Απίστευτη καταγγελία: Θύμα για δεύτερη φορά από τις απειλές του βιαστή πατέρα της, που καταδικάστηκε για την πράξη – Οι αρχές τις αγνόησαν
Είχε δεχθεί εκφοβισμό από τον κατ’ επανάληψη βιαστή πατέρα της πως όταν πάρει άδεια από την φυλακή θα τη σκοτώσει.
Μία πρωτοφανής υπόθεση που αφορά θύμα ενδοοικογενειακής βίας είδε το φως της δημοσιότητας. Η νεαρή είχε βιαστεί επανειλημμένα από τον πατέρα της, ο οποίος καταδικάστηκε σε 8 χρόνια κάθειρξη. Ενώ ήταν στις φυλακές το θύμα κατήγγειλε στις αρχές ότι ο πατέρας της – βιαστής την απειλούσε να την σκοτώσει κατά τη διάρκεια της άδειάς του από τις φυλακές. Οι αρχές δεν έλαβαν υπόψη σοβαρά τις καταγγελίες της και δεν διερεύνησαν τις καταγγελίες της.
Σε αυτή τη διαπίστωση κατέληξε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), όπου στην απόφασή του αναφέρει ότι παρόλο που η προσφεύγουσα είχε ενημερώσει την αστυνομία για τρεις περιπτώσεις σοβαρής απειλής για τη ζωή της από τον βιαστή πατέρα της, δεν είχε κινηθεί καμία ποινική έρευνα.
Οι κροατικές αρχές γνώριζαν καλά ότι η προσφεύγουσα ήταν ιδιαίτερα ευάλωτη ως γυναίκα Ρομά και θύμα σοβαρών σεξουαλικών αδικημάτων και ως εκ τούτου θα έπρεπε να είχαν αντιδράσει άμεσα και να την προστατεύσουν αποτελεσματικά από την απειλή του βιαστή της καθώς και από τον εκφοβισμό της, τα πιθανά αντίποινα και από την επαναλαμβανόμενη θυματοποίηση.
Το ΕΔΔΑ δικαίωσε την προσφεύγουσα και επιδίκασε αποζημίωση 16.500 ευρώ (12.000 ευρώ για ηθική βλάβη και 4.500 ευρώ για έξοδα).
Το ιστορικό της υπόθεσης
Τον Μάιο του 2009 ο πατέρας της προσφεύγουσας καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης οκτώ ετών για πολλαπλές πράξεις βιασμού εναντίον της.
Μετά την καταδίκη, η προσφεύγουσα ξεκίνησε μια νέα ζωή, αλλάζοντας το όνομα, την εξωτερική της εμφάνιση και τον τόπο διαμονής της και λαμβάνοντας εκτεταμένη ψυχολογική υποστήριξη.
Το 2015 επικοινώνησε με την αστυνομία σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις για να αναφέρει ότι ο πατέρας της την απειλούσε.
Την πρώτη φορά, στις 11 Αυγούστου 2015, νόμιζε ότι ο πατέρας της είχε δραπετεύσει από τη φυλακή επειδή είχε ακούσει από την οικογένεια ότι την αναζητούσε και την είχε απειλήσει ότι θα την σκοτώσει επειδή την θεωρούσε υπεύθυνη για τη φυλάκισή του. Η αστυνομία της είπε ότι πράγματι είχε λάβει άδεια από την φυλακή και ότι δεν είχε νόημα να συνταχθεί έκθεση «αφού τίποτα δεν είχε συμβεί στην πραγματικότητα».
Στη συνέχεια, στις 3 Σεπτεμβρίου 2015, κάλεσε την αστυνομία όταν είδε τον πατέρα της να περιμένει σε ένα σταθμό λεωφορείων. Κρύφτηκε σε ένα κοντινό κατάστημα μέχρι που έφτασε η αστυνομία και συνόδευσε την ίδια και τον πατέρα της στα αντίστοιχα λεωφορεία διασφαλίζοντας ότι δεν υπήρξε επικοινωνία μεταξύ τους. Η επακόλουθη αστυνομική αναφορά κατέγραψε ότι η προσφεύγουσα ανέφερε στους αστυνομικούς που κλήθηκαν στο συμβάν ότι ο πατέρας της την είχε απειλήσει να τη σκοτώσει μέσω των συγγενών της.
Τέλος, έγραψε μια επιστολή στην αστυνομία στις 22 Σεπτεμβρίου 2015, διαμαρτυρόμενη για την αποτυχία των αστυνομικών αρχών να αντιδράσουν στις ανησυχίες της και ζητώντας να ληφθούν μέτρα για την προστασία της. Αυτό οδήγησε σε εσωτερική αστυνομική έρευνα, αλλά δεν διαπιστώθηκαν παραπτώματα ή ελλείψεις.
Η αστυνομία δεν ξεκίνησε ποινική έρευνα σε καμία από αυτές τις τρεις περιπτώσεις.
Η απόφαση του ΕΔΔΑ
Σύμφωνα με το ΕΔΔΑ η προσφεύγουσα υποστήριξε ότι ζούσε με τον φόβο από τη στιγμή που έμαθε ότι ο πατέρας της είχε λάβει άδεια από την φυλακή. «Το Δικαστήριο δεν αμφέβαλλε ότι αυτός ο φόβος ήταν αληθινός, σημειώνοντας ότι ήταν μια γυναίκα Ρομά με πολλά ψυχικά τραύματα που είχε πέσει θύμα φρικτής σεξουαλικής κακοποίησης από τον πατέρα της σε πολύ μικρή ηλικία. Θεώρησε ότι οι απειλές, σε συνδυασμό με το άγχος και τα συναισθήματα αδυναμίας που έχει νιώσει, ισοδυναμούσαν με απάνθρωπη μεταχείριση» σημειώνει.
«Ως εκ τούτου, οι αρχές είχαν καθήκον να διερευνήσουν τους ισχυρισμούς της προσφεύγουσας, τόσο σύμφωνα με το εσωτερικό δίκαιο όσο και σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση. Ωστόσο, η αστυνομία δεν είχε καν ξεκινήσει ποινικές έρευνες για τους ισχυρισμούς της προσφεύγουσας.
Επιπλέον, οι αρχές δεν είχαν ποτέ προβεί σε συνολική καταγραφή και συλλογή των ισχυρισμών της προσφεύγουσας αναφορικά με τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στα οποία είχε προηγουμένως εκτεθεί, το οποίο αποτελούσε προϋπόθεση σε τέτοιες περιπτώσεις.
Το Δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι κροατικές αρχές απέτυχαν να διερευνήσουν αποτελεσματικά τους ισχυρισμούς ενός ευάλωτου θύματος βιασμού αναφορικά με σοβαρές κατά της ζωής της απειλές» υπογραμμίζει.
Πηγή: echrcaselaw.com
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πρόστιμο ύψους 1 εκατ. ευρώ από την ΑΑΔΕ σε γνωστό εστιατόριο του Κολωνακίου – Επί 4 χρόνια εξέδιδε αποδείξεις με παράνομο λογισμικό “Φρένο” στην ενδοοικογενειακή βία επιχειρεί να βάλει ο Τ. Θεοδωρικάκος – Ιδρύονται 12 νέα ειδικά γραφεία σε υπηρεσίες της ΕΛΑΣ Ντοκουμέντο Χ. Σπίρτζη στον Άρειο Πάγο: “Η απόπειρα παγίδευσης μου σχετίζεται με τη θεσμική μου ιδιότητα” – Τι απαντά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ “Παρενόχληση στην εργασία”: Η επιστημονική ημερίδα της Επιθεωρήσεως Εργατικού ΔικαίουΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr