Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024

Άμεση επαναλειτουργία των δικαστηρίων ζητάει ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης – Κίνδυνος για το Κράτος Δικαίου

Εκτροχιασμό του χρόνου έκδοσης αποφάσεων, αλλά και επιβίωσης για τους δικηγόρους θέτει ο Σύλλογος με συνέντευξη που έδωσε.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Άμεση επαναλειτουργία των δικαστηρίων ζητάει ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης – Κίνδυνος για το Κράτος Δικαίου dsth

Σήμα κινδύνου από τη μη λειτουργία των δικαστηρίων εξέπεμψε και ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης μετά από σειρά άλλων παρεμβάσεων του κλάδου, θέτοντας θέμα διασφάλισης του κράτους δικαίου και επιβίωσης των δικηγόρων.

«Αντιλαμβανόμαστε πλήρως ότι διανύουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση λόγω της πανδημίας και ότι πρέπει να γίνει διαχείριση της κρίσης. Πρωταρχικό μέλημα της Πολιτείας είναι ασφαλώς να προστατευθεί η δημόσια υγεία. Δυστυχώς όμως διαπιστώνουμε ότι από τον δημόσιο διάλογο για τις δραστηριότητες που μπορούν να επαναλειτουργήσουν απουσιάζει η συζήτηση για την ανάγκη πλήρους λειτουργίας της Δικαιοσύνης» τόνισε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Ευστάθιος Κουτσοχήνας.

«Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ότι ανοίγουν τα εμπορικά κέντρα, το λιανεμπόριο, οι εκκλησίες, τα κομμωτήρια κλπ. να συζητείται το άνοιγμα της εστίασης και των χιονοδρομικών κέντρων και να λείπει ακόμα και από την κουβέντα το άνοιγμα των δικαστηρίων»

Τα δικαστήρια δεν λειτουργούν παρά μόνο για κάποιες εξαιρέσεις ανέφερε. «Τα δικαστήρια, τα υποθηκοφυλακεία και τα κτηματολογικά γραφεία κοντεύουν να συμπληρώσουν περίπου ένα χρόνο αναστολής λειτουργίας, από τις 13 Μαρτίου 2020, με κάποια ενδιάμεσα διαλείμματα το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο» είπε.

Και τόνισε χαρακτηριστικά: «Αυτό πρέπει να αλλάξει. Η μη λειτουργία πρέπει να είναι η εξαίρεση, όχι ο κανόνας. Να δικάζονται όλες οι υποθέσεις με τους όρους που θέτει η εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία, με ανώτατο αριθμό ατόμων ανά αίθουσα (σήμερα προβλέπεται μέχρι 15) και να αποσύρονται μόνο οι πολυπρόσωπες δίκες».

Ζήτημα επιβίωσης

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε και στον κίνδυνο εκτροχιασμού του χρόνου έκδοσης αποφάσεων.

«Υπάρχει κίνδυνος για το κράτος δικαίου, όσο η κατάσταση αυτή διαιωνίζεται, ένας από τους βασικούς πυλώνες της Δημοκρατίας παραμένει σε αναστολή επί μακρό χρονικό διάστημα. Υπάρχει κίνδυνος για τον πλήρη εκτροχιασμό των χρόνων έκδοσης αποφάσεων με τη συσσώρευση όγκου υποθέσεων σε ένα ήδη επιβαρυμένο σύστημα. Υπάρχει κίνδυνος με τη δημιουργία διαφορετικών τοπικών οικονομιών. Κάθε Σαββατοκύριακο οι συνάδελφοι μου να αναμένουν τη νέα ΚΥΑ για να μάθουμε αν τη Δευτέρα θα δικάσουμε. Και μετά αναμένουμε την ερμηνεία των ρυθμίσεων της ΚΥΑ από τις διοικήσεις του κάθε δικαστηρίου. Οι ίδιες υποθέσεις σε άλλα δικαστήρια δικάζονται και σε άλλα όχι! Αναπόφευκτα προκαλείται μια ανασφάλεια δικαίου»

Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να αναφερθεί και σε ένα κρίσιμο παράγοντα για το δικηγορικό κλάδο. «Υπάρχει φυσικά και μια άλλη διάσταση, πέρα από την ανάγκη επαναλειτουργίας των δικαστηρίων προς όφελος του συνόλου της κοινωνίας, υπάρχει και το ζήτημα της επιβίωσης των δικηγόρων» τόνισε, λέγοντας πως οι υπάλληλοι των υπηρεσιών στηρίχθηκαν από την πολιτεία και οικονομικά και υγειονομικά.

Πηγή: www.grtimes.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ