Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2024

Άκτωρ: Ευθύνες στην προηγούμενη διοίκηση για την ποινή από την Παγκόσμια Τράπεζα

Η ποινή ποινή αποκλεισμού συμμετοχής σε έργα που χρηματοδοτεί η Παγκόσμια Τράπεζα που επιβλήθηκε στην εταιρεία για 15 μήνες, βαραίνει την προηγούμενη διοίκηση της Άκτωρ αναφέρουν πηγές της εταιρίας !

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Άκτωρ: Ευθύνες στην προηγούμενη διοίκηση για την ποινή από την Παγκόσμια Τράπεζα

Σχολιάζοντας την απόφαση οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η Άκτωρ αλλά και άλλες εταιρείες του Ομίλου, αντιμετώπισαν -ως συνέπεια παραβατικής συμπεριφοράς της Διοίκησης μέχρι τον Ιούλιο του 2018- σειρά εγκλήσεων, ελέγχων και ερευνών από ρυθμιστικές αρχές (Επιτροπή Ανταγωνισμού), εποπτικά όργανα (OLAF) αλλά και διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς (EBRD, EIB, Παγκόσμια Τράπεζα). Άλλωστε αυτός ήταν ένας από τους βασικούς λόγους της πρωτοβουλίας Change4ELLAKTOR.

Σημειώνουν ότι η απόφαση αυτή θα ήταν σημαντικά χαμηλότερη αν η Παγκόσμια Τράπεζα δεν είχε αποδείξεις συμμετοχής της τότε ανώτατης διοίκησης της ΑΚΤΩΡ σε αυτή την παραβατική συμπεριφορά Η ΑΚΤΩΡ, αλλά και άλλες εταιρίες του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, αντιμετώπισαν -ως συνέπεια παραβατικής συμπεριφοράς της Διοίκησης μέχρι τον Ιούλιο του 2018- σειρά εγκλήσεων, ελέγχων και ερευνών από ρυθμιστικές αρχές (Επιτροπή Ανταγωνισμού), εποπτικά όργανα (OLAF) αλλά και διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς (EBRD, EIB, Παγκόσμια Τράπεζα). Άλλωστε αυτός ήταν ένας από τους βασικούς λόγους της πρωτοβουλίας Change4ELLAKTOR.

Μεταξύ αυτών, από τις αρχές του καλοκαιριού του 2017 είχε ξεκινήσει διαδικασία επιβολής ποινής αποκλεισμού από έργα που χρηματοδοτεί η Παγκόσμια Τράπεζα λόγω μη κανονιστικής συμμόρφωσης για τη συμμετοχή της ΑΚΤΩΡ σε έργο Βιολογικού καθαρισμού στη Μπογκοτά της Κολομβίας. Η σύμβαση του έργου υπογράφηκε τον Σεπτέμβριο του 2016, ενώ τα επίμαχα έγγραφα μεταξύ των εμπλεκομένων είχαν υπογραφεί από το 2013.

Μέχρι τον Ιούλιο του 2018, η προηγούμενη διοίκηση της ΑΚΤΩΡ είχε επιδιώξει συμβιβασμό με αποδοχή των κατηγοριών που θα οδηγούσε την εταιρεία σε αποκλεισμό από οποιαδήποτε ανάληψη έργου που χρηματοδοτείται από την Παγκόσμια Τράπεζα, την EIB, την EBRD και IFC για τουλάχιστον 25 μήνες, δηλαδή, δε θα μπορούσε να λαμβάνει μέρος σε διαγωνισμούς. Κατά το διάστημα αυτό, η εταιρία πέτυχε να ενισχύσει σημαντικά το ανεκτέλεστο της υπογράφοντας νέες, σημαντικές συμβάσεις. Η νέα διοίκηση της ΑΚΤΩΡ δεν απεδέχθει τον συμβιβασμό και προχώρησε σε διαδικασία αμφισβήτησης της κατηγορίας ενώπιον του Sanctions Board της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Παράλληλα, προχώρησε σε: • Άμεση απομάκρυνση των διοικητικών στελεχών της προηγούμενης διοίκησης που εμπλέκονταν στο συγκεκριμένο έργο και διενέργεια εσωτερικού ελέγχου εντός του Ομίλου. • Πρόσληψη ενός εκ των μεγαλύτερων δικηγορικών γραφείων της Ουάσιγκτον, με εξειδίκευση σε θέματα της Παγκόσμιας Τράπεζας για την εντατικοποίηση της συνεργασίας μαζί της και στόχο τη διευθέτηση του θέματος, διατηρώντας παράλληλα τη δυνατότητα να υπογράφει νέα μεγάλα έργα, όπως τα πρόσφατα έργα άνω του 1,2 δις στη Ρουμανία. • Εθελοντική αποχή της ΑΚΤΩΡ από χρηματοδοτούμενα έργα της Παγκόσμιας Τράπεζας για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. • Ενίσχυση των δομών Εταιρικής Διακυβέρνησης και της Κανονιστικής Συμμόρφωσης του Ομίλου. Για πρώτη φορά, από το 2000, ο όμιλος καταγράφει αξιοσημείωτες επιδόσεις στον τομέα της Εταιρικής Διακυβέρνησης, όπως πιστοποιείται από την αμερικανική συμβουλευτική εταιρεία Institutional Shareholder Services (ISS), ανεξάρτητο οίκο αξιολόγησης που αποτελεί κορυφαίο σημείο αναφοράς για τους διεθνείς επενδυτές σε θέματα Εταιρικής Διακυβέρνησης. Η επίδοση αυτή οφείλεται, μεταξύ άλλων, στην παρουσία ανεξάρτητων μελών τόσο στο διοικητικό συμβούλιο όσο και στις επιτροπές που το υποστηρίζουν, τη βελτίωση του επιπέδου κανονιστικής συμμόρφωσης, την υιοθέτηση συγκεκριμένης πολιτικής αμοιβών με ορίζοντα τετραετίας κ.α. Η σημασία των παραπάνω ενεργειών αναγνωρίστηκε από την Παγκόσμια Τράπεζα με αποτέλεσμα να έχουμε μια απόφαση η οποία δεν αναμένεται να έχει σημαντική επίδραση στην δραστηριότητα της ΑΚΤΩΡ, καθώς: • αφορά αποκλειστικά σε νέες διαγωνιστικές διαδικασίες για έργα που χρηματοδοτεί η Παγκόσμια Τράπεζα και αφορά κυρίως χώρες όπως η Μάλτα, η Αλβανία ή χώρες της Αφρικής, όπου όμως η ΑΚΤΩΡ δεν έχει πλέον παρουσία και ούτε στοχεύει να αποκτήσει • δεν επηρεάζει τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη από την ΑΚΤΩΡ σε Ελλάδα και εξωτερικό • η εταιρία συνεχίζει κανονικά να μετέχει στην κοινοπραξία που εκτελεί το έργο του βιολογικού καθαρισμού στην Κολομβία, συμβατικής αξίας περίπου 400 εκατ. ευρώ. Η τελική απόφαση επηρεάζει την συμμετοχή της ΑΚΤΩΡ σε έργα χρηματοδοτούμενα από την Παγκόσμια Τράπεζα για τους επόμενους 15 μήνες, αντί της αρχικής ποινής των 25 μηνών. Σημειώνεται ότι η απόφαση αυτή θα ήταν σημαντικά χαμηλότερη αν η Παγκόσμια Τράπεζα δεν είχε αποδείξεις συμμετοχής της τότε ανώτατης διοίκησης της ΑΚΤΩΡ σε αυτή την παραβατική συμπεριφορά. Η Διοίκηση της ΑΚΤΩΡ δεσμεύεται να συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με την Παγκόσμια Τράπεζα για την οριστική διευθέτηση του θέματος.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ