Φονικός σεισμός στην Αλβανία: Αυξάνονται οι νεκροί – Πάνω από 100 οι τραυματίες
![Φονικός σεισμός στην Αλβανία: Αυξάνονται οι νεκροί – Πάνω από 100 οι τραυματίες](https://www.dikastiko.gr/wp-content/uploads/2019/11/alb-thumb-large.jpg)
Δραματικές στιγμές βιώνει η Αλβανία μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ που χτύπησε τη χώρα τα ξημερώματα, στοιχίζοντας τη ζωή τουλάχιστον 10 ανθρώπων και προκαλώντας τον τραυματισμό εκατοντάδων άλλων.
Ο σεισμός είχε επίκεντρο περιοχή 10 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης Σιγιάκ, ανάμεσα στο Δυρράχιο και τα Τίρανα, σύμφωνα με το αμερικανικό γεωδυναμικό ινστιτούτο (USGS), ενώ το εστιακό βάθος ήταν μικρό, 10 χιλιόμετρα.
Όπως μεταδίδουν και αλβανικό ΜΜΕ, τουλάχιστον 10 είναι οι νεκροί από τον ισχυρότερο εδώ και δεκαετίες σεισμό που έπληξε σήμερα την Αλβανία, προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημιές και παγιδεύοντας ανθρώπους κάτω από τα ερείπια κτιρίων που έχουν καταρρεύσει.
«Εχουμε θύματα. Καταβάλλουμε προσπάθειες για να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν στις πληγείσες περιοχές», έγραψε στο Twitter ο πρωθυπουργός Εντι Ράμα.
Οι αρχές έχουν επιστρατεύσει περί τους 300 στρατιωτικούς για να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις αρωγής στο Δυρράχιο και το χωριό Thumane, όπου, σύμφωνα με το αλβανικό υπουργείο Αμυνας, «υπάρχουν άνθρωποι παγιδευμένοι στα ερείπια».
Δύο γυναίκες βρέθηκαν νεκρές στα ερείπια πολυκατοικίας του χωριού Thumane και ένας άνδρας σκοτώθηκε πηδώντας πανικόβλητος από ψηλό όροφο κτιρίου. Τρεις άνθρωποι, ανάμεσά τους και μία νεαρή γυναίκα, ανασύρθηκαν νεκροί από τα ερείπια πολυκατοικίας στο Δυρράχιο. Μέλη των σωστικών συνεργείων δήλωσαν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνεται μία ηλικιωμένη γυναίκα που έσωσε τον εγγονό της καλύπτοντάς τον με το σώμα της.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας της γειτονικής χώρας, πυροσβέστες και στρατιώτες βρίσκονται επί ποδός βοηθώντας στο έργο του απεγκλωβισμού, όσων έχουν παγιδευτεί.
Συγκλονιστική είναι η στιγμή διάσωσης ενός παιδιού μέσα από τα συντρίμμια, όπως φαίνεται στα βίντεο του ReportTV.
Ο Πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι “η κατάσταση είναι δραματική. Όλες οι προσπάθειές μας είναι για να απεγκλωβίσουμε, να σώσουμε όσους βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια”.
Ο Μέτα επισκέφθηκε το νοσοκομείο στα Τίρανα, στο οποίο έχουν μεταφερθεί οι τραυματίες.
“Όλη η χώρα είναι σοκαρισμένη από τον σεισμό. Πρέπει να σώσουμε τους πολίτες. Ελπίζω να μην αυξηθούν τα θύματα” ανέφερε.
Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Ράμα – Εντολή του Πρωθυπουργού να αναχωρήσει κλιμάκιο της ΕΜΑΚ για την Αλβανία
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα, για να του εκφράσει την συμπαράστασή του μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη γειτονική χώρα.
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε εντολή να αναχωρήσει άμεσα για την Αλβανία κλιμάκιο της ΕΜΑΚ, προκειμένου να βοηθήσει στις έρευνες διάσωσης. Τόνισε, επίσης, στο κ. Ράμα, πως η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να συμβάλει με όποιον άλλο τρόπο χρειαστεί.
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr