός Ε.Ε. Η παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη.

NEWSROOM
Και τα παιδιά τρίτων χωρών έχουν δικαιώματα: “Άκυρη” η διακριτική μεταχείριση – Ελεύθερη πρόσβαση όπως οι ανήλικοι της Ε.Ε. σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

Στην εξάλειψη μίας σημαντικής διάκρισης σε βάρος ανηλίκων προχώρησε το υπουργείο Πολιτισμού, μετά το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη σχετικά με την οποία υπήρχε διάταξη που προέβλεπε την καταβολή μειωμένου εισιτηρίου σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους για παιδιά 6 έως 18 ετών εκτός χωρών της Ε.Ε., την ώρα που η είσοδος ήταν δωρεάν για ανήλικους από χώρες της Ε.Ε.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, ακολουθώντας τις συστάσεις της Αρχής, το Υπουργείο Πολιτισμού ανταποκρίθηκε θετικά με τη νέα ΚΥΑ ΥΠΠΟ/117624/15.03.2024 στην οποία προβλέπεται η απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής αντιτίμου για τα παιδιά ηλικίας 6-18 ετών των εκτός Ε.Ε. κρατών, «έτσι ώστε να απολαμβάνει ελεύθερης εισόδου το σύνολο των παιδιών έως 18 ετών ανεξαρτήτως χώρας προέλευσης. Η ανωτέρω ρύθμιση θα ισχύει από 01.04.2025».

Διάκριση παιδιών χωρών εκτός Ε.Ε: Πριν το 2019 δεν υφίστατο διαχωρισμός

Σημειώνεται πως «πριν το 2019 δεν υφίστατο διαχωρισμός μεταξύ παιδιών πολιτών των εντός και εκτός Ε.Ε. κρατών. Ο Συνήγορος του Πολίτη επισήμανε εγγράφως προς το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού, ότι η ΚΥΑ του 2019 εισήγαγε μια δυσμενέστερη πρόβλεψη, που συνιστά διάκριση για τα παιδιά που είναι πολίτες τρίτων χωρών».

Συγκεκριμένα, η Αρχή επικαλέστηκε το άρθρο 2 της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού -που έχει κυρωθεί από την Ελλάδα με τον νόμο υπερνομοθετικής ισχύος 2101/1992- το οποίο προβλέπει τη θεμελιώδη αρχή της μη διάκρισης, καθώς και το άρθρο 31 της ΔΣΔΠ για το δικαίωμα του παιδιού στην ελεύθερη συμμετοχή σε πολιτιστικές, καλλιτεχνικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες.

Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε «το Υπουργείο να επανεξετάσει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, τροποποιώντας την ισχύουσα ΚΥΑ, προκειμένου να εξασφαλιστεί ελεύθερη είσοδος και για τα παιδιά 6- 18 ετών των εκτός της Ε.Ε. κρατών, δηλαδή να προβλεφθεί ελεύθερη είσοδος για όλα τα παιδιά ανεξαρτήτως προέλευσης». Σύσταση που έγινε δεκτή βάσει των νέων προβλέψεων.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr