Απίστευτο κι όμως… ελληνικό: Χρειάστηκαν 4 χρόνια και 8 μήνες για εφαρμογή αμετάκλητης δικαστικής απόφασης
Για το διορισμό του στο Δημόσιο απαιτήθηκε να περάσουν δεκαετίες για να δικαιωθεί. Επιδικάστηκε αποζημίωση 4.000 ευρώ από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια για παραβίαση δίκαιης δίκης.
Κρίθηκε διοριστέος σε δημόσια υπηρεσία με αμετάκλητη δικαστική απόφαση από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, που ακύρωσε το διορισμό άλλου συνυποψήφιου. Η απόφαση εκδόθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2012. Τελικά, όμως, κατάφερε να τοποθετηθεί στο Δημόσιο στις 24 Ιουλίου 2017. Δηλαδή, 4 χρόνια και 8 μήνες μετά την απόφαση!
Η αμετάκλητη δικαστική απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών δημοσιεύτηκε στις 30 Νοεμβρίου 2012 με αντικείμενο τον διορισμό του σε θέση δημόσιας υπηρεσίας αντί άλλου υποψηφίου.
Ο έτερος υποψήφιος και το Δημόσιο άσκησαν έφεση ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά της απόφασης του Εφετείου. Στις 6 Απριλίου 2017 το Συμβούλιο της Επικρατείας κήρυξε τις εφέσεις απαράδεκτες με την αιτιολογία ότι η απόφαση δεν υπόκειται σε έφεση. Μετά τις δικαστικές αυτές διαδικασίες επικυρώθηκε ο διορισμός του στις 24 Ιουλίου 2017.
Μετά την ταλαιπωρία του, ο συγκεκριμένος υπάλληλος προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), καταγγέλλοντας μεταξύ άλλων μη δίκαιη δίκη και δικαιώθηκε ορίζοντας αποζημίωση 4.000 ευρώ για την καθυστέρηση.
Το Δικαστήριο σημείωσε ότι «η διοίκηση δεν προχώρησε στην εκτέλεση της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών για διορισμό, η οποία δημοσιεύτηκε στις 30 Νοεμβρίου 2012, αφού εκτέλεσε την απόφαση μετά από 4 χρόνια και 8 μήνες από την έκδοσή της, και συγκεκριμένα στις 24 Ιουλίου 2017 και ότι τίποτα δεν δικαιολογεί την καθυστέρηση αυτή. Κατά το ΕΔΔΑ η διοίκηση δεν συμμορφώθηκε εντός εύλογου χρονικού διαστήματος με την εν λόγω απόφαση».
Απορρίφθηκαν οι ισχυρισμοί του Δημοσίου
Το ΕΔΔΑ «απέρριψε το αίτημα της Κυβέρνησης ότι ο προσφεύγων μπορούσε να προσφύγει στη διαδικασία του άρθρου 105 του ΕισΝΑΚ και να ζητήσει αποζημίωση με την αιτιολογία ότι αυτό το ένδικο μέσο έχει αντισταθμιστικό χαρακτήρα και δεν μπορεί να οδηγήσει με βεβαιότητα στην εκτέλεση της δικαστικής απόφασης που είχε εκδοθεί».
Ειδικότερα, η κυβέρνηση υποστήριξε ότι «η διοίκηση συμμορφώθηκε με την εν λόγω απόφαση διορισμού, ότι η αρμόδια Τριμελής Επιτροπή έδρασε έγκαιρα μετά τη δημοσίευση των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας και σε εύλογο χρονικό διάστημα αφού ο προσφεύγων πληρούσε τα κριτήρια για διορισμό σε θέση. Πρόσθεσε ότι ο προσφεύγων δεν είχε υποβάλει κανένα έγγραφο σχετικά με την υπόθεσή του στην Τριμελή Επιτροπή. Τέλος, υποστήριξε ότι η διοίκηση ήταν υποχρεωμένη να εξετάσει εάν ο προσφεύγων είχε τα απαραίτητα προσόντα».
Αμετάκλητη δικαστική απόφαση: Τι διαπίστωσε το ΕΔΔΑ
Σύμφωνα με τα δεδομένα αυτά, το ΕΔΔΑ «διαπίστωσε παραβίαση του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη υπό την ειδικότερη έκφανσή του για εκτέλεση απόφασης σε εύλογο χρόνο», ενώ αφού εξέτασε όλες τις πληροφορίες που είχε στην κατοχή του, «κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρχε επίσης παραβίαση για έλλειψη αποτελεσματικής προσφυγής».
Πηγή: echrcaselaw.com
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στη Βουλή οι “εξαφανισμένες” δικογραφίες της Κέρκυρας – Εκτός δικαστικού σώματος έχει τεθεί η εισαγγελέας που κατηγορήθηκε “Θα σε καρυδώσω και θα σε στείλω φυλακή”: Προκαταρκτική εξέταση για τις πρωτοφανείς απειλές κατά εισαγγελέως στον Βόλο Αποκάλυψη για τη δολοφονία του δικηγόρου Λουκά Πιτσιλού: Στα πακέτα από τσιγάρα το “κλειδί” του γρίφου; – ΒΙΝΤΕΟ Απίστευτη υπόθεση με φόντο δικαστική διαμάχη στη Ρόδο: 42χρονη πάτησε με το αυτοκίνητο την πεθερά της – Κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίαςΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr