Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Απίστευτο και όμως ελληνικό: Ζήτησαν να επιστρέψει αναδρομικά 58.500 ευρώ από συντάξιμες αποδοχές που λάμβανε επί 20ετία

Οι αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων και η δικαίωση από το ΕΔΔΑ. Ακύρωσαν τη σύνταξη και το 2022 κλήθηκε να καταβάλλει τα… αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Απίστευτο και όμως ελληνικό: Ζήτησαν να επιστρέψει αναδρομικά 58.500 ευρώ από συντάξιμες αποδοχές που λάμβανε επί 20ετία Freepik

Μία απίστευτη υπόθεση όπου συνταξιούχος ενημερώθηκε αιφνιδίως όχι μόνον για τη στέρηση της σύνταξης γήρατος, που ελάμβανε για πάνω από 20 χρόνια, αλλά της ζήτησαν να επιστρέψει αναδρομικά 58.500 ευρώ για τα ποσά που είχε εισπράξει.

Η υπόθεση αυτή έφτασε στα ελληνικά δικαστήρια, ακόμη και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου κρίθηκε πως δεν δικαιούνταν τη σύνταξη βάσει αλλαγών στο νομοθετικό πλαίσιο. Μόνον, που όπως ανέφερε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), σύμφωνα και με την «ταχύτητα» των δικαστικών αρχών, η υπόθεση διήρκεσε περισσότερο από 10 έτη, εκ των οποίων περίπου τα τέσσερα έτη και τέσσερις μήνες ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Συνεπώς, μεταξύ άλλων το ΕΔΔΑ διαπίστωσε παραβίαση του εύλογου χρόνου, ενώ στην απόφαση που δικαιώνει τη συνταξιούχο αναφέρει πως «η προσφεύγουσα όχι μόνο στερήθηκε την περιουσία της, αλλά υπέστη και δυσανάλογη επιβάρυνση, καθώς κλήθηκε να επιστρέψει όλο το ποσό που είχε λάβει καλόπιστα ως σύνταξη». Για το λόγο αυτό εξάλλου την δικαίωσε και όρισε μάλιστα καταβολή αποζημίωσης 50.000 ευρώ.

Ζήτησαν να επιστρέψει αναδρομικά 58.500 ευρώ από σύνταξη

Freepik

Στέρηση της σύνταξης γήρατος: Οι δικαστικές περιπέτειες στα ελληνικά δικαστήρια

Η προσφεύγουσα στο ΕΔΔΑ υπέβαλε αίτηση για χορήγηση σύνταξης γήρατος σε αναγνώριση του χρόνου εργασίας της στην Τουρκία, αλλά η αίτησή της απορρίφθηκε ως εκπρόθεσμη αφού υποβλήθηκε μετά την παρέλευση της προβλεπόμενης από τη νομοθεσία προθεσμίας ενός έτους από την ημερομηνία οριστικής εγκατάστασής της στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια άσκησε προσφυγή, που απορρίφθηκε από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά.  Μετά από άσκηση έφεσης το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά με την με αριθμ. 1978/2003 απόφασή του έκανε δεκτή την έφεση κρίνοντας ότι το άρθρο 9 του Ν. 2187/1994 δεν μπορούσε να αναιρέσει αναδρομικά ένα δικαίωμα που αποκτήθηκε βάσει του Ν. 2079/1992, ο οποίος ήταν ο μόνος νόμος που ίσχυε κατά την ημερομηνία υποβολής της επίμαχης αίτησης. Με βάση την απόφαση αυτή το ΙΚΑ αναγνώρισε το δικαίωμα της προσφεύγουσας για σύνταξη γήρατος με αναδρομική ισχύ από 22 Δεκεμβρίου 1992.

Ωστόσο, στη συνέχεια το ΙΚΑ άσκησε αναίρεση.  Με την με αριθμ. 1361/2008 απόφαση το Συμβούλιο της Επικρατείας την έκανε δεκτή, κρίνοντας ότι η προσφεύγουσα δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις που απαιτεί ο νόμος για να δικαιούται σύνταξη γήρατος. Αναίρεσε την με αριθ. 1978/2003 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου και έστειλε εκ νέου την υπόθεση στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

Στις προτάσεις που υπέβαλε στο Εφετείο στις 29 Ιουνίου 2009, η προσφεύγουσα αναφέρθηκε στην απόφαση του Δικαστηρίου στην υπόθεση Ichtigiaroglou κατά Ελλάδας της 19.06.2008. Το Εφετείο απέρριψε την έφεση. Στις 28 Νοεμβρίου 2010 η προσφεύγουσα άσκησε αναίρεση ενώπιον του ΣτΕ, που απερρίφθη.

Στις 16 Ιουνίου 2022 ο διευθυντής του ΕΦΚΑ, που διαδέχθηκε το ΙΚΑ, διέταξε την προσφεύγουσα να επιστρέψει τα ποσά που είχε λάβει αχρεωστήτως για την σύνταξή της από τις 22 Δεκεμβρίου 1992 έως τον Αύγουστο του 2013, μαζί με τους τόκους, ύψους 58.477,50 ευρώ.

Πηγή: www.echrcaselaw.com

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ