Άννα Ευθυμίου: Το “revenge porn” εξελίσσεται σε ένα από τα σοβαρότερα εγκλήματα βίας κατά γυναικών – Να αναγνωριστεί ως αυτόνομο σεξουαλικό αδίκημα

Η βουλευτής της Ν.Δ. κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή. Το 2020 η ΕΛΑΣ ασχολήθηκε με περισσότερες από 340 υποθέσεις, ενώ το 2021 έχουν ήδη καταγραφεί 13 καταγγελίες για «εκδικητικό πορνό».

NEWSROOM
Άννα Ευθυμίου: Το “revenge porn” εξελίσσεται σε ένα από τα σοβαρότερα εγκλήματα βίας κατά γυναικών – Να αναγνωριστεί ως αυτόνομο σεξουαλικό αδίκημα

“Revenge porn”: Την ανάγκη τροποποίησης του νομοθετικού πλαισίου προκειμένου να αντιμετωπίζεται η εκδικητική πορνογραφία ή όπως είναι γνωστό το «revenge porn» ως αυτόνομο σεξουαλικό αδίκημα επανέλαβε η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Άννα Ευθυμίου, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Προστασίας του Πολίτη και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Στην ερώτησή της, η βουλευτής που έχει ασχοληθεί συστηματικά με το θέμα, υπογραμμίζει τις ανησυχητικές διαστάσεις που λαμβάνει το φαινόμενο αυτό, το οποίο εξελίσσεται σε ένα από τα πλέον σοβαρότερα εγκλήματα βίας κυρίως κατά των γυναικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Revenge porn – υπόθεση Στ. Παναγιωτόπουλου: Η βουλευτής της ΝΔ Άννα Ευθυμίου καταθέτει ερώτηση για τη δημιουργία αυτόνομου σεξουαλικού αδικήματος – Τι ποινές προβλέπονται

«Ως μέλος της Επιτροπής Ισότητας και Νεολαίας αλλά και ως γυναίκα, έγκαιρα και δημόσια τόσο με την ομιλία μου στην ψήφιση του Νομοσχεδίου για την Τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, όσο και με σχετική ερώτηση που κατέθεσα στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου ως πρόταση για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας, κατέδειξα την ανάγκη ολιστικής αντιμετώπισης του φαινομένου αυτού τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και σε επίπεδο καταστολής. Μάλιστα, υπερθεμάτισα την ανάγκη για την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, ώστε η εκδικητική πορνογραφία να τιμωρείται ως αυτόνομο σεξουαλικό αδίκημα. Είναι κρίσιμο ότι πολλά θύματα είναι είτε ανήλικοι είτε άτομα πολύ νεαρής ηλικίας», τόνισε η Άννα Ευθυμίου.

«Η ψηφιακή εποχή που ζούμε χαρακτηρίζεται από ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας και η εισβολή της στην καθημερινότητα μας δημιούργησε νέους κοινωνικούς ψηφιακούς χώρους και μετασχημάτισε τον τρόπο με τον οποίο τα άτομα συναντιούνται, επικοινωνούν και αλληλεπιδρούν. Επιπρόσθετα η πανδημία και ο εκτεταμένος εγκλεισμός στα σπίτια, με την επιπρόσθετη χρήση του Ίντερνετ είχε ως αποτέλεσμα να αναδειχθεί ακόμα πιο έντονα στη χώρα μας το φαινόμενο της «Εκδικητικής Πορνογραφίας» ή «Revenge Porn» που εξελίσσεται σε ένα από τα πλέον σοβαρότερα εγκλήματα βίας κυρίως κατά των γυναικών με αυξανόμενα περιστατικά που έχουν να αντιμετωπίσουν οι αστυνομικές αρχές, αλλά και η ίδια η κοινωνία ευρύτερα» αναφέρει χαρακτηριστικά η βουλευτής στην ερώτησή της.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΑΝΝΑΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ

“Revenge porn”: Αυξητική τάση δείχνουν τα στοιχεία

Σημείωσε μάλιστα πως εν καιρώ πανδημίας το φαινόμενο κατέγραψε ανησυχητικές διαστάσεις και αποκαλύφθηκαν συνήθειες άκρως καταδικαστέες συγκριτικά με το προηγούμενο χρονικό διάστημα που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας παρουσιάζουν έντονη αυξητική τάση.

Όπως αναφέρει: «Εν καιρώ πανδημίας το φαινόμενο κατέγραψε ανησυχητικές διαστάσεις και αποκαλύφθηκαν συνήθειες άκρως καταδικαστέες. Η  Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος άρχισε να κατηγοριοποιεί τα εγκλήματα αυτά ως «εκδικητική πορνογραφία» μόλις το 2020 και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας μόνο για αυτό το έτος η Δίωξη ασχολήθηκε με περισσότερες από 340 υποθέσεις διαδικτυακού σεξουαλικού εξαναγκασμού και εκφοβισμού ενηλίκων, με τον αριθμό να παρουσιάζει αυξητική τάση καθώς το 2021 έχουν ήδη καταγραφεί 13 καταγγελίες για «εκδικητικό πορνό».  Παράλληλα, αύξηση της τάξης του 66%, σε σχέση με το 2020, παρουσιάζουν τα περιστατικά για δημοσιοποίηση στο διαδίκτυο υλικού σεξουαλικού περιεχομένου χωρίς συγκατάθεση, σύμφωνα με το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου».

Προσθέτει πως «τα νούμερα είναι σίγουρα ανησυχητικά, ωστόσο δεν είναι ενδεικτικά, καθόσον είναι περισσότερα. Και αυτό διότι πολλά από τα θύματα δεν απευθύνονται ποτέ στις Αρχές εξαιτίας της ντροπής ή του κοινωνικού στίγματος. Από την άλλη, υπάρχει και μια κατηγορία θυμάτων που για μεγάλα χρονικά διαστήματα αγνοούν ότι φωτογραφίες και βίντεο από προσωπικές τους στιγμές κάνουν το γύρο του διαδικτύου χωρίς την συγκατάθεση τους».

Αναγνωρίζει ότι «η Κυβέρνηση ορθώς έχει καταδείξει την ευαισθησία και το ενδιαφέρον της για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας, μέσα από μια σειρά πολιτικών αποφάσεων και δράσεων. Σε αυτες εντάσσεται και η πρόσφατη τροποποίηση του Ποινικου Κώδικα συμφωνα με την οποία διευρύνεται η προστασία των θυμάτων σεξουαλικής παρενόχλησης και εκμετάλλευσης με αυστηρότερες ποινές».

Λόγω, όμως, των εξελίξεων για το φαινόμενο του “revenge porn”, η βουλευτής θέτει στους αρμόδιους Υπουργούς Δικαιοσύνης, Προστασίας του Πολίτη και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων τα εξής ερωτήματα:

– Αν είναι στις άμεσες προτεραιότητές τους η τροποποίηση του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου (ν. 4855/2021), για την ποινική μεταχείριση της εκδικητικής πορνογραφίας ως αυτόνομο σεξουαλικό αδίκημα.

– Αν είναι στις άμεσες προτεραιότητές τους η λήψη πρόσθετων μέτρων και δράσεων για την προστασία των θυμάτων από την παραπάνω αιτία.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr