Δικαστές και εισαγγελείς για θέσπιση κωλυμάτων εντοπιότητας: “Απολύτως ατελέσφορη, γεννά ποικίλες αντιφάσεις και προξενεί σοβαρά υπηρεσιακά προβλήματα”
Σύμφωνα με επιστολή της ΕνΔΕ στο υπουργείο Δικαιοσύνης η σχετική νομοθετική διάταξη “ουδόλως επιδρά στην εικόνα ή την ουσία της αντικειμενικότητας και αμεροληψίας της Δικαιοσύνης”.

Κατηγορηματικά αντίθετη εμφανίζεται η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕνΔΕ) στη θέσπιση κωλυμάτων εντοπιότητας για δικαστικούς λειτουργούς, οι οποίοι σύμφωνα με τη νέα νομοθετική διάταξη που είχε αποκαλύψει το dikastiko.gr θα πρέπει να εξαιρούνται εάν στην περιφέρεια που υπηρετούν, είναι διορισμένος δικηγόρος συγγενικό τους πρόσωπο.
Τα επιχειρήματα για τις ενστάσεις στη συγκεκριμένη διάταξη αναλύει η ΕνΔΕ σε επιστολή της προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Γεώργιο Φλωρίδη με κοινοποίηση στον Υφυπουργό Δικαιοσύνης κ. Ιωάννη Μπούγα.
«Η νομοθετική θέσπιση κωλυμάτων εντοπιότητας αποδεικνύεται απολύτως ατελέσφορη, γεννά ποικίλες αντιφάσεις καθώς αντιμετωπίζει με διαφορετικό τρόπο δικαστικούς λειτουργούς που κατοικούν σε μικρές δημοτικές ενότητες των μεγάλων αστικών κέντρων, από εκείνους που κατοικούν σε μεγαλύτερους πληθυσμιακά δήμους των περιφερειακών πόλεων, προξενεί σοβαρά υπηρεσιακά προβλήματα στις μεταθέσεις και τοποθετήσεις των δικαστικών λειτουργών και ουδόλως επιδρά στην εικόνα ή την ουσία της αντικειμενικότητας και αμεροληψίας της Δικαιοσύνης».
Όπως μάλιστα επισημαίνει με τη διάταξη αναδεικνύεται ότι «το ζήτημα δεν είναι αντικείμενο οριζόντιας ρύθμισης, αλλά διοικητικής κατανομής των οργανικών θέσεων και ουσιαστικού ελέγχου», υποστηρίζοντας πως «η αξιοποίηση του θεσμού της αποχής από την εκδίκαση υπόθεσης, υπηρετεί πλήρως την ανάγκη προστασίας της Δικαιοσύνης από τον κίνδυνο να πληγεί η εικόνα αντικειμενικότητας και αμεροληψίας της».
Σε κάθε περίπτωση, τονίζει στην επιστολή, «παρόλο που τέτοια κωλύματα δεν ευδοκιμούν στον ενιαίο ευρωπαϊκό δικαιικό χώρο, εφόσον κριθεί αναγκαίο να διατηρηθούν, πρέπει να περιορίζονται στην εμβέλεια του δικαστηρίου στο οποίο είναι ο κάθε δικαστικός λειτουργός διορισμένος και όχι σε όλα τα δικαστήρια της εφετειακής του περιφέρειας».
Σε πρόσφατη συνάντηση που είχε η ΕνΔΕ με τον υφυπουργό Δικαιοσύνης δεσμεύτηκε, σύμφωνα και με το dikastiko.gr την αναστολή μέχρι το νεο δικαστικό έτος των κωλυμάτων εντοπιότητας των δικαστών καθώς θα τιναζόταν στον αέρα η οικογενειακή πραγματικότητα οικογενειών. Έτσι, η εφαρμογή του μέτρου μεταφέρεται για τον Σεπτέμβριο.
Κωλύματα εντοπιότητας δικαστικών λειτουργών: Οι αντιφάσεις και η ανάγκη να μην διευρυνθεί σε εφετειακές περιφέρειες
Στην επιστολή της ΕνΔΕ παρατίθενται μια σειρά από επιχειρήματα που αποσαφηνίζουν τον ορθό τρόπο εφαρμογής της διάταξης, τις αντιφάσεις που παρουσιάζει η αντίθετη εκδοχή, καθώς και τα προβλήματα που δημιουργεί η διεύρυνση των κωλυμάτων εντοπιότητας στην διαδικασία της ενοποίησης, χωρίς κανένα πρακτικό όφελος.
«Η ερμηνευτική προσέγγιση της διάταξης ή ακόμα και τυχόν μελλοντική τροποποίησή της, στην κατεύθυνση ο δικαστικός λειτουργός να κωλύεται να υπηρετήσει σε κάθε δικαστήριο της εφετειακής περιφέρειας του δικαστηρίου ή της εισαγγελίας που υπηρετεί, εφόσον στην ίδια εφετειακή περιφέρεια είναι διορισμένος δικηγόρος σύζυγος ή συγγενής του, οδηγεί σε τεράστιες αντιφάσεις που αποκλίνουν από την στόχευση της διάταξης. Η ratio των κωλυμάτων εντοπιότητας – τα οποία δεν ισχύουν σε καμία χώρα της Ευρώπης – είναι πάντα ο φόβος ότι στις μικρές κοινωνίες υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να δημιουργηθούν λόγοι αποχής από εκδίκαση υπόθεσης, αλλά και αρνητικές εντυπώσεις ως προς την αντικειμενική λειτουργία της Δικαιοσύνης, με αιτία τη συνύπαρξη στο ίδιο δικαστήριο συγγενών με την ιδιότητα του δικαστή και του δικηγόρου. Η διεύρυνση αυτής της ratio με αναγωγή στην εφετειακή περιφέρεια ως κριτήριο για την έκταση του κωλύματος οδηγεί σε άτοπα» σημειώνεται.
Η ευελιξία των δικηγόρων έναντι περιορισμών δικαστικών λειτουργών
Ειδικότερα, η ΕνΔΕ αναφέρει πως «ενόψει, της ευελιξίας που θέσπισε ο νομοθέτης ως προς τη δυνατότητα κινητικότητας των δικηγόρων σε όλες τις πόλεις της χώρας, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί περιορισμός για το δικαστικό λειτουργό, καθώς εν δυνάμει, αλλά και εν τοις πράγμασι, κάθε δικηγόρος, ανεξαρτήτως της συγγένειας με δικαστικό λειτουργό, δύναται να παρίσταται σε όλες τις δικαστικές περιφέρειες. Ως εκ τούτου, οποιοδήποτε κώλυμα εντοπιότητας καθίσταται αναποτελεσματικό, με μόνη συνέπεια την πρόκληση υπηρεσιακών δυσχερειών ως προς την τοποθέτηση και μετάθεση των δικαστικών λειτουργών, καθώς και την αύξηση των εξόδων διαβίωσής τους, ενώ οι δικηγόροι, συγγενείς ή μη, ελεύθερα μπορούν να παρίστανται είτε στα δικαστήρια στα οποία υπάρχει κώλυμα, είτε σε άλλα».
Τα παραδείγματα της ΕνΔΕ
Η ΕνΔΕ φέρνει και συγκεκριμένα παραδείγματα όπως:
* Πρωτοδίκης ή πρόεδρος πρωτοδικών που έχει συγγενή δικηγόρο Ορεστιάδας, θα αποκλείεται στο εξής από τα πρωτοδικεία Καβάλας, Δράμας, Ξάνθης, Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης. Αντίθετα, ενόψει της ανέκαθεν ισχύουσας εξαίρεσης του κωλύματος για τα της Θεσσαλονίκης, αν κριτήριο θεωρηθεί η εφετειακή περιφέρεια, παρά τον καταρχήν περιορισμό του νόμου, θα πρέπει να γίνει δεκτό ότι αντίστοιχα δεν υφίσταται κώλυμα στα Πρωτοδικεία Βέροιας, Έδεσσας, Γιαννιτσών, Κιλκίς, Πιερίας και Σερρών.
* Πρωτοδίκης ή πρόεδρος πρωτοδικών που έχει συγγενή δικηγόρο Άρτας, θα αποκλείεται στο εξής από τα πρωτοδικεία Θεσπρωτίας, Πρέβεζας και Ιωαννίνων. Αντίθετα, ενόψει της εξαίρεσης του δικαστηρίου της Λάρισας, αν κριτήριο θεωρηθεί η εφετειακή περιφέρεια, παρά τον καταρχήν περιορισμό, θα πρέπει να γίνει δεκτό ότι δεν υφίσταται κώλυμα στα μικρότερα των Ιωαννίνων πρωτοδικεία Τρικάλων και Καρδίτσας.
«Ιδιαίτερα δυσχερές έως αδύνατο στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο να καλύψει τις υπηρεσιακές υποχρεώσεις»
Ειδική μνεία κάνει η ΕνΔΕ και στα νέα δεδομένα μετά την ενοποίηση Πρωτοδικείων. «Ενόψει της ύπαρξης ενοποιημένων πρωτοδικείων, κατά την τοποθέτηση και τις μεταθέσεις των πρωτοδικών, το ΑΔΣ θα πρέπει να λαμβάνει υπόψιν το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι δικαστικοί λειτουργοί έχουν ειδικά καθήκοντα, που πρέπει να συνυπολογιστούν στη δύναμη του εκάστοτε πρωτοδικείου, ώστε να είναι δυνατό να εκτελούνται απρόσκοπτα όλες οι υπηρεσίες. Για παράδειγμα, δεν είναι δυνατό να υπάρχει κανένα πρωτοδικείο στο οποίο όλοι οι πρωτοδίκες προέρχονται από την ειδική επετηρίδα, γιατί οι περιορισμοί στα καθήκοντα θα οδηγήσουν σε αδυναμία εκτέλεσης υπηρεσίας. Τα παραπάνω, εφόσον διευρυνθεί η ερμηνεία των κωλυμάτων εντοπιότητας θα πολλαπλασιατούν εκθετικά, καθιστώντας ιδιαίτερα δυσχερές έως αδύνατο στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο να καλύψει τις υπηρεσιακές υποχρεώσεις, καθώς θα προσκρούσει αφενός στον περιορισμό των καθηκόντων, αφετέρου στα κωλύματα εντοπιότητας.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕνΔΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Γ. Φλωρίδης στην Ολομέλεια για το «μπάζωμα των ποινικών δικογραφιών» Αλέξης Κούγιας: Τέταρτη μέρα διασωληνωμένος στη ΜΕΘ – Παραμένει κρίσιμη η κατάσταση Ειδικό Ληξιαρχείο Αθηνών: Στον υφυπουργό Εσωτερικών ο Δ. Βερβεσός για τον «Γολγοθά» των δικηγόρων Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου καλεί τους (πρώην Ειρηνοδίκες) Πρωτοδίκες Ειδικής Επετηρίδας να ενταχθούν στη Γενική ΕπετηρίδαΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr