Δολοφονία Νίκου Σαμπάνη: Καταγγέλλεται αρνησιδικία – Το υπόμνημα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου

Τρία χρόνια μετά τη δολοφονία του 18χρονου Ρομ από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ η ανάκριση δεν έχει ολοκληρωθεί! -«Η παρέλκυση της ανάκρισης φτάνει στα όρια της αρνησιδικίας», αναφέρουν οι δικηγόροι της οικογένειας Σαμπάνη και των δύο ανήλικων συνεπιβατών.

NEWSROOM
Δολοφονία Νίκου Σαμπάνη: Καταγγέλλεται αρνησιδικία – Το υπόμνημα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου

Σε «νάρκωση» φαίνεται να βρίσκεται η υπόθεση ανθρωποκτονίας του 18χρονου Ρομ Νίκου Σαμπάνη από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ στο Πέραμα στις 23 Οκτωβρίου 2021.

Τρία χρόνια μετά τη δολοφονία, η ανάκριση δεν έχει ολοκληρωθεί (!) και μάλιστα σε μια περίοδο που μόνιμη εξαγγελία του υπουργείου είναι η επιτάχυνση της δικαιοσύνης και η δρομολόγηση διαδικασιών που κατατείνουν σε αυτή την κατεύθυνση.

Οι δικηγόροι της οικογένειας Σαμπάνη και των δύο ανήλικων συνεπιβατών, Θανάσης Καμπαγιάννης και Βούλα Δημητριάδου, κατέθεσαν χθες υπόμνημα διαμαρτυρίας στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ζητώντας από τη Γεωργία Αδειλίνη «να διαταχθεί η κατ’ απόλυτη προτεραιότητα διεξαγωγή της συμπληρωματικής ανάκρισης» και κάνοντας λόγο για «παρέλκυση της ανάκρισης, που φτάνει στα όρια της αρνησιδικίας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επτά αστυνομικοί οι οποίοι αντιμετωπίζουν την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά συρροή και της οπλοχρησίας έχουν αφεθεί ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους.

Το χρονικό της υπόθεσης

Ήταν 22 Οκτωβρίου 2021, όταν αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ άρχισαν να καταδιώκουν ένα λευκό Hyundai Accent αντιλαμβανόμενοι ότι μέσα ήταν ανήλικοι Ρομά και εκτιμώντας ότι είχαν κλέψει το αυτοκίνητο, το οποίο ήταν όντως κλεμμένο.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και βιντεοληπτικό υλικό, το αυτοκίνητο των Ρομά σταμάτησε για να μη συγκρουστεί με λεωφορείο και επιχείρησε να κάνει όπισθεν, αλλά οι αστυνομικοί το πρόλαβαν και άνοιξαν πυρ.

Στο σημείο έπεσαν 36 σφαίρες, ο Νίκος Σαμπάνης δολοφονήθηκε εν ψυχρώ και ο Ε.Μ., που καθόταν στο πίσω κάθισμα, τραυματίστηκε σοβαρά από σφαίρες στην πλάτη και στην κοιλιά. Υπεβλήθη σε πολύωρο χειρουργείο και κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή.

Την υπόθεση ανέλαβε το Δ’ Ανακριτικό γραφείο Πειραιά και για τη δολοφονία βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας με δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση κατά συναυτουργία και κατά συρροή και σε απόπειρα ανθρωποκτονίας (για τους άλλους δύο επιβάτες του αυτοκινήτου) επτά αστυνομικοί, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι μετά τη δολοφονία τους.

Τι υποστηρίζουν οι αστυνομικοί

Από την πλευρά τους οι αστυνομικοί υποστηρίζουν ότι βρίσκονταν σε άμυνα και πως αναγκάστηκαν να ανοίξουν πυρ για να εξουδετερώσουν το αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε από τους Ρομά ως «όπλο» εναντίον τους.
Σύμφωνα με τον Ν. 3169/2003 περί χρήσης πυροβόλων όπλων από αστυνομικούς, «πυροβολισμός ακινητοποίησης ή εξουδετέρωσης απαγορεύεται εναντίον προσώπου που τρέπεται σε φυγή, όταν καλείται να υποστεί νόμιμο έλεγχο». Ο πυροβολισμός εξουδετέρωσης επιτρέπεται «αν αυτό απαιτείται, μεταξύ άλλων, για την απόκρουση επίθεσης ενωμένης με επικείμενο κίνδυνο θανάτου ή βαριάς σωματικής βλάβης ανθρώπου».

“Αρνησιδικία” στη δολοφονία Σαμπάνη

Τον Μάρτιο του 2022 η ανάκριση ολοκληρώθηκε, με τους δικηγόρους των θυμάτων να καταγγέλλουν πλημμέλειες στην ανακριτική διαδικασία.

Τον Ιανουάριο του 2023 εκδόθηκε το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιώς, το οποίο -σε μια σπάνια απόφαση- επέστρεψε την υπόθεση στην ανάκριση, διατάσσοντας συμπληρωματική, καθώς διαπίστωσε ότι δεν είχαν πραγματοποιηθεί μια σειρά αναγκαίων πράξεων.

Για παράδειγμα, το πρώτο ζήτημα που θέτει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών αφορά τις συνθήκες τέλεσης της δολοφονίας. Όπως επισημαίνεται στο βούλευμα, στην έκθεση του ιατροδικαστή δεν διευκρινίζεται αν ο θάνατος του 18χρονου ήταν ακαριαίος, ούτε ποιο από τα τραύματα προκάλεσε τον θάνατό του παρ’ όλο που στο αποδεικτικό υλικό της δικογραφίας αποτυπώνεται η κατεύθυνση των βολίδων και συγκεκριμενοποιούνται οι αστυνομικοί που πυροβόλησαν και οι οπές που προκάλεσε το όπλο του καθενός. Για τον λόγο αυτό το Συμβούλιο ζητάει νέα γνωμοδότηση από τον ιατροδικαστή αφού εκείνος λάβει υπόψη τη βαλλιστική έκθεση, την έκθεση αυτοψίας, το γενετικό υλικό που ανευρέθη, καθώς και το φωτογραφικό υλικό.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους της οικογένειας Σαμπάνη και των δύο ανήλικων συνεπιβατών, Θανάση Καμπαγιάννη και Βούλα Δημητριάδου, από τον Μάιο του 2023 η δικογραφία φαίνεται στο ηλεκτρονικό σύστημα πορείας να έχει αποσταλεί στο Ανακριτικό Γραφείο. Αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει οποιαδήποτε εξέλιξη στη συγκεκριμένη υπόθεση.

«Φαίνεται πως η “επιτάχυνση της δικαιοσύνης” για την οποία ομνύει ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Φλωρίδης εξαρτάται από το ποιος είναι ο θύτης και ποιος το θύμα», σχολιάζουν οι συνήγοροι και σημειώνουν στο υπόμνημά τους προς την κ. Αδειλίνη:

«Μια υπόθεση ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατά συναυτουργία και κατά συρροή με δράστες αστυνομικούς εξετάστηκε στο πλαίσιο κύριας ανάκρισης με διάρκεια 6 μηνών, η οποία κρίθηκε ανεπαρκής, και η συμπληρωματική ανάκριση κλείνει ήδη 18 μήνες χωρίς να έχει καν ξεκινήσει».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr