Αδερφός του Τζορτζ Φλόιντ: Μίλησα με τον Τραμπ, δεν με άφησε να αρθρώσω λέξη, ήταν σκληρό
Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στις ΗΠΑ, όπου καταγράφονται πρωτόγνωρες σκηνές μετά τον βάρβαρο φόνο του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ. Η κοινωνική αναταρχή είναι φανερή σε δεκάδες πολιτείες της Αμερικής, με την εικόνα του Ντόναλντ Τραμπ να δέχεται ισχυρό πλήγμα. Όπως ανέφερε ο αδερφός του θύματος, Φιλονίζ Φλόιντ, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, […]
Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στις ΗΠΑ, όπου καταγράφονται πρωτόγνωρες σκηνές μετά τον βάρβαρο φόνο του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ. Η κοινωνική αναταρχή είναι φανερή σε δεκάδες πολιτείες της Αμερικής, με την εικόνα του Ντόναλντ Τραμπ να δέχεται ισχυρό πλήγμα.
Όπως ανέφερε ο αδερφός του θύματος, Φιλονίζ Φλόιντ, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος δεν τον άφησε να μιλήσει και να εκφράσει όσα τον πνίγουν, όταν τον κάλεσε για συλλυπητήρια.
«Ήταν τόσο γρήγορο. Δεν μου έδωσε καν την ευκαιρία να μιλήσω. Ήταν σκληρό, εγώ προσπαθούσα να του μιλήσω και εκείνος με απέφευγε τύπου ‘’δεν θέλω να ακούσω αυτά για τα οποία μιλάς’’», είπε σε συνέντευξή του στο MSNBC.
Eκείνο που έλεγε ο Φλόιντ στον Αμερικανό πρόεδρο ήταν ότι θέλει Δικαιοσύνη για τον αδελφό του που έπεσε θύμα φριχτής αστυνομικής βίας, όταν ο πρώην αστυνομικός Ντέρεκ Τσόβιν τον πατούσε στο λαιμό με το γόνατό του για εννέα ολόκληρα λεπτά.
Είπε επίσης ότι δεν μπορεί να πιστέψει ότι έγινε κάτι τέτοιο μέρα μεσημέρι και πως δεν το αντέχει και τον πληγώνει.
Το τηλεφώνημα με τον Μπάιντεν
Ο Φλόιντ μίλησε επίσης στο τηλέφωνο με τον Τζο Μπάιντεν, υποψήφιο για το χρίσμα των Δημοκρατικών τον οποίο και παρακάλεσε να βοηθήσει για να υπάρξει δικαίωση για τον αδελφό του.
«Οι ζωές των μαύρων μετράνε. Το χρειαζόμαστε. Τώρα είμαστε γεμάτοι με πόνο», τόνισε.
Η επικοινωνία με τον επικεφαλής του αστυνομικού τμήματος στη Μινεάπολη
Την πρώτη τους απευθείας επικοινωνία είχαν η οικογένεια του Τζορτζ Φλόιντ με τον Μεντάρια Αρραντόνο, επικεφαλής του αστυνομικού τμήματος της Μινεάπολης.
Μέσω της ρεπόρτερ του CNN, o αδερφός του Φλόιντ μπόρεσε να απευθυνθεί στον αρχηγός της αστυνομίας για τη δολοφονία του 46χρονου.
Ο Φίλονις Φλόιντ, ρώτησε τον Αρραντόνο αν θα προχωρήσει και στη σύλληψη των τρίων άλλων αστυνομικών που ενεπλάκησαν στον θάνατο του αδερφού του, καθώς μέχρι στιγμής έχει συλληφθεί μόνο ο Ντέρεκ Σόβιν.
Απευθυνόμενος προς την οικογένεια του Φλόιντ, ο επικεφαλής του αστυνομικού τμήματος της Μινεάπολης έβγαλε καταρχάς το καπέλο του σε ένδειξη σεβασμού.
«Το να μένεις σιωπηλός ή να μην παρεμβαίνεις, για μένα σε κάνει συνένοχο. Δεν υπάρχει κάποια διαφορά», απάντησε ο Αρραντόντο. «Η απόφασή μου να απολύσω και τους τέσσερις αστυνομικούς δεν βασιζόταν σε κάποιου είδους ιεραρχίας. Ο Τζορτζ Φλόιντ πέθανε στα χέρια μας».
Πρόσθεσε ότι αυτές οι αποφάσεις έρχονται κατευθείαν από το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα.
Ο αδελφός του άτυχου Φλόιντ έχει ξεκινήσει εκστρατεία προκειμένου η δίωξη σε βάρος του πρώην αστυνομικού να αλλάξει από ανθρωποκτονία τρίτου βαθμού σε πρώτη.
Η ανώτερη ποινή για ανθρωποκτονία τρίτου βαθμού στη Μινεσότα είναι κάθειρξη 25 ετών ενώ για πρώτου βαθμού φόνο είναι τα ισόβια.
Ο Τραμπ έχει δεχθεί σκληρή κριτική για την αντίδρασή του στη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ που είχε ως συνέπεια το κύμα διαδηλώσεων σε όλες τις ΗΠΑ. Για έκτη συνεχή ημέρα συνεχίζονται οι ταραχές στις ΗΠΑ, μετά τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικό στη Μινεάπολη της Μινεσότα. Ειδικά στην πόλη αυτή, το Σαββατοκύριακο συνελήφθησαν 481 άτομα, σύμφωνα με την αστυνομία. Εξ αυτών, οι 276 έγιναν την Κυριακή προς Δευτέρα, ενώ όλο το σαββατοκύριακο, στους δρόμους υπήρχαν φωτιές, δακρυγόνα και πολίτες που πετούσαν αντικείμενα στους αστυνομικούς.
Την ίδια ώρα, 10 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των ταραχών. Οι δύο τελευταίοι θάνατοι σημειώθηκαν στην Αϊόβα, όπου οι διαδηλωτές σκοτώθηκαν από πυρά αστυνομικών ενώ ένας αστυνομικός τραυματίστηκε. Το τελευταίο 24ωρο έχασε τη ζωή του κι άλλος ένας άνθρωπος στο Λουίσβιλ στο Κεντάκι.
Η Εθνοφρουρά έχει δραστηριοποιηθεί σε τουλάχιστον 26 πολιτείες, μεταξύ αυτών και την Ουάσινγκτον.
Διήμερη απαγόρευση κυκλοφορίας στην Ουάσινγκτον
Ήδη, 40 πόλεις έχουν επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας, ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις οι πολίτες αψήφισαν τις απαγορεύσεις. Το σενάριο της απαγόρευσης σκέφτεται και η Νέα Υόρκη, όπου ο κυβερνήτης Άντριου Κουόμο θα συζητήσει με τον Μπιλ ντε Μπλάζιο, η κόρη του οποίου έχει συνελήφθη, προσπαθώντας να μπλοκάρει μια διασταύρωση στο Μανχάταν. Σύμφωνα με αναφορές, η 25χρονη Κιάρα ντε Μπλάζιο τέθηκε υπό κράτηση και έδωσε ως τόπο κατοικίας τον τόπου που διαμένει ο δήμαρχος της πόλης, χωρίς να πει στην αστυνομία ότι είναι κόρη του.
Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 7 το απόγευμα για τις δύο επόμενες ημέρες ανακοινώθηκε στην Ουάσινγκτον, μετά τον εμπρησμό εκκλησίας κοντά στον Λευκό Οίκο, αλλά και τις συγκρούσεις διαδηλωτών με αστυνομικούς. Απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύσει στο Μπέβερλι Χιλς, τη Σάντα Μόνικα, ενώ στο Ατλάντικ Σίτι το μέτρο θα ισχύσει για όλη την εβδομάδα.
Ταραχές εκδηλώθηκαν και στην Οκλαχόμα όπου η αστυνομία ανακοίνωσε ότι σκόρπισε το πλήθος ποτυ είχε συγκεντρωθεί κοντά στα κεντρικά γραφεία, όταν οι διαμαρτυρίες έγιναν μη ειρηνικές και οι πολίτες έριξαν αντικείμενα στους αστυνομικούς. Και εκεί επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας.
Στο πρόσωπο του Τζορτζ Φλόιντ, οι πολίτες διαμαρτύρονται για την αστυνομική βία και την ρατσιστική αντιμετώπιση των Αφροαμερικανών. Ωστόσο, η σύλληψη του αστυνομικού που τον σκότωσε δεν σταμάτησε την ένταση, καθώς οι διαδηλωτές θεωρούν ότι η κατηγορία που αντιμετωπίζει δεν είναι αρκετά σκληρή, ενώ δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και στους άλλους αστυνομικούς που ήταν μαζί του.
Τραμπ κατά κυβερνητών: Οι περισσότεροι είστε αδύναμοι
Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ, σε τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των Πολιτειών τους είπε ότι πρέπει να αναλάβουν τον έλεγχο. Μάλιστα τους ζήτησε να πάρουν πιο σοβαρά μέτρα κατά των διαδηλωτών.
Ο Αμερικανός πρόεδρος μάλιστα φαίνεται ότι αμφισβήτησε τις ικανότητες των κυβερνητών, που τους κατηγόρησε για αδυναμία. «Οι περισσότεροι από εσάς είστε αδύναμοι» είπε, σύμφωνα με το Associated Press.
Η σκληρή στάση του Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται ότι εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να μετακυλίσει την ευθύνη από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση σε πολιτειακούς και τοπικούς αξιωματούχους, κάτι που επιχείρησε και με το ζήτημα της διαχείρισης της πανδημίας του κορωνοϊού.
Πιο ενεργό ρόλο αναλαμβάνει το FBI
Την ίδια ώρα, το FBI ενισχύει την παρουσία του, έχοντας δημιουργήσει θέσεις διοίκησης σε όλη τη χώρα για την αντιμετώπιση των διαμαρτυριών. Ο Γενικός Εισαγγελέας Μπιλ Μπαρ διέταξε την ομάδα διαχείρισης ομηρίας του FBI να βοηθήσει την τοπική αστυνομία στην Ουάσινγκτον.
Παράλληλα, ο Μπαρ έστειλε δυνάμεις από σωφρονιστικά καταστήματα στο Μαϊάμι και στην Ουάσινγκτον.
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr