Απειλές της Μόσχας προς την ΕΕ για την ενέργεια: Θα πληρώνετε τα τριπλάσια

Αξιωματούχος του ρωσικού ΥΠΕΞ δήλωσε πως η κατάσταση στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας θα οδηγήσει την ΕΕ να πληρώνει τουλάχιστον τα τριπλάσια.

NEWSROOM
Απειλές της Μόσχας προς την ΕΕ για την ενέργεια: Θα πληρώνετε τα τριπλάσια

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται αντιμέτωπη με αυξανόμενες τιμές για την ενέργεια μετά τις κυρώσεις που επέβαλε σε βάρος της Μόσχας για την Ουκρανία, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ.

Ο Νικολάι Κόμπρινετς δήλωσε πως η Ρωσία είναι ένας αξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας, αλλά είναι και έτοιμη για σκληρή αντιπαράθεση στον τομέα, αν αυτό είναι απαραίτητο. Δεν έδωσε λεπτομέρειες για το τι θα μπορούσε να σημάνει αυτή η αντιπαράθεση.

Ο ίδιος δήλωσε πως η κατάσταση στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας θα οδηγήσει την ΕΕ να πληρώνει τουλάχιστον τα τριπλάσια για πετρέλαιο, αέριο και ηλεκτρικό.

«Πιστεύω πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα επωφεληθεί απ’ αυτό – έχουμε πιο ανθεκτικές στο χρόνο προμήθειες και πιο γερά νεύρα», δήλωσε ο Κόμπρινετς μιλώντας στο Ιντερφάξ.

EUROKINISSI

Απειλές για τις τιμές στην ενέργεια μετά τις κυρώσεις και από τις ΗΠΑ

Την Τρίτη οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα. Το Ηνωμένο Βασίλειο ακολούθησε το παράδειγμά τους σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο, ανακοινώνοντας ότι μέχρι τα τέλη του 2022 θα σταματήσει τις εισαγωγές ρωσικού αργού και πετρελαϊκών προϊόντων.

Οι Ευρωπαίοι διχάζονται, δεδομένου ότι πολλές χώρες, όπως η Γερμανία και η Ιταλία, εξαρτώνται από το ρωσικό φυσικό αέριο. Η ΕΕ σχεδιάζει ωστόσο επενδύσεις ώστε να περιορίσει κατά τα δύο τρίτα τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου φέτος. Απαγορεύει επίσης στους Ευρωπαίους να κάνουν νέες επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα-κλειδί για τη Ρωσία.

Η Gazprom, ο ρωσικός κολοσσός του φυσικού αερίου, είναι μεταξύ των εταιρειών που δεν μπορούν πλέον να δανείζονται από τις δυτικές αγορές.

Σε μια άλλη, συμβολική κίνηση, ανεστάλη η διαδικασία αδειοδότησης του αγωγού Nord Stream 2, με τον οποίο θα αυξάνονταν οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία. Η εταιρεία που τον διαχειρίζεται υπέβαλε αίτημα πτώχευσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr