Αντίποινα σε κρατούμενο για προσφυγή και δικαίωση από το ΕΔΔΑ – Αδικαιολόγητες μεταγωγές και στέρηση επισκεπτηρίων
Τι αναφέρει η νέα απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που τον δικαιώνει. Αποζημίωση 4.500 ευρώ για παραβίαση της ιδιωτικής ζωής
Αντίποινα φυλακών σε κρατούμενο καταγράφηκαν μετά από επιτυχημένη έκβαση προσφυγής του στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ). Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, η διεύθυνση των φυλακών αποφάσισε την μεταγωγή του σε άλλο κατάστημα κράτησης που απείχε πάνω από 1.000 χιλιόμετρα από την οικογένεια του, επέβαλε σε αυτόν απομόνωση 10 ημερών, και απαγόρευσε τις επισκέψεις στην οικογένεια του.
Σε νέα προσφυγή προς το ΕΔΔΑ διαπιστώθηκε παραβίαση από τις Ουκρανικές Αρχές του δικαιώματος σεβασμού της ιδιωτικής ζωής και επιδικάστηκε στον κρατούμενο αποζημίωση 4.500 ευρώ. Σύμφωνα με το Δικαστήριο από τα στοιχεία που εξέτασε αναφέρεται ότι «οι επίμαχες πειθαρχικές κυρώσεις, που οδήγησαν στην επιβολή αυστηρότερου καθεστώτος φυλάκισης, και οι αποφάσεις για επανειλημμένες μεταγωγές του προσφεύγοντος σε άλλες φυλακές, δεν είχαν νομική βάση».
Ο προσφεύγων εξέτιε ποινή κάθειρξης 13 ετών, έχοντας καταδικαστεί για ανθρωποκτονία από πρόθεση. Όσο ήταν στην φυλακή, εργαζόταν ως μάγειρας, συνέχιζε τις πανεπιστημιακές του σπουδές και είχε επαινεθεί για την διαγωγή του. Κατέθεσε την πρώτη του προσφυγή στο ΕΔΔΑ για παραβίαση της δίκαιης δίκης.
Όταν, όμως, η προσφυγή έγινε δεκτή άρχισαν τα αντίποινα και περιλάμβαναν, μεταξύ άλλων, μεταγωγές σε τρεις διαφορετικές φυλακές και πειθαρχικές κυρώσεις.
Αντίποινα σε κρατούμενο: Τι λέει η απόφαση του ΕΔΔΑ
Τα μέτρα, που ελήφθησαν, είχαν επηρεάσει την καθημερινή ζωή του προσφεύγοντος στη φυλακή με πολύ σημαντικό τρόπο επισημαίνει το Δικαστήριο. Για παράδειγμα, δεν του επιτρεπόταν πλέον να επωφεληθεί από την υφ’ όρον απόλυση ή να επισκεφθεί την οικογένεια του, να έχει χρήματα ή να φορέσει πολιτικά ρούχα.
Όσον αφορά τις πειθαρχικές κυρώσεις και την επιβολή αυστηρού καθεστώτος φυλάκισης, σημειώθηκε ότι, αμέσως πριν από τη δημοσίευση της απόφασης του ΕΔΔΑ, ο προσφεύγων είχε επαινεθεί από τη σωφρονιστική αρχή σε πολλές περιπτώσεις για την καλή του συμπεριφορά και είχε τεθεί σε ηπιότερο καθεστώς κράτησης.
Στη συνέχεια (μετά την έκδοση της απόφασης) ωστόσο, είχε τοποθετηθεί σε κελί απομόνωσης για μια περίοδο από 10 έως 15 μέρες για παραβάσεις των κανόνων της φυλακής και στη συνέχεια αντιμετώπισε αρνητική αλλαγή στις συνθήκες κράτησής του γιατί μεταφέρθηκε σε φυλακή με αυστηρότερο καθεστώς. Όπως σημειώνει το ΕΔΔΑ, η ισχύουσα εσωτερική νομοθεσία είχε προβλέψει ότι η αλλαγή στις φυλακές ήταν δυνατή μόνο σε περίπτωση κατάφωρης παραβίασης των κανόνων της φυλακής. Η Κυβέρνηση, όμως, δεν είχε ισχυριστεί ότι η ανάρμοστη συμπεριφορά του προσφεύγοντος που είχε οδηγήσει στην επιβολή αυστηρότερου καθεστώτος (απουσία από τον χώρο εργασίας και κατοχή κινητού τηλεφώνου) συνιστούσε παραβίαση κατά την έννοια της ισχύουσας νομοθεσίας.
Όσον αφορά τις μεταγωγές μεταξύ των φυλακών, ο προσφεύγων είχε αρχικά εκτίσει την ποινή του, σε φυλακή που βρισκόταν 18 χλμ. από το σπίτι του. Μετά την απόφαση του Δικαστηρίου, ωστόσο, μεταξύ 2009 και 2011 είχε μεταφερθεί σε τρεις διαφορετικές φυλακές, που βρίσκονταν σε απόσταση μεταξύ 72 και 1.390 χιλιομέτρων από το σπίτι του. Σύμφωνα με το εσωτερικό δίκαιο, οι μεταγωγές επιτρέπονταν μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.
Πηγή: echrcaselaw.com
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θρίλερ στον Πύργο: 40 τραύματα “έδειξε” η νεκροψία στον επιχειρηματία – Προσπάθεια παραπλάνησης της Αστυνομίας – ΒΙΝΤΕΟ Γυναικοκτονία στην Πολίχνη: Ισόβια στον 50χρονο που έσφαξε τη γυναίκα του – Δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο και δικάστηκε σαν να είναι παρών Αλ. Κούγιας: Μηνύσεις και αγωγές για τα λαϊκά δικαστήρια σε τηλεοπτικές εκπομπές κατά της Πισπιρίγκου Μένιος Φουρθιώτης: Διακόπηκε για την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου η δίκηΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr