Απάτη phishing στην Κω: Πώς την “πάτησε” ένας 54χρονος
Οι δράστες προσπάθησαν να εκδώσουν 4 διαφορετικές κάρτες με το όνομα του θύματος
Νέα απάτη με τη μέθοδο του phishing κατεγράφη στην Κω.
Απάτη phishing στην Κω: Πώς την “πάτησε” ένας 54χρονος
Στις 5 Μαΐου καταγγέλθηκε στο Τμήμα Ασφαλείας Κω από έναν 54χρονο ότι την 2α Μαΐου 2023 έλαβε μήνυμα (sms) στο κινητό του τηλέφωνο από την «Εθνική Τράπεζα» για ανανέωση κωδικών ασφαλείας.
Πάτησε τον σύνδεσμο του μηνύματος και του εμφάνισε την πλατφόρμα της τράπεζας, εκεί εισήγαγε τον τετραψήφιο κωδικό ασφαλείας (pin) και άνοιξε η εφαρμογή με τα στοιχεία και τους λογαριασμούς του. Εφόσον κατάλαβε ότι η εφαρμογή δεν χρειαζόταν ανανέωση των κωδικών, την έκλεισε.
Σύμφωνα με την dimokratiki.gr, την επόμενη μέρα ο 54χρονος ανεπιτυχώς προσπαθούσε να συνδεθεί στον λογαριασμό του μέσω ηλεκτρονικής διαδικτυακής πλατφόρμας “e banking” της Εθνικής Τράπεζας.
Μετέβη στην Εθνική Τράπεζα για να αλλάξει τους κωδικούς πρόσβασης και ενημερώθηκε ότι έχει πραγματοποιηθεί μια συναλλαγή αξίας 3.628, ευρώ σε μια εταιρεία πώλησης επίπλων γραφείου!
Η τράπεζα τον ενημέρωσε ακόμη ότι οι δράστες προσπάθησαν να εκδώσουν 4 διαφορετικές κάρτες με το όνομά του, τις οποίες και ακύρωσε.
Πώς να προστατεύσετε τον εαυτό σας από το ηλεκτρονικό ψάρεμα
Για να αποφύγετε το δόλωμα, πρέπει να γνωρίζετε τις παραπάνω ενδείξεις με τις οποίες τα μηνύματα ηλεκτρονικού “ψαρέματος” συχνά προδίδονται.
Κατανοήστε τις νέες τεχνικές ηλεκτρονικού “ψαρέματος”: Παρακολουθήστε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για αναφορές επίθεσης phishing, καθώς οι επιτιθέμενοι ενδέχεται να ανακαλύψουν νέες τεχνικές για να προσελκύσουν τους χρήστες σε παγίδες
Μην δίνετε τα προσωπικά σας στοιχεία: Να είστε πάντοτε σε επαγρύπνηση εάν ένα ηλεκτρονικό μήνυμα από μια φαινομενικά αξιόπιστη πηγή ζητά τα διαπιστευτήριά σας ή άλλες ευαίσθητες λεπτομέρειες. Εάν είναι απαραίτητο, επαληθεύστε τα περιεχόμενα του μηνύματος με τον αποστολέα ή τον οργανισμό που φαινομενικά αντιπροσωπεύει (χρησιμοποιώντας στοιχεία επικοινωνίας που είναι γνωστά ως αυθεντικά αντί για λεπτομέρειες που δίνονται στο μήνυμα)
Σκεφτείτε το ξανά προτού κάνετε κλικ: Εάν ένα ύποπτο μήνυμα περιέχει σύνδεσμο ή συνημμένο αρχείο, μην κάνετε κλικ ή πραγματοποιήσετε λήψη. Κάτι τέτοιο μπορεί να σας οδηγήσει σε έναν κακόβουλο ιστότοπο ή να μολύνει τη συσκευή σας με κακόβουλο λογισμικό
Ελέγχετε τακτικά τους λογαριασμούς σας στο διαδίκτυο: Για καλό και για κακό, ακόμη και αν δεν υποψιάζεστε ότι κάποιος προσπαθεί να κλέψει τα διαπιστευτήριά σας, ελέγξτε τους τραπεζικούς και άλλους online λογαριασμούς σας για ύποπτη δραστηριότητα
Χρησιμοποιήστε μια αξιόπιστη λύση κατά του phishing. Εφαρμόστε αυτές τις τεχνικές και “απολαύστε ασφαλέστερη τεχνολογία” Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με το phishing εδώ και εδώ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αποκάλυψη: Δυο πασίγνωστες εταιρίες για φοροδιαφυγή – μαμούθ “τσάκωσε” η Αρχή κατά του Ξεπλύματος – Δεσμεύθηκαν οι λογαριασμοί 21 φυσικών και νομικών προσώπων Βόλος: Απατεώνες “άρπαξαν” από ηλικιωμένο 335.000 ευρώ με το πρόσχημα επένδυσης σε ιατρικό εξοπλισμό Τον “τσάκωσαν” στο Αεροδρόμιο – Σε βάρος του εκκρεμούσε Ευρωπαϊκό ένταλμα για απάτη Λέσβος: Έκλεψε πορτοφόλι από αυτοκίνητο και πραγματοποίησε πληρωμές 3.600 ευρώ με τις κάρτες Για νέα ηλεκτρονική απάτη προειδοποιεί η ΕΛ.ΑΣ: “Δικαιούστε επιστροφή φόρου” λέει το ψευδές μήνυμαΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr