Ανακοινώνονται μέτρα προστασίας για τα δικαστήρια – Ποιες περιπτώσεις θα εξαιρεθούν από την αναστολή

Εν αναμονή της ανακοίνωσης της λήψης μέτρων στους πολυσύχναστους χώρους των δικαστηρίων, προς αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού, την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε μόλις χθες πανδημία. Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Άντανομ Γεμπρεγεσούς κήρυξε την κρίση του κορονοϊού πανδημία, εξηγώντας ότι πλέον τα κρούσματα ξεπέρασαν τις 118.000 σε 114 χώρες, ενώ […]

NEWSROOM

Εν αναμονή της ανακοίνωσης της λήψης μέτρων στους πολυσύχναστους χώρους των δικαστηρίων, προς αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού, την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε μόλις χθες πανδημία.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Άντανομ Γεμπρεγεσούς κήρυξε την κρίση του κορονοϊού πανδημία, εξηγώντας ότι πλέον τα κρούσματα ξεπέρασαν τις 118.000 σε 114 χώρες, ενώ συνολικά έχουν χάσει τη ζωή τους 4.291 άνθρωποι. Σε κατάσταση συναγερμού όλος ο πλανήτης λοιπόν ενώ σύμφωνα με τις αναφορές του ΠΟΥ ο κορονοϊός αναμένεται να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα και σε περισσότερες χώρες. Ταυτόχρονα ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει διάγγελμα στο οποίο κάλεσε τους πολίτες να ακολουθήσουν τις οδηγίες των επιστημόνων για την πρόληψη εξάπλωσης του κορονοϊού. Υψηλού κινδύνου για εξάπλωση του ιού τα δικαστήρια

Στα καθ’ ημάς τώρα, πληθώρα επιστολών τα τελευταία εικοσιτετράωρα των δικαστικών και εισαγγελικών ενώσεων της χώρας, των δικαστικών υπαλλήλων της Αθήνας, του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, αλλά και μεμονωμένες φωνές που έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για την άμεση λήψη μέτρων στα πλέον πολυσύχναστα σημεία της χώρας, τα δικαστήρια, όπου καθημερινά όπου καθημερινά διασταυρώνονται χιλιάδες πολίτες και διάδικοι, κινητοποίησαν τους αρμοδίους για επίσπευση των αποφάσεων.

Όλα τα αιτήματα διατυπώνονταν προς τους υπουργούς Υγείας και Δικαιοσύνης, Βασίλη Κικίλια και Κώστα Τσιάρα, και συνέκλιναν στην άμεση εφαρμογή μέτρων θωράκισης των δικαστηρίων για την προστασία δικαστικών λειτουργών, υπαλλήλων και πολιτών, λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Ενώ εντός εικοσιτετράωρου αναμένεται η εξαγγελία μέτρων από τα συναρμόδια υπουργεία, σύμφωνα με πληροφορίες του «Dikastiko.gr», το υπουργείο Δικαιοσύνης σε στενή συνεργασία και επικοινωνία με την ηγεσία της Δικαιοσύνης έχει συγκεντρώσει τις προτάσεις της για να προχωρήσει στην εφαρμογή των μέτρων. Πάντως μέχρι χθες βράδυ οι πληροφορίες ανέφεραν ότι η συγκλίνουσα πρόταση είναι ασφαλώς να ρίξουν τις ταχύτητες στα δικαστήρια, ωστόσο να συνεχιστούν οι διαδικασίες όπου κριθεί απαραίτητο και με συγκεκριμένο προσωπικό ασφαλείας. Δηλαδή τα δικαστήρια να παραμείνουν ανοιχτά μόνο για όπου υπάρχει κίνδυνος λήξης των 18μηνων προφυλάκισης, όπου υπάρχει ορατός κίνδυνος παραγραφών των αδικημάτων αλλά και για τα αυτόφωρα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες στο τραπέζι… έχει πέσει και η πρόταση τα επικείμενα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό να μην ισχύσουν( τουλάχιστον σε αυτή τη φάση) σε όλα τα δικαστήρια της χώρας, αλλά μόνο σε αυτά των μεγάλων περιφερειών που είναι και πολυπληθέστερα.

Σύνθετο ζήτημα

Πάντως το ενδεχόμενο εξάπλωσης του κορονοϊού, στο χώρο των δικαστηρίων είναι ένα πολύπλευρο θέμα καθώς και το ΔΣΑ που τον απασχόλησε σε έκτακτη συνεδρίαση των μελών του Διοικητικού του Συμβουλίου, κατέληξε ότι «πρέπει να ληφθεί πρόνοια ώστε αφ’ ενός να μην υπάρξει απώλεια δικονομικών δικαιωμάτων των διαδίκων και αφ’ ετέρου να στηριχθούν οικονομικά οι δικηγόροι, οι οποίοι θα υποστούν μείζον οικονομικό πλήγμα, λόγω της αποστέρησης της κύριας πηγής εισοδήματός τους».

Γιατί επιβάλλονται τα μέτρα στα δικαστήρια

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν μέσω επιστολής τους τρία μέλη της ΕνΔΕ, μόνο για το μήνα Μάρτιο θα επισκεφθούν το Πρωτοδικείο Αθηνών τουλάχιστον 160.000 πολίτες και σε χρονικό διάστημα δύο μηνών 360.000 πολίτες.

Ενδεικτικά, στο Πρωτοδικείο Αθηνών συνεδριάζουν καθημερινά 10 Τριμελή Πλημμελειοδικεία, με μέσο όρο προσδιοριζόμενων υποθέσεων 25 ανά κάθε Τριμελές (250 υποθέσεις συνολικά) και 10 Μονομελή Πλημμελειοδικεία με 40 υποθέσεις κατά μέσο όρο σε κάθε Μονομελές (400 υποθέσεις συνολικά).

Το σύνολο των υποθέσεων ανέρχονται σε 650 και με τις υποθέσεις των αυτόφωρων του Τριμελούς και του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου φτάνουν τις 700 σε ημερήσια βάση.

Στην κάθε υπόθεση το σύνολο του αριθμού των πολιτών που συμμετέχουν (διάδικοι, μάρτυρες κ.λπ.), χωρίς να υπολογίζεται ο αριθμός συνηγόρων υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής, ανέρχονται τουλάχιστον στους 5 κατά μέσο όρο ανά υπόθεση.

Επομένως, το σύνολο των πολιτών, που μεταβαίνουν καθημερινά στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, μόνο για τις ποινικές υποθέσεις, ανέρχονται στους 3.500 κατά μέσο όρο.

Εάν, δε, σε αυτούς προστεθούν οι συμμετέχοντες στην εκδίκαση των αστικών υποθέσεων πολίτες, στη διαδικασία των δικαστικών συμβουλίων, στην ανάκριση, όσοι μεταβαίνουν καθημερινά στην Εισαγγελία καθώς και όσοι μεταβαίνουν καθημερινά για χορήγηση πιστοποιητικών, για προμήθειες κ.λπ. το σύνολο των πολιτών, που μεταβαίνουν στα ως άνω δικαστήρια ανέρχεται τουλάχιστον στις 8.000, σύμφωνα και με σχετικά στατιστικά στοιχεία, αριθμός, που δεν απαντάται σε καμία άλλη υπηρεσία.

Βάσει των προαναφερόμενων αριθμητικών δεδομένων στα Δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων θα μεταβούν προς εκδίκαση, διεκπεραίωση κ.λπ. υποθέσεων τους κατά τις 20 εργάσιμες ημέρες του μηνός Μαρτίου 2020 τουλάχιστον 160.000 πολίτες και σε χρονικό διάστημα δύο μηνών 360.000 πολίτες.

Στο Εφετείο Αθηνών, ο αντίστοιχος αριθμός ανέρχεται τουλάχιστον σε 5.000 πολίτες ημερησίως (Πενταμελή, Τριμελή, Μονομελή Εφετεία ποινικών υποθέσεων, Δικαστήρια πολιτικών υποθέσεων, χορήγηση πιστοποιητικών από τη γραμματεία κ.λπ.) και ο αριθμός αυτός θα ανέλθει εντός του μηνός Μαρτίου στους 100.000 πολίτες και σε δύο μήνες στους 200.000 πολίτες, ανάλογη, δε, κατάσταση επικρατεί και στα υπόλοιπα μεγάλα, κυρίως, Δικαστήρια της χώρας (Ειρηνοδικείο Αθηνών, Δικαστήρια Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Πατρών, Λάρισας, Ηρακλείου, Ιωαννίνων, Καβάλας κλπ.).

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr