Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2024

Απάντηση ΣτΕ στην ευρωκαταδίκη για εμπόδια στη νομολογία του: “Από το 2015 το σύνολο των πολιτών και ο νομικός κόσμος έχουν πρόσβαση μέσω της ιστοσελίδας”

Το ερώτημα που έθεσε ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Μιχαήλ Πικραμένος, στις αρμόδιες υπηρεσίες μετά την απόφαση του ΕΔΔΑ. Ήδη, “από το 2019 είναι αναρτημένες 119.000 αποφάσεις” ανέφερε παλαιότερη έκθεση.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Απάντηση ΣτΕ στην ευρωκαταδίκη για εμπόδια στη νομολογία του: “Από το 2015 το σύνολο των πολιτών και ο νομικός κόσμος έχουν πρόσβαση μέσω της ιστοσελίδας” (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Σε επιχείρηση αντίκρουσης των επιχειρημάτων που οδήγησαν στην ευρωκαταδίκη της Ελλάδας και ειδικότερα στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), που στρεφόταν εναντίον του ΣτΕ προχώρησε το Ανώτατο Δικαστήριο.

Στην ευρωκαταδίκη γινόταν λόγος, όπως έγραψε το dikastiko.gr, για υπερβολική τυπολατρία και για εμπόδια στην πρόσβαση της νομολογίας του.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του Ανωτάτου Δικαστηρίου, πάρεδρος Νικόλαος Σεκέρογλου, «με αφορμή όσα αναφέρονται στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Τσιώλης κατά Ελλάδας, της 19.11.2024 (αριθμ. προσφ. 51774/17) σχετικά με τα πρακτικά εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι ιδιώτες διάδικοι προκειμένου να εντοπίσουν και να επικαλεστούν ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας τη νομολογία για τα τιθέμενα στις υποθέσεις νομικά ζητήματα, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας υπέβαλε ερώτημα στον Προϊστάμενο του Τμήματος Εφαρμογών, Βάσεων Δεδομένων και Στατιστικών Στοιχείων σχετικά με τη δυνατότητα πρόσβασης των δικηγόρων και διαδίκων στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας».

Σύμφωνα με την απάντηση του αρμόδιου Προϊσταμένου, όπως σημειώνεται, «οι ανωνυμοποιημένες αποφάσεις των δικαστικών σχηματισμών του Συμβουλίου της Επικρατείας από το 1990 και εντεύθεν είναι διαθέσιμες» μέσω της ιστοσελίδας του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Και προσθέτει πως «όσον αφορά δε την πρόσβαση σε παλαιότερες αποφάσεις (προ του 1990) αυτές είναι πλήρως διαθέσιμες δίχως το κριτήριο της ανωνυμοποίησης».

Απάντηση ΣτΕ στην ευρωκαταδίκη για εμπόδια στη νομολογία του: Όλες οι αποφάσεις στο Διαδίκτυο

«Από το έτος 2015 το σύνολο των πολιτών και όλος ο νομικός κόσμος έχουν πρόσβαση στη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, μέσω της ιστοσελίδας του ΣτΕ (www.adjustice.gr)» επισημαίνεται.

Ειδικότερα, τονίζεται πως «οι ανωνυμοποιημένες αποφάσεις των δικαστικών σχηματισμών του Συμβουλίου της Επικρατείας από το 1990 και εντεύθεν είναι διαθέσιμες στο σημείο «Υπηρεσίες»…> «Αναζήτηση Νομολογίας» (http://www.adjustice.gr/webcenter/portal/ste/ypiresies/nomologies).

Παράλληλα, προστίθεται πως «δίνεται η δυνατότητα στον χρήστη να ανακτήσει τις αποφάσεις χρησιμοποιώντας λέξεις κλειδιά, που του επιτρέπουν να στοχεύσει άμεσα στο θέμα που τον αφορά».

Βάσει της απάντησης του αρμόδιου Προϊσταμένου του ΣτΕ υποστηρίζεται ότι: «Συνοπτικά οι παρακάτω αποφάσεις είναι διαθέσιμες ως εξής:

* 1929- 1990 στο σύνολό τους

* 1990- σήμερα το σύνολο των ανωνυμοποιημένων αποφάσεων, όπως αποδεικνύεται και από σχετικά στοιχεία για τις αποφάσεις στο διάστημα 2016- 2022

Η έκθεση του 2019: Οι 119.000 αποφάσεις με πρόσβαση σε εξωτερικό χρήστη

Στην απάντηση των υπηρεσιών του Ανωτάτου Δικαστηρίου επισημαίνεται επίσης όλα είχαν επισημανθεί σε έκθεση από το 2019. Στην έκθεση αυτή αναφέρεται ότι «στο διαδικτυακό τόπο του Δικαστηρίου είναι αναρτημένες 119.000 αποφάσεις, στις οποίες έχει πρόσβαση εξωτερικός χρήστης της βάσεως δεδομένων. Είναι επίσης αναρτημένα τα δελτία νομολογιακής και βιβλιογραφικής ενημέρωσης από το 2021».

Το Συμβούλιο της Επικρατείας σημειώνει πως «στο νέο έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη έχουν προβλεφθεί ειδικά εργαλεία αυτόματης ανωμυμοποίησης και ανάρτησης στις ιστοσελίδες του ΣτΕ και των Διοικητικών Δικαστηρίων, με σκοπό την αυτοματοποιημένη ενημέρωση του ιστοτόπου του Δικαστηρίου με τη νομολογία του ΣτΕ και των λοιπών Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων καθιστώντας αυτήν άμεσα προσβάσιμη στο σύνολο των πολιτών».

Και καταλήγει πως «αυτονόητο είναι η περιγραφόμενη υπηρεσία αναζήτησης νομολογίας, ως διαθέσιμη μέσω του διαδικτύου, καθίσταται προσβάσιμη και από κάθε ενδιαφερόμενο παγκοσμίως».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ