Αντιδράσεις από δικαστές για την «προτροπή» του Αρείου Πάγου για υποχρεωτική παρουσία των δικαστών σε δικαστήρια
Φουντώνει το κύμα αντιδράσεων στο εσωτερικό των δικαστηρίων για την «υποχρεωτικότητα» με την οποία περιέβαλε ο Άρειος Πάγος την παρουσία των δικαστών στα ακροατήρια , για το τυπικό σκέλος της εκχώρησης μιας νέας ημερομηνίας που υποχρεωτικά λόγω της ΚΥΑ πάνε σε διακοπή συνεδρίασης.
Εν ολίγοις συνθέσεις δικαστηρίων υποχρεώνονται να μεταβαίνουν στα δικαστήρια, να συνωστίζονται σε μικρούς χώρους για να δώσουν για νέα ημερομηνία, η οποία ούτως ή άλλως θα γίνει γνωστή στους διαδίκους μέσω από τη γραμματεία η οποία το αναρτά στον ιστότοπο του δικαστηρίου ή το αποστέλλει στον οικείο Δικηγορικό Σύλλογο.
Υγεία ή ευρυθμία;
Κι αυτό γιατί δικαστές και εισαγγελείς χρεώνουν τυπολατρία στην ιεραρχία δεδομένου πως με βάση την ΚΥΑ αυτό θα μπορούσε να γίνεται με τεχνικά μέσα. Δηλαδή μεσω τηλεδιάσκεψης οι δικαστές να αποφασίσουν την νεα ημερομηνία και να την ανακοινώνουν. Αλλωστε η ΚΥΑ στο άρθρο 3 παρ. 2γ αναφέρει ότι «διενεργούνται διασκέψεις εξ αποστάσεως με τη χρήση υπηρεσιακών τεχνολογικών μέσων, καθώς και επείγουσες διασκέψεις με φυσική παρουσία».
Που είναι το πρόβλημα κατά τους δικαστές: Στην ερμηνεία που έδωσε επ΄αυτής της παραγράφου ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ιωσ. Τσαλαγανίδης, ο οποίος με ανακοίνωσή του μετά την έκδοση της προηγούμενης ΚΥΑ, στις 27/3 , και συγκεκριμένα με ημερομηνία 31/3 (υπ. Αριθμόν 862) θεωρεί πως και οι διακοπές συνεδριάσεων πρέπει να γίνονται με την φυσική παρουσία των δικαστών.
Αναφέρει : Στο άρθρο τρίτο παρ. 2γ της ανωτέρω απόφασης επισημαίνεται, ότι «διενεργούνται διασκέψεις εξ αποστάσεως με τη χρήση υπηρεσιακών τεχνολογικών μέσων, καθώς και επείγουσες διασκέψεις με φυσική παρουσία».
Η διακοπή των συνεδριάσεων των ποινικών δικαστηρίων αποφασίζεται από το αρμόδιο δικαστήριο, το οποίο ανακοινώνει την απόφασή του σε δημόσια συνεδρίαση. Προς διευκόλυνση της ενημέρωσης των διαδίκων, μαρτύρων και συνηγόρων, η κατά την παράγραφο 2 περ. ε ‘ και παράγραφο 3 διακοπή της δίκης και ο ορισμός νέας δικασίμου, γνωστοποιούνται από το γραμματέα της έδρας στο Δικηγορικό Σύλλογο της έδρας του Δικαστηρίου και αν το Δικαστήριο διαθέτει ιστοσελίδα, αναρτάται και σε αυτήν».
Εν ολίγοις η προτροπή αυτή ουσιαστικά «ακυρώνει» την προτροπή- δυνατότητα που δίνει η ΚΥΑ για την εξ αποστάσεως χορήγηση διακοπής της δίκης. Και παράλληλα φροντίζει για τη μη ταλαιπωρία (και ορθά) των διαδίκων, συνηγόρων και μαρτύρων» όχι όμως και των δικαστών. Και μη νομίζει κανείς πως πρόκειται για λίγες δίκες, αλλά για εκατοντάδες κάθε μέρα…
Αντιδράσεις από δικαστές για την «προτροπή» του Αρείου Πάγου για υποχρεωτική παρουσία των δικαστών σε δικαστήρια
Το θέμα πάντως έθεσε στον υπουργό Δικαιοσύνης ο προεδρος της Ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας , Δημ., Βερβεσός, και σύμφωνα με τον δικηγορικό σύλλογο «το ζήτημα της λήψης των αναγκαίων μέτρων για τις πολυπρόσωπες ποινικές δίκες που εξακολουθούν να διεξάγονται θα θέσει ο Υπουργός στον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου για τη λήψη των αναγκαίων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων».
Διαβάστε την ανακοίνωση του Αρείου Πάγου στις 31/3/2020 όπως αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Δικηγορικού Συλλόγου.
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr