Σάββατο 12 Απριλίου 2025

Αντίστροφη μέτρηση για την απόφαση του ΣτΕ περί των μη κρατικών ΑΕΙ: Εκδίδεται σήμερα από την Ολομέλεια

Οι δικαστές του ΣτΕ καλούνται να αποφασίσουν για τη συνταγματικότητα του νόμου με τον οποίο δόθηκε η δυνατότητα εγκατάστασης ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αντίστροφη μέτρηση για την απόφαση του ΣτΕ περί των μη κρατικών ΑΕΙ: Εκδίδεται σήμερα από την Ολομέλεια (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Ώρα «μηδέν» για τα μη κρατικά πανεπιστήμια στη χώρα μας με τη συζήτηση της υπόθεσης να ολοκληρώνεται σήμερα στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Οι δικαστές του ΣτΕ καλούνται να αποφασίσουν για τη συνταγματικότητα του νόμου με τον οποίο δόθηκε η δυνατότητα εγκατάστασης ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα έπειτα από προσφυγές της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού των ΑΕΙ, καθηγητών ανωτάτων σχολών αλλά και ιδιωτικών Κολεγίων.

Οι καθηγητές πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και η ΠΟΣΔΕΠ υποστήριξαν ότι οι ρυθμίσεις του ν. 5094/2024 παραβιάζουν το άρθρο 16 του Συντάγματος που προβλέπει την παροχή ανώτατης εκπαίδευσης αποκλειστικά από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και καθηγητές που έχουν την ιδιότητα του δημόσιου λειτουργού, την απαγόρευση σύστασης ανώτατων σχολών από ιδιώτες και τη δωρεάν εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες.

Τα Κολέγια σημείωσαν ότι ο επίμαχος νόμος στρεβλώνει την ήδη διαμορφωθείσα αγορά εκπαιδευτικών υπηρεσιών στη χώρα, δημιουργώντας παρόχους δύο ταχυτήτων και υποβαθμίζει τα κολέγια σε παρόχους υπηρεσιών δεύτερης κατηγορίας.

«Το άρθρο 16 του Συντάγματος κάνει λόγο για δωρεάν παιδεία, αλλά με την λειτουργία των ιδιωτικών Πανεπιστημίων το δωρεάν παιδεία  θα γίνει επιχειρηματική παιδεία, οι φοιτητές θα είναι πελάτες και όλα αυτά  παρά το γεγονός ότι ο συνταγματικός νομοθέτης θέλησε μόνο Δημόσια Πανεπιστήμια» σημειώθηκε από την πλευρά της ΠΟΣΔΕΠ.

Από την άλλη πλευρά, το Δημόσιο υποστήριξε πως το κρατικό μονοπώλιο στον τομέα της εκπαίδευσης έχει παύσει να υπάρχει πλέον λόγω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ τονίστηκε ότι περίπου 40.000 Έλληνες φεύγουν από τη χώρα για να φοιτήσουν σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Αν η Ολομέλεια του ΣτΕ καταλήξει ότι το Σύνταγμα επιτρέπει μόνο αμιγώς κρατικό σύστημα ανώτατης εκπαίδευσης, τίθεται ζήτημα για το αν έχει  εφαρμογή το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, εν συνεχεία, αν ένα αμιγώς κρατικό σύστημα ανώτατης εκπαίδευσης είναι σύμφωνο με το ενωσιακό δίκαιο. Προσφεύγοντες ζητούν για το θέμα αυτό την αποστολή προδικαστικού ερωτήματος στο ΔΕΕ.

Στην Ολομέλεια του ΣτΕ και η υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια

Ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκαν προσφυγές κατά του νόμου 5089/2024 με τον οποίο θεσπίστηκε για πρώτη φορά η δυνατότητα σύναψης γάμου για πρόσωπα του ίδιου φύλου.

Η αίτηση ακύρωσης κατατέθηκε στο ΣτΕ από τρία Σωματεία, που στους σκοπούς των καταστατικών τους έχουν τη στήριξη του θεσμού της οικογένειας και του γάμου και την ενθάρρυνση της τεκνογονίας σύμφωνα με την ελληνορθόδοξη παράδοση.

Οι προσφεύγοντες ανέφεραν πως με τον επίμαχο νόμο τροποποιείται πλήρως ο θεσμός της οικογένειας κι έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το άρθρο 21 του Συντάγματος που προβλέπει ότι η οικογένεια είναι θεμέλιο της συντήρησης και προαγωγής του Έθνους.  Σύμφωνα με όσα υποστηρίχθηκαν στη συζήτηση, το άρθρο του συντάγματος «δεν μπορεί να εννοεί άλλου είδους οικογένεια από εκείνη που όρισε από αιώνες η φυσιολογία του ανθρώπινου σώματος, το οποίο αναπαράγεται και πολλαπλασιάζεται μόνο με την ένωση ανδρός και γυναικός και ποτέ με την ένωση ανθρώπων ιδίου φύλου».

Επιπλέον, υποστηρίχθηκε ότι υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα έγγαμα ζευγάρια στερεί από τα παιδιά αυτά το δικαίωμα να ανατρέφονται σε οικογένεια με μητέρα και πατέρα, θέτοντας αυτά σε δυσμενέστερη θέση σε σχέση με τα παιδιά που μεγαλώνουν με ετερόφυλους γονείς. Υπέρ του κύρους της προσβαλλόμενης πράξης έκανε  παρέμβαση η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) λέγοντας ότι ο νόμος εξυπηρετεί υπέρτερο δημόσιο συμφέρον το οποίο ανάγεται στην προστασία των ανήλικων παιδιών.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας θα αποφασίσουν το επόμενο διάστημα αν είναι συνταγματικές οι διατάξεις του ν. 5089/2024 και, ειδικότερα, εάν η αναγνώριση της δυνατότητας τέλεσης γάμου μεταξύ ομοφύλων και η συνακόλουθη δυνατότητα των ομόφυλων έγγαμων ζευγαριών να υιοθετούν (είτε από κοινού είτε ο ένας σύζυγος το νόμιμο παιδί, θετό ή βιολογικό, του άλλου) αντίκεινται στις διατάξεις του άρθρου 21 παρ. 1 (περί προστασίας της οικογένειας, του γάμου, της μητρότητας και της παιδικής ηλικίας) και 4 παρ. 1 (περί ισότητας) του Συντάγματος.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ