Αγόρευση Εισαγγελέα για τραγωδία στο Μάτι: Καταπέλτης για το ρόλο Παναγιωτόπουλου στην εκκένωση – “Οι κάτοικοι αντιλήφθηκαν τη φωτιά όταν η φωτιά τους κυνηγούσε με αποτέλεσμα να καούν”

Ενοχή του επικεφαλής της διοίκησης των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών ζήτησε ο Εισαγγελέας. “Το ότι δεν υπήρξε έγκαιρη ενημέρωση επέδρασε καταλυτικά στους τόσους θανάτους και τους εγκαυματίες” είπε. Στις 20 Φεβρουαρίου η συνέχεια της αγόρευσης

NEWSROOM
Αγόρευση Εισαγγελέα για τραγωδία στο Μάτι: Καταπέλτης για το ρόλο Παναγιωτόπουλου στην εκκένωση – “Οι κάτοικοι αντιλήφθηκαν τη φωτιά όταν η φωτιά τους κυνηγούσε με αποτέλεσμα να καούν”

Ιδιαίτερα αιχμηρός υπήρξε ο Εισαγγελέας στην αγόρευση για την τραγωδία στο Μάτι, εξαπολύοντας δριμεία επίθεση για τον τότε επικεφαλής της διοίκησης των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νικόλαου Παναγιωτόπουλου, ζητώντας την ενοχή του.

Κατά τη διάρκεια της αγόρευσης του ο εισαγγελέας Παναγιώτης Μανιάτης, που θα συνεχίσει την πρότασή του στις 20 Φεβρουαρίου, φτάνοντας στο σκέλος που αφορούσε στην οργανωμένη απομάκρυνση των κατοίκων σημείωσε ότι ο κ. Παναγιωτόπουλος στις 17: 20 είχε πανοραμική εικόνα της φωτιάς.

«Ο εκάστοτε επικεφαλής των Πυροσβεστικών δυνάμεων είναι αυτός που εισηγείται για εκκένωση. Το έργο του και η αποστολή του σταματά στο να διαπιστώσει πως η φωτιά κινείται προς οικισμούς και εισηγείται την εκκένωση. Είναι η εισήγηση δεσμευτική για τα όργανα; Προφανώς όχι. Τα πρόσωπα τα οποία απευθύνεται η εισήγηση είναι αυτά που ορίζει ο νόμος, προς τούτο εντεταλμένα» ανέφερε.

Αγόρευση Εισαγγελέα για τραγωδία στο Μάτι: «Αν λαμβάνονταν απόφαση έγκαιρης απομάκρυνσης οι πολίτες θα ενημερώνονταν έγκαιρα»

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «οι κάτοικοι αντιλήφθηκαν τη φωτιά όταν η φωτιά τους κυνηγούσε με αποτέλεσμα να καούν. Το ότι δεν υπήρξε έγκαιρη ενημέρωση επέδρασε καταλυτικά στους τόσους θανάτους και τους εγκαυματίες. Αν λαμβάνονταν απόφαση έγκαιρης απομάκρυνσης οι πολίτες θα ενημερώνονταν έγκαιρα και από τα ΜΜΕ».

Μάλιστα, αναφερόμενος στον ισχυρισμό ότι δεν υπήρχε χρόνος για απομάκρυνση σχολίασε: «Δεν είναι έργο της πυροσβεστικής να το κρίνει. Δεν ήταν υποχρεωτική η σύγκληση του ΣΟΠ μπορεί να γίνει μόνο εφόσον υπάρχει χρόνος, διαφορετικά ο αντιδήμαρχος ή ο δήμαρχος μπορεί να τα παρακάμψει. Η απομάκρυνση εκ της φύσεως της δεν έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα, συνεπάγεται όμως την προηγούμενη ενημέρωση των κατοίκων. Οπότε κάθε κάτοικος αν ενημερώνονταν θα είχε τη δική του ευθύνη της απόφασης. Η χώρα μας από τότε δεν έχει πάψει να ζει την εμπειρία των μεγάλων πυρκαγιών, και ασκήθηκε και κριτική για κατάχρηση του μέτρου. Νομίζω όμως ότι αποτελεί κατάκτηση το γεγονός ότι η προτεραιότητα δίνεται στη διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής. Υπήρχαν και συνέτρεξαν όλες οι προϋποθέσεις για να υπάρξει εισήγηση για οργανωμένη απομάκρυνση των κατοίκων».

eurokinissi

«Μόνος αρμόδιος είναι ο επικεφαλής των επίγειων δυνάμεων» σημείωσε για τη διαδικασία εκκένωσης

Κλείνοντας το πρώτο σκέλος της αγόρευσης του κατέληξε ότι έπρεπε να έχει δοθεί εντολή από τον Νικόλαο Παναγιωτόπουλο γιατί η παράλειψη του αυτή συνέβαλε στο τραγικό αποτέλεσμα. «Μόνος αρμόδιος είναι ο επικεφαλής των επίγειων δυνάμεων, να τη δώσει και αυτός είναι ο 7ος κατηγορούμενος. Ούτε το ΕΣΚΕ είχε τέτοια αρμοδιότητα ούτε η ηγεσία της Πυροσβεστικής, η ευθύνη είναι προσωποποιημένη. Δεν έχουν όμως ευθύνη οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες που κατηγορούνται για αυτό».

Είχε προηγηθεί κατά την πολύωρη εισαγγελική αγόρευση η πρόταση ενοχής για τον τότε υπαρχηγό της Πυροσβεστικής Βασίλη Ματθαιόπουλου για το ότι δεν κινητοποίησε τα πλωτά μέσα της πυροσβεστικής με αποτελέσματα να χάσουν τη ζωή τους 9 άνθρωποι στη θάλασσα.

Ενοχή πρότεινε και για τους Σωτήρη Τερζούδη και Ιωάννη Φωστιέρη για το κομμάτι της κατηγορίας που αφορά στα εναέρια μέσα.Παράλληλα, ο κ. Μανιάτης πρότεινε και την απαλλαγή κάποιων εκ των κατηγορουμένων για άλλες επιμέρους πράξεις.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr