Αμερικανική έρευνα: Ο ήλιος, η υγρασία και η ζέστη ίσως αποδυναμώνουν τον ιό – Γιατί διχάζει η έρευνα
Την είδηση ότι ο νεός κορωνοϊός SARS-CoV-2 φαίνεται να αποδυναμώνεται πιο γρήγορα όταν εκτίθεται στον ήλιο, τη ζέστη και την υγρασία, παρουσίασαν χθες κατά την καθιερωμένη ενημέρωση της task force για την αντιμετώπιση της νόσου στον Λευκό Οίκο, Αμερικανοί ερευνητές της κυβέρνησης. Οι ερευνητές θεωρούν ότι η πανδημία ίσως εξαπλώνεται με πιο αργούς ρυθμούς το […]
Την είδηση ότι ο νεός κορωνοϊός SARS-CoV-2 φαίνεται να αποδυναμώνεται πιο γρήγορα όταν εκτίθεται στον ήλιο, τη ζέστη και την υγρασία, παρουσίασαν χθες κατά την καθιερωμένη ενημέρωση της task force για την αντιμετώπιση της νόσου στον Λευκό Οίκο, Αμερικανοί ερευνητές της κυβέρνησης.
Οι ερευνητές θεωρούν ότι η πανδημία ίσως εξαπλώνεται με πιο αργούς ρυθμούς το καλοκαίρι και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο ιός SARS-CoV-2 επιβιώνει καλύτερα σε εσωτερικούς χώρους και σε ξηρές συνθήκες.
Αντίθετα χάνει την ισχύ του όταν αυξάνεται η θερμοκρασία και η υγρασία και κυρίως όταν εκτίθεται στο φως του ήλιου, δήλωσε ο Ουίλιαμ Μπράιαν, ο ασκών χρέη επικεφαλής στην Υπηρεσία Επιστημών και Τεχνολογίας του υπουργείου Εσωτερική Ασφάλειας των ΗΠΑ. «Το πιο σημαντικό συμπέρασμά μας μέχρι στιγμής είναι η ισχυρή επιρροή που φαίνεται να έχει το φως του ήλιου στην εξόντωση του ιού, τόσο στις επιφάνειες όσο και στην ατμόσφαιρα», επεσήμανε ο Μπράιν. «Παρατηρήσαμε αντίστοιχο αποτέλεσμα τόσο με τη θερμοκρασία όσο και με την υγρασία. Η αύξηση της θερμοκρασίας ή της υγρασίας ή και των δύο γενικά δεν ευνοεί τον ιό», τόνισε ο ίδιος παρουσιάζοντας τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της έρευνας. Τα ευρήματα αυτά ενισχύουν τις ελπίδες ότι ο κορονοϊός θα μιμηθεί τη συμπεριφορά άλλων αναπνευστικών ασθενειών, όπως η γρίπη, η οποία γενικά είναι λιγότερο μολυσματική όταν αυξάνεται η θερμοκρασία.
Ωστόσο ο SARS-CoV-2 έχει αποδειχθεί θανατηφόρος σε πιο θερμά μέρη όπως η Σιγκαπούρη, προκαλώντας ερωτήματα για τον ρόλο που διαδραματίζουν οι κλιματικές συνθήκες. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι τα ευρήματα της έρευνας πρέπει να ερμηνευθούν προσεκτικά: «Ελπίζω οι άνθρωποι να χαίρονται τον ήλιο και, αν αυτός έχει επιπτώσεις στον κορονοϊό, αυτό είναι σπουδαίο».
Σε μη πορώδεις επιφάνειες, όπως το ανοδείξωτο ατσάλι, ο ιός χρειάζεται 18 ώρες για να χάσει τη μισή του ισχύ σε σκοτεινό περιβάλλον με χαμηλή υγρασία, εξήγησε ο Μπράιαν. Σε περιβάλλον υψηλής υγρασίας ο χρόνος αυτός μειώνεται στις 6 ώρες και όταν εκτίθεται σε υψηλή θερμοκρασία και το φως του ήλιου ο ιός χάνει τη μισή του ισχύ μόλις σε δύο λεπτά.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι αυτό συμβαίνει και στην ατμόσφαιρα. Σε ένα σκοτεινό δωμάτιο ο ιός διατηρεί τη μισή του ισχύ για μία ώρα, αλλά όταν εκτεθεί στο φως του ήλιου, χάνει τη μισή του ισχύ σε 90 δευτερόλεπτα, επεσήμανε ο Μπράιαν.
Σημειώνεται ωστόσο πως η έρευνα δεν έχει δημοσιευθεί σε επιστημονικό περιοδικό.
Στον αντίποδα
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι τα ευρήματα της έρευνας πρέπει να ερμηνευθούν προσεκτικά: «Ελπίζω οι άνθρωποι να χαίρονται τον ήλιο και, αν αυτός έχει επιπτώσεις στον κορονοϊό, αυτό είναι σπουδαία νέα». Ωστόσο γιατροί που μίλησαν αργότερα στο CNN εξήγησαν πως αυτό που αφήνει να εννοηθεί ο Τραμπ είναι λάθος και πως το να βγαίνει κανείς στον ήλιο δεν αποτελεί προστασία από τον ιό.
To CNN «κατακευραυνώνει» τον Τραμπ για το πώς προσέγγισε τις ανακοινώσεις στις οποίες ήταν παρών. «Υπήρξε μια φήμη – μια πολύ ωραία φήμη – ότι το να βγαίνετε έξω στον ήλιο και πως η θερμότητα έχουν επιπτώσεις σε άλλους ιούς», δήλωσε ο Τραμπ, πριν πει στην συντονίστρια της ειδικής επιτροπής Δρ. Deborah Birx «να μιλήσετε με τους γιατρούς για να δείτε εάν υπάρχει τρόπος να εφαρμόσετε φως και θερμότητα για να τον θεραπεύσετε, αν θα μπορούσατε».
Το CNN σχολιάζει την επιμονή του Τραμπ και σημειώνει πως όπως είπαν οι ειδικοί του ιατρικού τομέα μετά την ενημέρωση, το φως του ήλιου δεν είναι πιθανή θεραπεία για κορωναϊό. Αυτή η στάση του είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα που δείχνει πως θέλει μια γρήγορη λύση για την πανδημία.
Αμέσως μετά την ενημέρωση, δύο γιατροί είπαν στο CNN ότι τα σχόλια του Τραμπ δεν είχαν νόημα και προειδοποίησαν να μην λάβουν οι οι πολίτες σοβαρά υπόψη τις προτάσεις του. «Πολύ λίγα από αυτά που είπε ο Πρόεδρος για την απολύμανση ή τη φωτοθεραπεία έχουν νόημα», δήλωσε ο Δρ Jonathan Reiner, καρδιολόγος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Τζορτζ Ουάσιγκτον.
«Όλοι θέλουμε λύση, αλλά δεν υπάρχουν γρήγορες λύσεις. Πρέπει να το κάνουμε με τον σωστό τρόπο. Πρέπει να το κάνουμε με την επιστήμη». Η Δρ Megan Ranney, γιατρός στο Νοσοκομείο Rhode Island / Brown University, απέρριψε επίσης την πρόταση του Προέδρου και προειδοποίησε ότι το να το προσπαθήσει κανείς μπορεί να προκαλέσει ηλιακό έγκαυμα, καρκίνο του δέρματος ή άλλες επικίνδυνες συνέπειες. «Το να βγεις έξω στον ήλιο ή να εκθέτεις τον εαυτό σου σε λαμπτήρες UV υψηλής έντασης δεν θα σε προστατεύσει από το Covid-19», είπε στο CNN. «Δεν θέλω οι άνθρωποι να πιστεύουν ότι αυτή είναι μια άλλη θαυματουργή θεραπεία».
Νωρίτερα αυτό το μήνα, μέλη μιας επιτροπής της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών είπαν στον Λευκό Οίκο σε μια επιστολή ότι δεν φαίνεται ότι ο κορωνοϊός θα εξαφανιστεί μόλις ζεστάνει ο καιρός, γράφοντας: «Υπάρχουν κάποια στοιχεία που υποδηλώνουν ότι μπορεί να μεταδοθεί λιγότερο αποτελεσματικά σε περιβάλλοντα με υψηλότερη θερμοκρασία και υγρασία.
Ωστόσο, δεδομένης της έλλειψης ανοσίας του ξενιστή παγκοσμίως, αυτή η μείωση της αποτελεσματικότητας μετάδοσης μπορεί να μην οδηγήσει σε σημαντική μείωση της εξάπλωσης χωρίς την ταυτόχρονη υιοθέτηση σημαντικών παρεμβάσεων δημόσιας υγείας».
Η ομάδα σημείωσε ότι ο ιός εξακολούθησε να εξαπλώνεται σε χώρες με ζεστό καιρό. Αλλά το πώς αντιδρά ο ιός σε ένα εργαστήριο δεν είναι απαραίτητα σχετικό με τον τρόπο μετάδοσής του. Μπορεί να μεταδοθεί με πολύ μικρά σωματίδια σάλιου ή βλέννας που εκτοξεύονται από το στόμα των ανθρώπων όταν μιλούν ή βήχουν ή από μύτες όταν φτερνίζονται. Αλλά τα σωματίδια δεν παραμένουν στον αέρα για πολύ, και πέφτουν στο έδαφος. Τα ευρήματα που τόσο ενθουσίασαν τον Τραμπ δεν είναι έκπληξη.
Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και πολύ καιρό ότι χημικές ουσίες όπως το λευκαντικό μπορούν να σκοτώσουν ιούς, συμπεριλαμβανομένων των κορωναϊών, όπως και το υπεριώδες φως. «Εκθέτοντας τον εαυτό σας στον ήλιο ή σε θερμοκρασίες υψηλότερες από 25 βαθμούς, ΔΕΝ αποτρέπει τη νόσο», έχει τονίσει ο ΠΟΥ στον ιστότοπό του. «Μπορείτε να κολλήσετε, ανεξάρτητα από τον καιρό».
Πηγή: ethnos.gr – lifo.gr
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr