“Αλαλούμ” με το νέο Δικαστικό Χάρτη: Οι δικηγόροι δεν γνωρίζουν πού να καταθέσουν για εκκρεμείς υποθέσεις σε καταργηθέντα Ειρηνοδικεία

Η ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι αντίθετη προς τις σχετικές διατάξεις του νόμου. Τι λέει γνωμοδότηση του Ομότιμου Καθηγητή Πολιτικής Δικονομίας Κ. Καλαβρού.

NEWSROOM
“Αλαλούμ” με το νέο Δικαστικό Χάρτη: Οι δικηγόροι δεν γνωρίζουν πού να καταθέσουν για εκκρεμείς υποθέσεις σε καταργηθέντα Ειρηνοδικεία

Εκτός από την επέκταση των στοχευμένων αποχών, οι δικηγόροι της Αθήνας θέτουν ένα ακόμη ζήτημα για το οποίο προκύπτει “αλαλούμ” με το νέο Δικαστικό Χάρτη και ειδικότερα αυτό «της μη ένταξης στη νέα περιφερειακή έδρα Δήμων ή περιοχών της Αττικής που μέχρι την 15.9.2024 εντάσσονταν στην τοπική αρμοδιότητα των ήδη καταργηθέντων Ειρηνοδικείων και της εντεύθεν αμφιβολίας ως προς την κατά τόπον αρμοδιότητα, αφού δεν περιλαμβάνονται ρητά στην τοπική αρμοδιότητα της περιφερειακής έδρας του Πρωτοδικείου Αθηνών στην οποία εντάχθηκαν, ζήτησε την άμεση νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος ώστε να αρθεί η ανασφάλεια ως προς τις εκκρεμείς υποθέσεις των καταργηθέντων Ειρηνοδικείων».

Όπως επισημαίνει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών «ο αναρτηθείς πίνακας του Πρωτοδικείου Αθηνών, στον οποίο αναφέρεται η ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία δημοσιεύθηκε προ ημερών, είναι αντίθετη προς τις σχετικές διατάξεις του νόμου, όπως επιβεβαιώνεται από τη Γνωμοδότηση που ο ΔΣΑ εζήτησε και έλαβε από τον Ομότιμο Καθηγητή Πολιτικής Δικονομίας κ. Κωνσταντίνο Καλαβρό, θέση που ασπάζεται και το ΔΣ του ΔΣΑ».

“Αλαλούμ” με το νέο Δικαστικό Χάρτη: Η γνωμοδότηση του Κ. Καλαβρού

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΔΣΑ, η γνωμοδότηση έχει ως ακολούθως:

«Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 6 παρ. 1 περ. ε του Ν. 5108/2024 ΦΕΚ Α΄65/2.5.2024 («Ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις») στην Περιφέρεια Αττικής, διατηρούνται τα Πρωτοδικεία Αθηνών και Πειραιώς, ως έδρες πρωτοδικείων.

Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Αθηνών εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Ανατολικής Αττικής, Βορείου Τομέα Αθηνών, Κεντρικού Τομέα Αθηνών και οι Δήμοι Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Ιλίου, Πετρούπολης και Περιστερίου της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικού Τομέα Αθηνών, καθώς και ο Δήμος Φυλής της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής.

Τα Ειρηνοδικεία Αθηνών, Πειραιώς, Αιγίνης, Αμαρουσίου, Αχαρνών, Ελευσίνας, Καλαυρίας (Πόρος), Καλλιθέας, Κρωπίας, Κυθήρων, Λαυρίου, Νέας Ιωνίας, Νικαίας, Ιλίου, Μαραθώνος, Μεγάρων, Περιστερίου, Σαλαμίνας, Σπετσών και Χαλανδρίου καταργούνται.

Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Αθηνών ορίζονται το Μαρούσι, το Κορωπί και το Περιστέρι, στην κατά τόπον αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτουν:

α) στην Περιφερειακή Έδρα Αμαρουσίου, οι Δήμοι Αμαρουσίου, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Ηρακλείου, Νέας Ιωνίας, Μεταμόρφωσης και Χαλανδρίου,

β) στην Περιφερειακή Έδρα Κορωπίου, οι Δήμοι Κρωπίας, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Μαρκόπουλου-Μεσογαίας, Σαρωνικού και Λαυρεωτικής,

γ) στην Περιφερειακή Έδρα Περιστερίου, οι Δήμοι Περιστερίου, Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Ιλίου και Πετρούπολης.

Επίσης σύμφωνα με την μεταβατική διάταξη του άρθρου 14 παρ. 10 του ιδίου νόμου από την 16η.9.2024 και έως τη 15η.9.2026 τα Ειρηνοδικεία Καλλιθέας και Ελευσίνας λειτουργούν ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Αθηνών.

Ωστόσο υπάρχουν Δήμοι ή περιοχές της Αττικής, που μέχρι την 15.9.2024 εντάσσονταν στην τοπική αρμοδιότητα των καταργούμενων περιφερειακών Ειρηνοδικείων, πλην όμως με την νέα οριοθέτηση της τοπικής αρμοδιοτητας δεν εντάχθηκαν στην νέα περιφερεική έδρα, όπως λ.χ. ο Δήμος Παπάγου (που υπαγόταν στο Ειρηνοδικείο Χαλανδρίου που καταργήθηκε, ο Δήμος Δροσιάς (που υπαγόταν στο Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου που καταργήθηκε), οπότε στις περιπτώσεις αυτές από την μη ρητή αναφορά των εν λόγω Δήμων στις περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Αθηνών τίθεται το ερώτημα του καθορισμού της τοπικής αρμοδιότητας για τους εν λόγω Δήμους.

Λαμβανομένου υπόψη των επιδιωκόμενων σκοπών του άνω νόμου, όπως αυτοί αναφέρονται στο άρθρο 1 αυτού, καθώς επίσης και των προβλέψεων της παρ. 9 του άρθρου 14 του ιδίου ως άνω νόμου, σύμφωνα με το οποίο η κατά τόπον αρμοδιότητα των ειρηνοδικείων που καταργούνται και οι εκκρεμείς υποθέσεις τους μεταφέρονται στην έδρα πρωτοδικείου ή στην παράλληλη έδρα του πρωτοδικείου που είναι κατά τόπον αρμόδιο, καθώς επίσης και της παρ. 4 εδ. β΄ του ιδίου ως άνω άρθρου, σύμφωνα με το οποίο ειδικά για την Περιφέρεια Αττικής, οι υποθέσεις, τα δικόγραφα των οποίων έχουν ήδη κατατεθεί έως τη 15η.9.2024 σε Ειρηνοδικεία που δεν μετατρέπονται σε περιφερειακές έδρες των Πρωτοδικείων Αθηνών και Πειραιώς, μεταφέρονται στην έδρα πρωτοδικείου ή στην περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου που είναι κατά τόπον αρμόδιο, θα πρέπει να γίνει δεκτό, ότι για τους Δήμους που ανήκαν σε καταργηθέντα Ειρηνοδικεία, πλην όμως δεν περιλαμβάνονται ρητά στην τοπική αρμοδιότητα της περιφερειακής έδρας του Πρωτοδικείου Αθηνών στην οποία εντάχθηκαν, υπάγονται πλέον στην τοπική αρμοδιότητα του «Κεντρικού» Πρωτοδικείου Αθηνών».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr