Άναψε νέο «πράσινο φως« το ΣτΕ για το μητροπολιτικό πάρκο στο Ελληνικό
Απέρριψε το Ανώτατο Δικαστήριο τις αιτήσεις ακυρώσεως κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Υποστήριζαν πως τμήματα του μητροπολιτικού πάρκου αποτελούσαν δασικές εκτάσεις.
Πράσινο φως στα έργα στην περιοχή του Μητροπολιτικού Πάρκου του Ελληνικού έδωσε με μια ακόμα απόφασή της η Ολομέλεια του Συμβούλιο της Επικρατείας.
Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου απέρριψε κατά πλειοψηφία αιτήσεις ακυρώσεως κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Ελληνικού, οι οποίοι υποστήριζαν ότι τμήματα του Μητροπολιτικού Πόλου στην περιοχή του Ελληνικού Αττικής είχαν δασικό χαρακτήρα, και ζητούσαν την ακύρωση των πράξεων των δασικών αρχών, οι οποίες έκριναν το αντίθετο.
Η πλειοψηφία των συμβούλων Επικρατείας επισημαίνει ότι όταν μια περιοχή, έστω δασικού χαρακτήρα, είχε αλλάξει προορισμό πριν από την ισχύ του Συντάγματος του 1975 και αυτό δεν είχε γίνει αυθαίρετα, αλλά βάσει διοικητικής πράξης εξοπλισμένης με το τεκμήριο νομιμότητας, η περιοχή αυτή δεν διέπεται, πλέον, από τη δασική νομοθεσία.
Αυτό συνέβη και στην περίπτωση του Μητροπολιτικού Πάρκου του Ελληνικού, κατά το ΣτΕ, γιατί το μεγαλύτερο μέρος του, ακόμη και αν είχε δασικό χαρακτήρα κατά το παρελθόν, είχε αλλάξει προορισμό μετά την έκδοση των πράξεων αναγκαστικής απαλλοτρίωσης για τη λειτουργία του τότε κρατικού αερολιμένα, πολύ πριν από την ισχύ του Συντάγματος του 1975.
Όμως, συνεχίζουν οι δικαστές του ΣτΕ, «δεν υπήρχε νόμιμη ευχέρεια χαρακτηρισμού της έκτασης του τέως αεροδρομίου ως δασικής, ακόμη και αν ορισμένα τμήματά του, όπως αυτό στις τέως εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, διατηρούσε τη βλάστησή του, αφού και αυτή θα μπορούσε να είχε απομακρυνθεί (σ.σ.: αποχαρακτηριστεί μάλλον θέλουν να πουν οι δικαστές) αν το είχαν επιβάλει οι ανάγκες της λειτουργίας του αεροδρομίου».
Ακόμη, η πλειοψηφία, επισημαίνει ότι «δεν αποκλείεται αλλαγή προορισμού δασικής έκτασης με σκοπό την εφαρμογή χωροταξικού σχεδίου, που έχει θεσπιστεί σύμφωνα με το Σύνταγμα».
Η μειοψηφία
Στον αντίποδα, η μειοψηφία έξι δικαστών εξέφρασε την άποψη, ότι όσες από τις εκτάσεις του Ελληνικού είχαν διατηρήσει τη δασική τους βλάστηση, υπήχθησαν στη δασική προστασία κατά το Σύνταγμα, παρά την απαλλοτρίωσή τους για τη λειτουργία του αεροδρομίου, έστω και αν αυτό συνέχισε να λειτουργεί. Προκειμένου, λοιπόν, να γίνει οποιαδήποτε επέμβαση σ’ αυτές, ήταν αναγκαία σχετική πράξη των δασικών οργάνων, η οποία προϋπέθετε το χαρακτηρισμό τους ως δασικών ή μη, ακόμη και αν η επέμβαση επιβαλλόταν από προηγούμενο χωροταξικό σχεδιασμό.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Σπαραγμός στο τελευταίο αντίο της 20χρονης – Η Λυδία θα μεγαλώσει χωρίς να γνωρίσει τη μαμά της /ΒΙΝΤΕΟ, ΦΩΤΟ Στο ΣτΕ το προεδρικό διάταγμα για την κατασκευή ΚΔΑΥ στη Θεσσαλονίκη Εκδόθηκε η νέα ΚΥΑ: Οι δικηγόροι έτοιμοι για κινητοποιήσεις αν δεν ανοίξουν τα Ποινικά Δικαστήρια ΣΥΡΙΖΑ: Η Βουλή απέλυσε δικηγόρο για να προσλάβει τη σύζυγο του κ. Κουμουτσάκου ως παράλληλη απασχόλησηΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr