Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Απάνθρωπη μεταχείριση 8χρονου παιδιού: Κρατήθηκε για 14 ημέρες σε ακατάλληλες συνθήκες

Η προστασία ανηλίκου υπερτερεί των όποιων παρανομιών, κατηγορούνται οι γονείς του έκρινε το Δικαστήριο. Όρισε αποζημίωση για το παιδί 5.000 ευρώ.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Απάνθρωπη μεταχείριση 8χρονου παιδιού: Κρατήθηκε για 14 ημέρες σε ακατάλληλες συνθήκες Freepik

ΕΔΔΑ: Ένας 8χρονος βρέθηκε να είναι υπό διοικητική κράτηση, μαζί με τους γονείς του οι οποίοι είχαν υποβάλλει αίτηση ασύλου που απορρίφθηκε και διατάχθηκε η απέλασή τους.

Ωστόσο, οι αρμόδιες αρχές δεν έλαβαν καμία μέριμνα για το ανήλικο παιδί, με αποτέλεσμα να παραμείνει υπό ακατάλληλες συνθήκες σε κράτηση επί μακρό χρονικό διάστημα κάτι που σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) συνιστά απάνθρωπη μεταχείριση και επιδίκασε αποζημίωση 5.000 ευρώ.

ΕΔΔΑ

Freepik

Η υπόθεση αφορούσε τη διοικητική κράτηση των προσφευγόντων, δύο γονέων μαζί με το ανήλικο παιδί  τους ηλικίας 8 ετών, εν αναμονή της απομάκρυνσης τους από τη Γαλλία.  Στην εν λόγω χώρα είχαν υποβάλει αίτηση ασύλου που απορρίφθηκε και διατάχθηκε η απέλαση τους.

Κατά την διάρκεια της κράτησης υπέβαλαν αίτηση προσωρινών μέτρων στο ΕΔΔΑ που έκανε δεκτό το αίτημα τους για άρση της κράτησης. Οι αρχές εφάρμοσαν, όμως, με καθυστέρηση τα προσωρινά μέτρα.

Το Δικαστήριο υπενθύμισε ότι η τοποθέτηση ανήλικων παιδιών σε διοικητική κράτηση λόγω της ευαλωτότητάς τους, χρήζει ιδιαίτερης προσοχής. Όπως σημείωσε, τρία κριτήρια πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για την νομιμότητα της κράτησης: η ηλικία των ανηλίκων, η υλική υποδομή των εγκαταστάσεων εάν είναι ή όχι προσαρμοσμένες σε σχέση με τις ιδιαίτερες ανάγκες τους και η διάρκειά της. Επίσης η  ευπάθεια του ανήλικου είναι καθοριστική και υπερισχύει της ιδιότητας του παράνομου διαμένοντα γονέα του.

Στη συγκεκριμένη υπόθεση το ΕΔΔΑ σημείωσε ότι οι αρχές δεν έλαβαν υπόψη την νομοθεσία για το άσυλο που ορίζει ότι «το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού πρέπει να είναι πρωταρχικής σημασίας». Και προσθέτει ότι «η κράτησή του επέφερε βλάβη στον ψυχισμό του λόγω των ιδιαίτερων καταστάσεων, δηλαδή κρατήθηκε για 14 ημέρες σε ένα κέντρο με θόρυβο σε συνδυασμό με το νεαρό της ηλικίας του. Το ΕΔΔΑ έκρινε ότι η παράλειψη των εγχώριων αρχών να αξιολογήσουν την νομιμότητα της κράτησης με γνώμονα το συμφέρον του ανηλίκου, συνιστά παραβίαση ως προς τον ανήλικο».

ΕΔΔΑ

Freepik

ΕΔΔΑ: Η διαχείριση του ανήλικου παιδιού

Το Δικαστήριο σημείωσε ότι ο ανήλικος προσφεύγων συνοδευόταν από τους δύο γονείς του κατά την περίοδο της κράτησης. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η κατάσταση ιδιαίτερης ευπάθειας του ανήλικου τέκνου είναι καθοριστική και υπερισχύει της ιδιότητας του παράνομου διαμένοντα γονέα του.

Όσον αφορά το κριτήριο σχετικά με την ηλικία του παιδιού, το Δικαστήριο σημείωσε ότι επρόκειτο για ανήλικο παιδί ηλικίας οκτώ ετών κατά την ημερομηνία της διοικητικής κράτησης. Ακόμα κι αν η ηλικία είναι μόνο ένα από τα τρία κριτήρια που πρέπει να συνδυαστούν, και είναι αλήθεια ότι το συγκεκριμένο παιδί ήταν μεγαλύτερος από ορισμένα παιδιά για τα οποία το Δικαστήριο έχει διαπιστώσει παραβιάσεις των σχετικών διατάξεων, παρ’ όλα αυτά ένα οκτάχρονο παιδί που δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει επαρκή διάκριση για να κατανοήσει την κατάσταση της υπόθεσης,  παραμένει σε μια κατάσταση ιδιαίτερης ευπάθειας.

Όσον αφορά το κριτήριο που αφορά τις συνθήκες υποδοχής, το Δικαστήριο διαπίστωσε ότι το κέντρο Metz-Queuleu ήταν μεταξύ εκείνων που επιτρέπεται να υποδέχονται οικογένειες. Το Δικαστήριο έχει ήδη σημειώσει ότι οι ανακοινώσεις από το κέντρο που μεταδίδονται από μεγάφωνα εκθέτουν τους ανθρώπους που κρατούνται εκεί σε σοβαρή όχληση. Το Δικαστήριο έχει ήδη επισημάνει ότι οι συνθήκες υποδοχής στο κέντρο κράτησης Metz-Queuleu, αν και αποτελούν κατ’ ανάγκη σημαντικές πηγές άγχους για ένα μικρό παιδί, δεν επαρκούν από μόνες τους για να επιτευχθεί το όριο που απαιτείται, (AM κ.α. κατά Γαλλίας). Επιβεβαιώνεται, από την άλλη πλευρά, ότι πέρα από μια σύντομη περίοδο κράτησης, η επανάληψη και η συσσώρευση των επιπτώσεων που προκαλεί, ιδίως στο ψυχικό και συναισθηματικό επίπεδο, η στέρηση της ελευθερίας έχει αναγκαστικά επιζήμιες συνέπειες σε ένα μικρό παιδί. Ως εκ τούτου, η πάροδος του χρόνου έχει ιδιαίτερη σημασία από αυτή την άποψη.

ΕΔΔΑ

freepik

Απομένει να εφαρμοστεί το κριτήριο που αφορά τη διάρκεια της κράτησης. Το Δικαστήριο σημείωσε ότι ακόμη και αν, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, οι εθνικές αρχές έλαβαν αρχικά όλα τα απαιτούμενα μέτρα για να εκτελέσουν το μέτρο μεταφοράς όσο το δυνατόν γρηγορότερα και έτσι να περιορίσουν τη διάρκεια της κράτησης όσο το δυνατόν περισσότερο, το απόλυτο δικαίωμα που προστατεύεται από το άρθρο 3 της ΕΣΔΑ,  απαγορεύει σε συνοδευόμενο ανήλικο να κρατηθεί υπό τις προαναφερθείσες συνθήκες για χρονικό διάστημα του οποίου η υπερβολική διάρκεια έχει συμβάλει στην υπέρβαση του επιτρεπόμενου χρονικού ορίου.

Το Δικαστήριο υπενθύμισε ότι η συμπεριφορά των γονέων, συγκεκριμένα, στην προκειμένη περίπτωση, η άρνηση των προσφευγόντων να επιβιβαστούν, δεν ήταν  καθοριστική ως προς το αν έχει υπερβεί το επιτρεπόμενο όριο διάρκειας όσον αφορά το ανήλικο παιδί. Στην παρούσα υπόθεση, το ΕΔΔΑ έκρινε ότι η κράτηση ενός ανηλίκου παιδιού ηλικίας οκτώ ετών υπό τις συνθήκες που υφίστανται, κατά την ημερομηνία των επίδικων γεγονότων, στο κέντρο του Metz-Queuleu, η οποία διήρκεσε δεκατέσσερις (14) μέρες, ήταν υπερβολική όσον αφορά τις απαιτήσεις.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ