Αναβιώνει στο Εφετείο η υπόθεση θανάτου 10χρονου στη Μύκονο το 2014

Οι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης έως 7 ετών, αλλά δεν μπήκαν ποτέ φυλακή λόγω αναστολής ενόψει του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου.

NEWSROOM
Αναβιώνει στο Εφετείο η υπόθεση θανάτου 10χρονου στη Μύκονο το 2014

Θάνατος 10χρονου στη Μύκονο: Αναβιώνει σήμερα η τραγική υπόθεση του θανάτου ενός 10χρονου αγοριού τον Αύγουστο του 2014 σε γνωστή παραλία της Μυκόνου, όταν ένα θαλάσσιο παιχνίδι του στοίχισε τη ζωή με το περιστατικό να συγκλονίζει το πανελλήνιο.

Στο εδώλιο του Πενταμελούς Εφετείου Σύρου θα βρεθούν οι τρεις καταδικασθέντες σε πρώτο βαθμό και συγκεκριμένα ο χειριστής του μοιραίου ταχύπλοου, ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης με τα ταχύπλοα και η υπεύθυνη ασφαλείας κατά το νόμο της επιχείρησης.

Σε πρώτο βαθμό το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αιγαίου κήρυξε όλους τους κατηγορούμενους ενόχους για το αδίκημα της διατάραξης υδάτινης συγκοινωνίας από πρόθεση, από το οποίο προέκυψε κίνδυνος για ανθρώπους και επήλθε ο θάνατος του 10χρονου.

Ωστόσο, η υπεράσπιση των κατηγορούμενων άσκησε άμεσα έφεση, με αποτέλεσμα να μην φυλακιστούν καθώς δόθηκε ανασταλτικός χαρακτήρας στην ποινή τους μέχρι την εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό.

Οι ποινές που είχαν επιβληθεί από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο προέβλεπαν κάθειρξη 6 ετών για τον χειριστή, 7 ετών για τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης και 5 ετών για την υπεύθυνη ασφαλείας, ενώ και στους τρεις επιβλήθηκε ποινή τριετούς στέρησης των πολιτικών τους δικαιωμάτων.

Η απόφαση για αναστολή της ποινής είχε προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων, δεδομένου μάλιστα ότι διαπιστώθηκαν εγκληματικές παραλείψεις από την επιχείρηση, η οποία σημειωτέον λειτουργούσε χωρίς άδεια σε μία μάλιστα από τις πλέον πολυσύχναστες παραλίες της Μυκόνου, το Καλό Λιβάδι.

Ειδικότερα, όπως καταγράφηκε και στην απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αιγαίου εκτός από την έλλειψη νόμιμης άδειας προέκυψε σωρεία άλλων παραβάσεων, όπως:

* Το ταχύπλοο, που προκάλεσε τον θανάσιμο τραυματισμό του παιδιού, οδηγούσε χειριστής, χωρίς το προβλεπόμενο εκ του νόμου δίπλωμα προπονητή θαλασσίου σκι,

* Δεν υπήρχε στο σκάφος ο προβλεπόμενος εκ του νόμου «παρατηρητής», ο οποίος παρακολουθεί τα ελκόμενα φουσκωτά και καθοδηγεί τον οδηγό

* Οι καιρικές συνθήκες ήταν δυσμενείς και εντελώς ακατάλληλες για τη διενέργεια του θαλάσσιου αυτού παιχνιδιού,

* Ο υπεύθυνος ασφάλειας, απουσίαζε από τη θέση του,

* Το μοιραίο πνευστό μέσο αναψυχής (φουσκωτό παιχνίδι) δεν είχε λάβει άδεια από το Υπουργείο Ναυτιλίας και δεν έπρεπε να χρησιμοποιηθεί,

* Τα σωσίβια ήταν ακατάλληλα,

* Το σκοινί που τραβούσε τα φουσκωτά παιχνίδια είχε μήκος διπλάσιο από το ανώτατο επιτρεπτό,

* Ο χειριστής του σκάφους έκανε επικίνδυνους ελιγμούς,

* Το ταχύπλοο δεν είχε, ως όφειλε, κανένα μέσο επικοινωνίας με την επιχείρηση και την ξηρά και

* Η επιχείρηση δεν διέθετε ναυαγοσωστική λέμβο.

Θάνατος 10χρονου στη Μύκονο: Η ίδρυση του Safe Water Sports από τον πατέρα

Την επόμενη χρονιά από την τραγική απώλεια του 10χρονου γιου του, το 2015, ο πατέρας του ίδρυσε τον μη κερδοσκοπικό Οργανισμό, Safe Water Sports, με στόχο την πρόληψη των θαλάσσιων ατυχημάτων και πνιγμών. Ο Οργανισμός έχει αναπτύξει ήδη, μέσα σε 6 χρόνια, πολλαπλές δράσεις.

Πρόσφατα, μάλιστα, με κοινή πρωτοβουλία του Safe Water Sports και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, θεσπίστηκε η 11η Μαΐου ως Εθνική Ημέρα πρόληψης θαλάσσιων ατυχημάτων και πνιγμών. Οι βασικοί άξονες της ανθρωπιστικής δράσης του Safe Water Sports, που πλέον υλοποιούνται σε Ελλάδα και Κύπρο είναι:

* Δωρεάν παροχή Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος στο Λιμενικό Σώμα ώστε αυτά να μπορούν να παρακολουθούν ηλεκτρονικά τις αδειοδοτήσεις των επιχειρήσεων, την ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών, τους ελέγχους – επιθεωρήσεις που γίνονται από τους λιμενικούς κ.ά.

*  Συνεργασία με αρμόδια υπουργεία για τη βελτίωση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου

* Εκπαίδευση-ενημέρωση παιδιών στα σχολεία όλης της χώρας.  Περί τα 40.000 παιδιά εκπαιδεύονται κάθε χρόνο με τα εκπαιδευτικά προγράμματα που είναι εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας, ενώ από το 2020 το πρόγραμμα του Safe Water Sports εντάχθηκε ως υποχρεωτικό στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση

* Παρατηρητήριο ατυχημάτων για την συστηματική καταγραφή όλων των συμβάντων (πνιγμών, θανάσιμων ατυχημάτων τραυματισμών κλπ) που γίνονται στο υδάτινο περιβάλλον της χώρας σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα και την Αστυνομία.

* Ενημερωτική εκστρατεία για την ασφάλεια των ανθρώπων της 3ης ηλικίας στη θάλασσα

* Δωρεάν εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα με στόχο την ενημέρωση των πολιτών αναφορικά με την ασφάλεια τους στη θάλασσα, τις παραλίες, και τις νόμιμες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον θαλάσσιο τουρισμό .

* Πιστοποίηση επιχειρήσεων θαλασσίων σπορ και μέσων αναψυχής σε συνεργασία με τον φορέα πιστοποίησης TUV Austria Hellas.

Μεταξύ των αποτελεσμάτων της δράσης του Οργανισμού είναι η λειτουργία όλων των επιχειρήσεων θαλασσίων σπορ και μέσων αναψυχής με νόμιμη άδεια, όταν το 2015, το 80% δεν διέθετε άδεια, η αύξηση κατά 30% του αριθμού ναυαγοσωστών στις παραλίες και η πλήρωση των θέσεων αυτών στις παραλίες από 50% σε 80%, καθώς και ο πενταπλασιασμός των ελέγχων που γίνονται από το Λιμενικό (φτάνουν τους 15.000 ετησίως) χάρη στο Πληροφοριακό Σύστημα που δώρισε το Safe Water Sports.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr