Δευτέρα 07 Οκτωβρίου 2024

Ρολά στα Δικαστήρια για το νέο Δικαστικό Χάρτη: Σε στοχευμένες αποχές έως τις 14 Οκτωβρίου οι δικηγόροι – “Η αξιοπρέπειά μας τσαλαπατιέται”

“Η Δικαιοσύνη κάνει ένα μετέωρο βήμα στα αχαρτογράφητα -και δυστυχώς βαλτώδη, όπως αποδεικνύεται- νερά” τονίζει ο Δ. Βερβεσός.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ρολά στα Δικαστήρια για το νέο Δικαστικό Χάρτη: Σε στοχευμένες αποχές έως τις 14 Οκτωβρίου οι δικηγόροι – “Η αξιοπρέπειά μας τσαλαπατιέται” EUROKINISSI

Ρολά στα Δικαστήρια: Ανυποχώρητοι εμφανίζονται οι δικηγόροι απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μετά την έναρξη εφαρμογής του νέου Δικαστικού Χάρτη, κλιμακώνοντας από σήμερα και έως τις 14 Οκτωβρίου τις αντιδράσεις τους με στοχευμένες αποχές από τις δικαστικές αίθουσες.

«Ο νέος δικαστικός χάρτης κινείται σε αχαρτογράφητα νερά, είναι ένα νέο δικαστικό χάος, το οποίο έχει αλλάξει την καθημερινότητα των Ελλήνων δικηγόρων, των Ελλήνων συλλειτουργών της δικαιοσύνης, των δικαστικών υπαλλήλων, των δικαστών, των πολιτών επί τα χείρω. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ρυθμίσεις, δεν λειτουργούν τα ηλεκτρονικά συστήματα, οι νομοθετικές ρυθμίσεις δημιουργούν ασάφεια σε σχέση με δικαιώματα που κινδυνεύουν να χαθούν. Η αξιοπρέπεια των δικηγόρων τσαλαπατιέται καθημερινά» είχε δηλώσει ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και του ΔΣΑ, Δημήτρης Βερβεσός κατά την πρόσφατη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τον Άρειο Πάγο.

Ρολά στα Δικαστήρια για το νέο Δικαστικό Χάρτη: Τα καθημερινά προβλήματα

Ιδιαίτερα αιχμηρός εμφανίστηκε ο κ. Βερβεσός και κατά την εκδήλωση του εορτασμού του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη, περιγράφοντας συνοπτικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δικηγόροι.

«Πλήρης σύγχυση ως προς την κατά τόπον αρμοδιότητα των εκκρεμών υποθέσεων στα πρώην Ειρηνοδικεία πλειάδας Δήμων της Αττικής, αδυναμία εκδόσεως πιστοποιητικών από το ηλεκτρονικό σύστημα του ΟΣΔΥ ΠΠ, ονειδιστική εικόνα συνωστισμού δικηγόρων σε πλήρως ακατάλληλες αίθουσες του πρώην Ειρηνοδικείου, αδυναμία ορισμένων γραμματειών των Περιφερειακών και του Κεντρικού Πρωτοδικείου στην παραλαβή δικογράφων, και ραγδαία υποχώρηση της ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων, συνθέτουν μια θλιβερή εικόνα οπισθοδρόμησης και αποσύνθεσης της Δικαιοσύνης» τόνισε.

Και πρόσθεσε: «Δυστυχώς, η βεβιασμένη και πρόχειρη εφαρμογή του δικαστικού χάρτη, χωρίς την προηγούμενη ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης, χωρίς τη δημιουργία των απαραίτητων υλικοτεχνικών υποδομών, χωρίς την πρόσληψη του αναγκαίου αριθμού δικαστικών υπαλλήλων και τη θέσπιση των αναγκαίων ρυθμίσεων, με τη σαφήνεια που απαιτεί ένα τέτοιο εγχείρημα, δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται ότι προσπαθεί να επιλύσει».

Το πλαίσιο των στοχευμένων αποχών

Σύμφωνα με την απόφαση του ΔΣΑ στο διάστημα έως τις 14 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί αποχή από υποθέσεις (κατάθεση, εκδίκαση)  ανακοπών, από την διαδικασία εγγραφής και εξάλειψης προσημειώσεων (τόσο των πληρεξουσίων δικηγόρων όσο και των δικηγόρων που έχουν εγγραφεί στον κατάλογο του Ν. 5095/2024), καθώς και από την εκδίκαση όλων των υποθέσεων στις περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Αθηνών (Μαρούσι, Κορωπί, Περιστέρι, Καλλιθέα, Ελευσίνα, είτε πρόκειται για υποθέσεις των πρώην Ειρηνοδικείων Αμαρουσίου, Κρωπίας, Περιστερίου, Καλλιθέας, Ελευσίνας, είτε πρόκειται για υποθέσεις των πρώην Ειρηνοδικείων Νέας Ιωνίας, Χαλανδρίου, Λαυρίου, Μαραθώνος, και Ιλίου).

Άδειες θα χορηγούνται αποκλειστικά και μόνο:

– Σε Αναστολές και Ανακοπές κατά πλειστηριασμών

– Σε εκδίκαση προσωρινών διαταγών καταφανώς και άκρως κατεπειγουσών περιπτώσεων.

– Σε υποχρεωτική αρχική συνεδρία (ΥΑΣ) Διαμεσολάβησης:

  1. i) για τις υποθέσεις στις οποίες έχει ήδη υποβληθεί αίτημα στο Διαμεσολαβητή,
  2. ii) για τις υποθέσεις της νέας τακτικής όπου τίθεται ζήτημα προθεσμίας κατάθεσης προτάσεων και

iii) για τις οικογενειακές διαφορές, όπου επίκειται η συζήτησή τους.

 Άδεια δεν απαιτείται:

α) Για την κατάθεση προτάσεων και προσθήκης αντίκρουσης στην τακτική διαδικασία,

β) Για την κατάθεση προτάσεων και συζήτηση μικροδιαφορών

γ) Για την κατάθεση προσθήκης/αντίκρουσης, σημειώματος, υπομνήματος, κλπ, σε υποθέσεις που έχουν συζητηθεί και η προθεσμία λήγει κατά τη διάρκεια της αποχής και

δ) Για την κατάθεση εισαγωγικών δικογράφων και ενδίκων μέσων

Ως προς τις Αναβολές:

Για τη διευκόλυνση των συναδέλφων επιτρέπεται η παράσταση ενώπιον των δικαστηρίων για την υποβολή αιτήματος αναβολής, με την υποχρέωση –στην περίπτωση μη παράστασης της πλευράς του αντιδίκου– να προβαίνουν αμελλητί και με κάθε πρόσφορο μέσο στην ενημέρωση του απόντος συναδέλφου για την ημερομηνία της νέας δικασίμου.

Οι διευκρινίσεις του ΔΣΑ

Σύμφωνα με σχετικές ανακοινώσεις του ΔΣΑ, δόθηκαν διευκρινίσεις σχετικά με το πλαίσιο αποχής. Όπως διευκρινίζεται η αποχή από την εκδίκαση υποθέσεων ανακοπών αφορά μόνον τις δίκες σε α’ βαθμό, ενώ παράλληλα σημειώνεται πως όσοι δικηγόροι έχουν εγγραφεί στον κατάλογο του Ν. 5095/2024 και η προθεσμία τους προκειμένου να καταθέσουν την οικεία πράξη εγγραφής ή εξάλειψης προσημείωσης υποθήκης εκπνέει μεταξύ 7 και 14.10.2024 δεν χρειάζεται να ζητήσουν σχετική άδεια από τον ΔΣΑ.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ