Οι δικηγόροι συζητούν για Δικαιοσύνη, Δικηγορία και νέο Κώδικα Δικηγόρων
Ξεκίνησε στην Αλεξανδρούπολη το 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δικηγορικών Συλλόγων. Τι προτείνουν οι Ενώσεις των Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων.
Με κεντρικό μήνυμα «Από την Δικηγορία που ζούμε στην Δικηγορία που αξί-Ζουμε» άρχισαν στην Αλεξανδρούπολη την Πέμπτη οι εργασίες του 15ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Δικηγορικών Συλλόγων, που θα διαρκέσει έως τις 6 Οκτωβρίου 2024.
Σύμφωνα και με τη σχετική απόφαση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, στο Συνέδριο θα τεθούν όλα τα μείζονα ζητήματα που αφορούν τη Δικαιοσύνη και τη Δικηγορία και ιδίως τον εκσυγχρονισμό του Κώδικα Δικηγόρων.
Κατά την εναρκτήρια εκδήλωση υπήρξαν χαιρετισμοί επίσημων προσκεκλημένων μεταξύ των οποίων και του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη, ενώ ακολούθησε η εισαγωγική ομιλία του Προέδρου της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος Δημήτρη Βερβεσού.
Στις δηλώσεις του σύμφωνα με το ertnews.gr ο κ. Φλωρίδης αναφέρθηκε στον νέο Ποινικό Κώδικα, λέγοντας ότι προσπαθεί να απαντήσει στο αγωνιώδες αίσθημα της κοινωνίας για ασφάλεια και έκλειψη της αίσθησης ατιμωρησίας και πως όσοι σκοπεύουν να εγκληματήσουν θα πρέπει να ξέρουν πως ο κίνδυνος να μπουν στη φυλακή είναι σοβαρός.
Σχετικά με το φαινόμενο της βίας ανηλίκων, υπογράμμισε ότι οι νέες διατάξεις που φέρνει το υπουργείο είναι η πιο αυστηρή ποινική μεταχείριση κυρίως των γονέων, ενώ για τους ανηλίκους θα εφαρμοστούν άμεσα και αναμορφωτικά προγράμματα, όπως η ένταξη σε ομαδικές αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, προκειμένου να ξεφύγουν από την εγκληματικότητα
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 04 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2024
09.00: Προσέλευση – Διαπίστευση Συνέδρων
10.00: Έναρξη Εργασιών
10.00-10.20: Θέμα: «ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΑ»
Εισηγητής: Αθανάσιος Μακρυγιάνννης, Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λαμίας, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας
10.25-10.45: Θέμα: « ΑΣΚΗΣΗ»
Εισηγητής: Παναγιώτης Καρίπογλου, Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας
10.50-11.10: Θέμα: «ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ»
Εισηγητής: Αθανάσιος Zούπας, Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας
11.15-14.15: Παρεμβάσεις Προέδρων
14.30-16.15: Γεύμα
16.30-21.00: Παρεμβάσεις Συνέδρων
21.30: Δείπνο Συνέδρων (στο χώρο του ξενοδοχείου)
ΣΑΒΒΑΤΟ 05 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2024
10.00: Συνέχιση Εργασιών
10.00-14.15: Παρεμβάσεις Συνέδρων
14.30-16.15: Γεύμα
16.30-21.00: Παρεμβάσεις Συνέδρων – Ψηφοφορίες
ΚΥΡΙΑΚΗ 06 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2024
9.30: Συνέχιση εργασιών
– Ψηφοφορίες
– Συμπεράσματα – Κλείσιμο εργασιών συνεδρίου
15ο Συνέδριο Δικηγορικών Συλλόγων: Οι προτάσεις των Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων
Με μία κρίσιμη παρέμβασή τους προς το Συνέδριο, οι Ενώσεις Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Ηρακλείου, Λάρισας, Ρόδου και Λαμίας εισφέρουν τις προτάσεις τους που αφορούν: α) το θεσμό της άσκησης, β) τα ασυμβίβαστα, γ) τη φύση και τη θέση του «συνεργάτη» Δικηγόρου, δ) ζητήματα πειθαρχικού δικαίου και ε) τις αμοιβές των Δικηγόρων σε συνάρτηση με τα γραμμάτια προείσπραξης δικηγορικής αμοιβής.
Όπως αναφέρουν «οι εν λόγω, προτάσεις επιτρέπουν την δημιουργία ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου που ανταποκρίνεται στις ανάγκες του δικηγορικού σώματος και αντικατοπτρίζει την νέα επαγγελματική και βιοποριστική πραγματικότητα των δικηγόρων. Οποιαδήποτε άποψη υποστήριξης της διατήρησης των ασυμβιβάστων με έρεισμα τον μη εμπορικό χαρακτήρα του δικηγορικού λειτουργήματος διατηρεί και διαιωνίζει τους αναχρονιστικούς και μη κατάλληλους όρους άσκησης της δικηγορίας σήμερα, και στο μέλλον, παραβλέποντας τις, νομοθετημένες, ασφαλιστικές και φορολογικές επιβαρύνσεις του δικηγορικού σώματος που η εφαρμογή τους διαμηνύει την συμπερίληψη του κλάδου μας, για λόγους οικονομικούς και δημοσιονομικής προέκτασης, σε επαγγελματικούς κλάδους άσκησης εμπορικής δραστηριότητας».
Μεταξύ αυτών τονίζουν την ανάγκη:
- Να τροποποιηθεί ο Κώδικα Δεοντολογίας του Δικηγορικού Λειτουργήματοςμε την προσθήκη νέας παραγράφου στο άρθρο 35 του Κώδικα Δεοντολογίας του Δικηγορικού Λειτουργήματος με το εξής περιεχόμενο: «η. Να του καταβάλλει έγκαιρα την κατόπιν έγγραφης συμφωνίας αμοιβή και το σύνολο των ασφαλιστικών του εισφορών υπέρ κλάδου υγείας, το άθροισμα των οποίων δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υπολείπεται του κατώτατου μεικτού μηνιαίου μισθού, όπως αυτός καθορίζεται από εκάστοτε ισχύουσα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.).
- Να τροποποιηθεί ο Κώδικας Δικηγόρων με την αντικατάσταση της παραγράφου 11 του άρθρου 13του Κώδικα Δικηγόρων, η οποία να λάβει το εξής περιεχόμενο: «Η αμοιβή των ασκουμένων δικηγόρων καθορίζεται κατόπιν έγγραφης συμφωνίας με τον δικηγόρο της παρ. 2 του παρόντος άρθρου. Η συμφωνία του προηγούμενου εδαφίου καθίσταται άκυρη κατά το μέρος που υπολείπεται του κατώτατου μεικτού μηνιαίου μισθού, όπως αυτός καθορίζεται από την εκάστοτε ισχύουσα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.)».
- Να τροποποιηθεί ο Κώδικας Δικηγόρων με την αντικατάσταση της παραγράφου 1 του άρθρου 13 του Κώδικα Δικηγόρωνη οποία να λάβει το εξής περιεχόμενο: «Η άσκηση διαρκεί δώδεκα (12) μήνες».
- Να τροποποιηθεί ο Κώδικας Δικηγόρων με την αντικατάσταση της παραγράφου 1 του άρθρου 18 του Κώδικα Δικηγόρωνη οποία να λάβει το εξής περιεχόμενο: «Δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό υποψηφίων δικηγόρων έχει ο ασκούμενος δικηγόρος που συμπλήρωσε τον νόμιμο χρόνο άσκησης. Κατ’ εξαίρεση, δικαίωμα συμμετοχής στον άνω διαγωνισμό έχει ο ασκούμενος δικηγόρος, ακόμη και πριν την συμπλήρωση του νόμιμου χρόνου άσκησης, εφόσον αυτός υπολείπεται των 30 ημερολογιακών ημερών».
- Να τροποποιηθεί ο Κώδικας Δικηγόρων με την προσθήκη στο δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 13 του Κώδικα Δικηγόρων, με το ακόλουθο περιεχόμενο: «Κατά το χρονικό αυτό διάστημα, ο ασκούμενος Δικηγόρος δύναται να αιτηθεί την αναστολή της άσκησής του με αιτιολογημένη αίτηση του προς το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου στον οποίο ανήκει, το οποίο αποφαίνεται σχετικά. Το χρονικό διάστημα της αναστολής δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δύο (2) έτη.»
- Να υποβληθεί προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης η πρόταση της Συντονιστικής Επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων, όπως αυτή ορίζεται στην παρ. 3 του αρ. 14 του Κώδικα Δικηγόρων, προκειμένου να «ενεργοποιηθεί» η αρμοδιότητα του Υπουργού Δικαιοσύνης για την έκδοση της υπουργικής απόφασης κατά νομοθετική εξουσιοδότηση της ανωτέρω διάταξης, με σκοπό να συγκροτηθεί ανά Δικηγορικό Σύλλογο η Ειδική Επιτροπή Εποπτείας ασκουμένων. Σε περίπτωση μη έκδοσης της σχετικής υπουργικής απόφασης από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, να αποφασιστεί η άσκηση αίτησης ακυρώσεως από την Ολομέλεια κατά της παράλειψης οφειλόμενης νόμιμης ενέργειας του Υπουργού.
ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΣΚΟΥΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr