Επί ποδός μάχης οι δικηγόροι για ανάθεση σε ιδιωτικές εταιρείες είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών του e-ΕΦΚΑ: “Μας βρίσκει αντίθετους – Δεν παρέχονται επαρκή εχέγγυα”
Το σύνολο του μητρώου οφειλετών θα διαβιβαστεί σε ιδιωτικές “εισπρακτικές” εταιρείες, με δυνατότητα επεξεργασίας ευαίσθητων δεδομένων, καταγγέλλει η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων.

«Φρένο» επιχειρούν να βάλουν οι δικηγόροι στην προωθούμενη νομοθετική διάταξη σύμφωνα με την οποία θα παρέχεται η δυνατότητα στο ΔΣ του e-ΕΦΚΑ να αναθέτει σε ιδιωτικές εταιρείες υποστηρικτικές εργασίες σχετικά με τη διαχείριση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών του e-ΕΦΚΑ.
«Η ως άνω παραχώρηση κοινωνικά ευαίσθητης δημόσιας υπηρεσίας και η παροχή πρόσβασης στο μητρώο εκατοντάδων χιλιάδων ασφαλισμένων μικροοφειλετών μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους, καθόσον η λειτουργική έννοια της δημόσιας υπηρεσίας συνδέεται με την έννοια του δημοσίου συμφέροντος (ωφέλεια για το κοινωνικό σύνολο) και αποτελεί δραστηριότητα αναπόσπαστη από τον πυρήνα της κρατικής εξουσίας, μη ενδεδειγμένη να παραχωρηθεί σε ιδιώτες, ακόμη και υπό τον μανδύα των υποστηρικτικών υπηρεσιών» τονίζει η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος σε ανακοίνωσή της.
«Εξάλλου, με την επίμαχη διάταξη δεν παρέχονται επαρκή εχέγγυα ως προς ενδεχόμενη αξιοποίηση των πληροφοριών που θα λάβουν οι εισπρακτικές εταιρείες στα πλαίσια παροχής υπηρεσιών άλλων πελατών τους. Καταδικάζουμε κάθε σενάριο εφαρμογής τακτικών που προσιδιάζουν επιχειρήσεις, τηλεφωνικών οχλήσεων σε διάφορες ώρες της ημέρας, σε σχέση με την είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών, διότι τέτοιες πρακτικές θα αποτελέσουν τεράστιο πλήγμα για τη σχέση πολίτη – Πολιτείας» υπογραμμίζεται.
Και προστίθεται δε πως «περαιτέρω η ανάθεση της άνω υπηρεσίας και η παροχή πρόσβασης στα μητρώα εκατοντάδων χιλιάδων ασφαλισμένων συμπολιτών μας σε ιδιωτικές εισπρακτικές εταιρείες, των οποίων το δείγμα γραφής είναι γνωστό στην Ελληνική Κοινωνία, δημιουργεί τεράστια ερωτηματικά, όταν οι υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ και του ΚΕΑΟ έχουν τα τελευταία χρόνια στερηθεί από προσωπικό και μέσα, ώστε να επιτελέσουν το έργο τους».
Επί ποδός μάχης οι δικηγόροι: Ανοίγεται παράπλευρη πόρτα για την επεξεργασία δεδομένων
Όπως αναφέρει η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων «με τη ρύθμιση δεν καθίστανται εκ των προτέρων γνωστοί οι όροι επεξεργασίας των δεδομένων αυτών, ο χρόνος τήρησής τους, το δικαίωμα διαγραφής κλπ με αποτέλεσμα να ανοίγεται μία παράπλευρη πόρτα για την επί της ουσίας με άγνωστες μελλοντικές συνέπειες σε βάρος των ασφαλισμένων».
Και καταλήγει πως «σε μια εποχή που η Πολιτεία αγνοεί το κοινό και πάγιο αίτημα των επιστημονικών συλλόγων και άλλων Φορέων και Επιμελητηρίων για παροχή δυνατότητας ρύθμισης των ασφαλιστικών οφειλών (120 δόσεις), η ανάθεση του ως άνω έργου διαχείρισης οφειλών σε εισπρακτικές εταιρείες μας βρίσκει αντίθετους».
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΦΩΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΣΗ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΤΟΥ e-ΕΦΚΑ – ΑΡΘΡΟ 215
Με το άρθρο 215 του Σχεδίου Νόμου «Ενίσχυση της Κεφαλαιαγοράς και άλλες διατάξεις» που εισήχθη προς ψήφιση στη Βουλή, παρέχεται η δυνατότητα στο ΔΣ του e-ΕΦΚΑ να αναθέτει σε ιδιωτικές εταιρείες υποστηρικτικές εργασίες σχετικά με τη διαχείριση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών του e-ΕΦΚΑ.
Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι, όπως προκύπτει από την τελευταία έκθεση προόδου του ΚΕΑΟ, ποσοστό περίπου 88% των οφειλετών, ήτοι 1.888.365 ασφαλισμένοι έχουν χρέη μέχρι 30.000 ευρώ, χρέη για τα οποία παρέχεται η δυνατότητα κατά το Νόμο να ρυθμιστούν σε πολλές δόσεις με παρακράτηση από τη σύνταξη και ως εκ τούτου ο Φορέας κατά τεκμήριο εξασφαλίζει την είσπραξή τους.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την 4η Τριμηνιαία Έκθεση Προόδου έτους 2024 του ΚΕΑΟ (Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2024) διακρίνεται ότι:
– υπάρχει συγκέντρωση πλήθους οφειλετών στις χαμηλότερες κλίμακες οφειλών με 1.575.353 οφειλέτες (73,44% των οφειλετών) να έχουν οφειλή έως 15.000 ευρώ ο καθένας
– το 88,03% των οφειλετών (1.888.365 οφειλέτες) έχουν οφειλή έως 30.000 ευρώ ο καθένας
– μεγάλο μέρος του υπολοίπου οφειλών αφορά 313.012 οφειλέτες με οφειλή από 15.000 – 30.000 ευρώ ο καθένας (13,75% του τρέχοντος υπολοίπου).
– Παρ’ όλες τις ελλείψεις, το ΚΕΑΟ εισέπραξε το 2024 το ποσόν των 1.960.602.100 ευρώ και με μία απλή ενίσχυση των υπηρεσιών του, θα μπορούσε το ποσόν αυτό να είναι πολλαπλάσιο.
Τα παραπάνω δεδομένα αποδεικνύουν ότι αιτία της συσσώρευσης οφειλών των ασφαλισμένων, που αφορούν προφανώς ως επί το πλείστον τα χαμηλότερα εισοδήματα, είναι, τουλάχιστον ως προς αυτά, η υπέρμετρη φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση εργαζομένων και επαγγελματιών και η στέρηση της δυνατότητας για αποτελεσματικές και ευεργετικές ρυθμίσεις.
Με την άνω ρύθμιση το σύνολο του μητρώου οφειλετών του ΚΕΑΟ θα διαβιβαστεί σε ιδιωτικές «εισπρακτικές» εταιρείες, με δυνατότητα επεξεργασίας των ευαίσθητων δεδομένων των ασφαλισμένων, που θα περιέλθει σ’ αυτές.
Η ως άνω παραχώρηση κοινωνικά ευαίσθητης δημόσιας υπηρεσίας και η παροχή πρόσβασης στο μητρώο εκατοντάδων χιλιάδων ασφαλισμένων μικροοφειλετών μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους, καθόσον η λειτουργική έννοια της δημόσιας υπηρεσίας συνδέεται με την έννοια του δημοσίου συμφέροντος (ωφέλεια για το κοινωνικό σύνολο) και αποτελεί δραστηριότητα αναπόσπαστη από τον πυρήνα της κρατικής εξουσίας, μη ενδεδειγμένη να παραχωρηθεί σε ιδιώτες, ακόμη και υπό τον μανδύα των υποστηρικτικών υπηρεσιών.
Εξάλλου, με την επίμαχη διάταξη δεν παρέχονται επαρκή εχέγγυα ως προς ενδεχόμενη αξιοποίηση των πληροφοριών που θα λάβουν οι εισπρακτικές εταιρείες στα πλαίσια παροχής υπηρεσιών άλλων πελατών τους. Καταδικάζουμε κάθε σενάριο εφαρμογής τακτικών που προσιδιάζουν επιχειρήσεις, τηλεφωνικών οχλήσεων σε διάφορες ώρες της ημέρας, σε σχέση με την είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών, διότι τέτοιες πρακτικές θα αποτελέσουν τεράστιο πλήγμα για τη σχέση πολίτη – Πολιτείας.
Περαιτέρω η ανάθεση της άνω υπηρεσίας και η παροχή πρόσβασης στα μητρώα εκατοντάδων χιλιάδων ασφαλισμένων συμπολιτών μας σε ιδιωτικές εισπρακτικές εταιρείες, των οποίων το δείγμα γραφής είναι γνωστό στην Ελληνική Κοινωνία, δημιουργεί τεράστια ερωτηματικά, όταν οι υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ και του ΚΕΑΟ έχουν τα τελευταία χρόνια στερηθεί από προσωπικό και μέσα, ώστε να επιτελέσουν το έργο τους.
Παράλληλα με τη ρύθμιση δεν καθίστανται εκ των προτέρων γνωστοί οι όροι επεξεργασίας των δεδομένων αυτών, ο χρόνος τήρησής τους, το δικαίωμα διαγραφής κλπ με αποτέλεσμα να ανοίγεται μία παράπλευρη πόρτα για την επί της ουσίας με άγνωστες μελλοντικές συνέπειες σε βάρος των ασφαλισμένων.
Σε μια εποχή που η Πολιτεία αγνοεί το κοινό και πάγιο αίτημα των επιστημονικών συλλόγων και άλλων Φορέων και Επιμελητηρίων για παροχή δυνατότητας ρύθμισης των ασφαλιστικών οφειλών (120 δόσεις), η ανάθεση του ως άνω έργου διαχείρισης οφειλών σε εισπρακτικές εταιρείες μας βρίσκει αντίθετους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νέες εξελίξεις στην τραγωδία των Τεμπών: Ως ύποπτοι καλούνται 16 εκπρόσωποι της ΕΡΓΟΣΕ στο πλαίσιο της έρευνας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας Στα 2,4 δισ. ευρώ τα βεβαιωμένα ποσά από ξέπλυμα μαύρου χρήματος το 2024 – “Η Αρχή συνεισφέρει στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής” τόνισε ο Ι. Μπούγας Δολοφονία 33χρονου στον Βόλο: Κάθειρξη 16 ετών στον κατηγορούμενο Λάρισα: Την Παρασκευή απολογείται ο καθηγητής που κατηγορείται για ασέλγεια σε βάρος μαθήτριάς τουΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr