Αναμορφωτικά μέτρα για ανηλίκους: Πιλοτικά σε 5 περιφέρειες Αττικής, Ιωαννίνων, Χανίων, Καστοριάς και Λασιθίου – Οι ανακοινώσεις Φλωρίδη και Βρούτση
Πώς θα λειτουργήσει το κυβερνητικό πρόγραμμα ώστε οι ανήλικοι παραβάτες ήπιων μορφών να ενταχθούν σε προγράμματα λιγότερο “τιμωρητικού” και περισσότερο κοινωνικού χαρακτήρα.
Με μήνυμα “αντίδοτο στην παραβατικότητα ο αθλητισμός” εκκινείται το πρόγραμμα για συμμετοχή ανήλικων παραβατών, μετά και τη δημοσίευση του σχετικού ΦΕΚ, όπως έγραψε το dikastiko.gr.
Κατά την εκδήλωση των υπουργών για την παρουσίαση του νέου αναμορφωτικού μέτρου «Ένταξη Ανηλίκων με Ήπια Παραβατικότητα σε Ερασιτεχνικά Αθλητικά Σωματεία», τονίστηκαν τα καίρια ζητήματα για τις εναλλακτικές μορφές αντιμετώπισης.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση ανέφερε πως πρόκειται για μία ιστορική ημέρα, καθώς όπως είπε πρόκειται για αλλαγή νοοτροπίας και αντίληψης που υπάρχει μέχρι σήμερα.
«Τα αποτελέσματά της θα τα δούμε πολύ σύντομα για την ελληνική κοινωνία, τη νέα γενιά και κυρίως για τον ελληνικό αθλητισμό» είπε, προσθέτοντας η καθολική εφαρμογή του προγράμματος θα ξεκινήσει από το δικαστικό έτος 2025- 2026.
Μίλησε για «ιστορική ημέρα» τα αποτελέσματα της οποίας – ανέφερε – «θα τα δούμε πολύ σύντομα για την ελληνική κοινωνία, τη νέα γενιά και κυρίως για τον ελληνικό αθλητισμό». Ανέφερε πως μέσω της πρωτοβουλίας που «κάποια στιγμή κάνανε λάθος και λάθεψαν.
Και πρόσθεσε: «Κάθε παιδί που επανεντάσσεται αξίζει περισσότερα από μετάλλια, κύπελλα και διακρίσεις».
Γ. Φλωρίδης: Πολλοί λένε για «φωτεινή επιγραφή που αναβοσβήνει στο υπουργείο και γράφει όλοι μέσα»
Ιδιαίτερα αιχμηρός υπήρξε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, σχολιάζοντας πως μετά τον Μάιο του 2024 και το νέο ποινικό σύστημα «πολλοί πιστεύουν πως στο υπουργείο Δικαιοσύνης υπάρχει μία φωτεινή επιγραφή που αναβοσβήνει και γράφει όλοι μέσα».
Αντιθέτως, όπως σημείωσε ο κ. Φλωρίδης στόχος είναι «να προειδοποιήσει μην παρανομείτε, γιατί κάποια στιγμή θα υπάρξει ποινή». Στόχος όπως είπε ο υπουργός είναι «μην παρανομείς γιατί κάποια στιγμή θα υπάρξει ποινή». Και διευκρίνισε ότι «σωστή λειτουργία είναι αυτή που σε προειδοποιεί και δεν σε οδηγεί στη φυλακή».
«Αυτός ο θυμός που είναι μία αρνητική ενέργεια πρέπει να μετατραπεί σε θετική», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης. Αναφέρθηκε στα τρία μέτρα αναμορφωτικά μέτρα, όπου το πρώτο είναι η συμμετοχή σε αθλητικές διοργανώσεις, που παρουσιάστηκε, το δεύτερο τη συμμετοχή σε πολιτιστικές δραστηριότητες και η παροχή κοινωφελούς εργασίας.
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, υπογράμμισε:«Στον Ποινικό Κώδικα νομοθετήσαμε τρία πρωτοποριακά αναμορφωτικά μέτρα για τους ανήλικους παραβάτες: Το πρώτο είναι ότι ο δικαστής ανηλίκων μπορεί να επιβάλλει το αναμορφωτικό μέτρο της ένταξης σε αθλητικές δραστηριότητες, αυτό που κάνουμε σήμερα εδώ. Και είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που από την πρώτη στιγμή ο κ. Βρούτσης αυτό το ενστερνίστηκε, το αγκάλιασε.
Το δεύτερο είναι ότι θα υπογραφεί σύντομα μια αντίστοιχη υπουργική απόφαση, η οποία θα οργανώσει το πλαίσιο για την επιβολή του αναμορφωτικού μέτρου για συμμετοχή σε πολιτιστικές δραστηριότητες και ιδιαίτερα σε θεατρική ομαδική δράση, όπου τα παιδιά στην πραγματικότητα θα μπορούν να μετασχηματίζουν το θυμό τους σε θετική ενέργεια. Περί αυτού πρόκειται. Τα παιδιά τα οποία είναι παραβάτες είναι θυμωμένα παιδιά. Αρά, αυτός ο θυμός, ο οποίος είναι μια αρνητική ενέργεια πρέπει να μετατραπεί σε θετική ενέργεια. Και ο αθλητισμός είναι ένα από τα καλύτερα οχήματα για να γίνει αυτό και ο πολιτισμός επίσης.
Το τρίτο μέτρο, που νομοθετήσαμε είναι η παροχή κοινωφελούς εργασίας. Υπάρχει ένα ωραίο παράδειγμα εδώ: Αν ένα παιδί βανδαλίζει έργα τέχνης, ο καλύτερος τρόπος για να το αναμορφώσεις και να το εντάξεις στην κοινωνία είναι να το στείλεις να εργαστεί μαζί με τους συντηρητές των έργων τέχνης. Δηλαδή, να πάρεις το θυμό της καταστροφής και να τον μετατρέψεις σε μια ενέργεια θετική.
Να δει πώς τα έργα τέχνης τα ομορφαίνουμε και τα κρατάμε στη ζωή και τους δίνουμε τη δυνατότητα να διατηρούνται ώστε να τα χαίρονται οι άνθρωποι στο μέλλον. Η Ελλάδα δεν είναι τυχαίο ότι επελέγη από τις 46 χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης μαζί με άλλες δύο χώρες να γράψουν τα βασικά κείμενα για τη Φιλική προς τα παιδιά Δικαιοσύνη.
Η Ελλάδα είναι στις τρεις από τις 46 που θα γράψει τα κείμενα για όλες τις χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η Ελλάδα προχθές επελέγη πάλι στις οκτώ βασικές χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης, που θα διαμορφώσει ειδικές δράσεις για τα παιδιά και για τη Φιλική προς τα παιδιά Δικαιοσύνη.
Είμαστε παρόντες και αναγνωρίζεται η δουλειά μας εκεί και πρέπει να το μετασχηματίσουμε σε κάτι καλό και για εμάς εδώ. Επενδύουμε πάρα πολλά σε αυτό το σχέδιο. Άρα, δεν είναι ο στόχος μας τα παιδιά να οδηγούνται σε σκληρά αναμορφωτικά μέτρα. Δηλαδή να εγκλείονται στα αναμορφωτήρια ή να πηγαίνουν στις φυλακές ανηλίκων.
Στόχος είναι τα παιδιά να σώζονται και να αποδίδονται στην κοινωνία ως παιδιά τα οποία μπορούν να προσφέρουν. Δεν αποκλείεται κάποια από αυτά τα παιδιά να γίνουν μελλοντικοί μας πρωταθλητές σε κάποια αθλήματα».
Αναμορφωτικά μέτρα για ανηλίκους: Οι επαφές με ΠΑΕ
Προκειμένου να διευρυνθούν τα αναμορφωτικά μέτρα είχε συσταθεί από τον κ. Φλωρίδη ομάδα εργασίας για την προετοιμασία της πιλοτικής εφαρμογής των νέων αναμορφωτικών μέτρων.
Στο πλαίσιο αυτό, τα μέλη της ομάδας εργασίας πραγματοποίησαν τις αναγκαίες συναντήσεις και είχαν επαφές για την υλοποίηση των μέτρων.
Μέλη της ομάδας εργασίας πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς και αθλητικά σωματεία σε Χανιά, Λασίθι, Καστοριά και Ιωάννινα. Στις συγκεκριμένες πόλεις τα αθλητικά σωματεία είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον να υποδεχτούν τους ανηλίκους.
Αντίστοιχη συνάντηση έγινε και στο υπουργείου Δικαιοσύνης, με τη συμμετοχή αθλητικών σωματείων της Αθήνας και του Πειραιά, μεταξύ των οποίων ήταν η ΑΕΚ, ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός, ο Πανιωνίος, ο Μήλωνας και άλλες ΠΑΕ.
Οι προβλέψεις για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των ανηλίκων
Σύμφωνα με το άρθρο 6 της ΚΥΑ, κατά τη διάρκεια της εφαρμογής του αναμορφωτικού μέτρου, ο ανήλικος οφείλει να τηρεί το προπονητικό πρόγραμμα και τον κανονισμό του αθλητικού σωματείου στο οποίο συμμετέχει και να συνεργάζεται με τον προπονητή και τους άλλους συναθλητές του.
Αν ασθενήσει ή παρουσιάσει σοβαρό κώλυμα, ο ανήλικος ενημερώνει τον επόπτη επιμελητή ανηλίκων και τον προπονητή του, ώστε μελλοντικά να καλλύψει τις ώρες της απουσίας του, αν και εφόσον τούτο είναι εφικτό.
Ο ανήλικος οφείλει να συνεργάζεται με τον επιμελητή ανηλίκων κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στο αθλητικό πρόγραμμα καινα τον ενημερώνει για τυχόν προβλήματα.
Όπως αναφέρει η ΚΥΑ, ο ανήλικος «δεν είναι υποχρεωμένος να συμμετέχει στο αθλητικό πρόγραμμα πέραν των ωρών προπόνησης που ορίζονται στο πρωτόκολλο συνεργασίας για την εφαρμογή του επιβληθέντος αναμορφωτικού μέτρου, εκτός και αν ο ίδιος επιθυμεί να συμμετέχει και σε αθλητικούς αγώνες του Σωματείου».
Αν δεν τηρεί ή τηρεί ελλιπώς ή πλημμελώς τις υποχρεώσεις του προς το σωματείο τότε μπορεί, να εφαρμοστούν οι διατάξεις του άρθρου 124 του Ποινικού Κώδικα που προβλέπουν ότι το δικαστήριο που επέβαλε τα αναμορφωτικά μέτρα, ανά πάσα στιγμή, μπορεί να τα αντικαταστήσει με άλλα και μάλλον αυστηρότερα.
Η παρακολούθηση προγραμμάτων αθλητισμού και η συμμετοχή σε αθλητικά σωματεία, «πραγματοποιείται σε ορισμένες ημέρες της εβδομάδας, εκτός σχολικού, εκπαιδευτικού ή εργασιακού ωραρίου και με τρόπο που να μην εμποδίζει την εκπλήρωση των εκπαιδευτικών ή εργασιακών υποχρεώσεων του ανηλίκου». Το χρονικό διάστημα επιβολής του αναμορφωτικού μέτρου ορίζεται από τη δικαστική απόφαση με την οποία επιβάλλεται το αναμορφωτικό μέτρο.
Αν ο ανήλικος με τη θέλησή του συμμετέχει σε αγωνιστικές δραστηριότητες του αθλητικού σωματείου, τότε αυτό συνιστά μέρος του προγράμματος που παρακολουθεί. Όμως, εάν συμμετέχει σε προπονητικές και αγωνιστικές δραστηριότητες απαιτείται η έκδοση δελτίου αθλητικής ιδιότητας και κάρτα υγεία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γιάφκα στο Παγκράτι: Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του 49χρονου φιλολόγου Οι Έλληνες δικαστές και τα όργανα της Ε.Ε.: Η εκδήλωση για Χ. Γεραρή, Αθ. Ράντο και Ι. Σαρμά Αχιλλέας Ζήσης, πρόεδρος Ένωσης Εισαγγελέων: “Εθελούσια έξοδος δικαστικών λειτουργών με κίνητρα οικονομικά, συνταξιοδοτικά και αναγνώρισης πλασματικών ετών ασφάλισης” Μετρό Θεσσαλονίκης: Επείγουσα εισαγγελική έρευνα για την ακινητοποίηση και εκκένωση συρμούΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr