Από τη χλιδή στη φυλακή- Ο Δ. Κουτσολιούτσος παραδέχεται λάθη και «θλίβεται για τις εσφαλμένες επιλογές»
Μέσα σε εννέα ώρες που διήρκεσαν την Τετάρτη οι διαδοχικές απολογίες των μελών της άλλοτε ισχυρής και κοσμικής οικογένειας Κουτσολιούτσου, της Folli Follie, έγινε η αποδόμηση της πρωθύστερης επιχειρηματικής και κοινωνικής ζωής, με κατάληξη τον εγκλεισμό πατέρα και γιου στη φυλακή. Ευμενέστερη στάθηκε η ομόφωνη επίσης γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα για τη σύζυγο και μητέρα Καίτη Κουτσολιούτσου, […]
Μέσα σε εννέα ώρες που διήρκεσαν την Τετάρτη οι διαδοχικές απολογίες των μελών της άλλοτε ισχυρής και κοσμικής οικογένειας Κουτσολιούτσου, της Folli Follie, έγινε η αποδόμηση της πρωθύστερης επιχειρηματικής και κοινωνικής ζωής, με κατάληξη τον εγκλεισμό πατέρα και γιου στη φυλακή. Ευμενέστερη στάθηκε η ομόφωνη επίσης γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα για τη σύζυγο και μητέρα Καίτη Κουτσολιούτσου, η οποία αφέθηκε ελεύθερη με την επιβολή εγγυοδοσίας 100.000 ευρώ και τους περιοριστικούς όρους απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής κατοικίας της κάθε μήνα.
Τα στοιχεία της δικογραφίας στάθηκαν ικανά για να οδηγήσουν στη προσωρινή κράτηση του Δημήτρη Κουτσολιούτσο και του γιο του Τζώρτζη, γιατί η εταιρεία τους Folli Follie επί σειρά ετών δημοσιοποιούσε ανακριβείς οικονομικές καταστάσεις διογκώνοντας και τον κύκλο των πωλήσεων της και τα κέρδη της και τα ταμειακά της διαθέσιμα. Έτσι κατάφερνε να δημιουργήσει συστηματικά στους επενδυτές αλλά και στις εποπτικές αρχές μια παραπλανητική εικόνα για τις πραγματικές δυνατότητες της εταιρίας στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.
Η πρώτη αποκάλυψη “έσκασε” πριν από τρία και πλέον χρόνια σαν βόμβα για την πασίγνωστη οικογένεια του Ομίλου Folli Follie με την χλιδάτη ζωή, και τα κοσμοπολίτικα πάρτι πέρασε στο εισαγγελικό μικροσκόπιο τον Ιούνιο του 2018, κατόπιν μηνυτήριας αναφοράς της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατά της τότε διοίκησης της εταιρείας. Στην αναφορά γίνονταν λόγος για μη «παροχή αιτούμενων στοιχείων» από την εταιρεία καθώς και για «παρεμπόδιση ελέγχου», στο πλαίσιο των προβλεπόμενων ενεργειών για τη διερεύνηση των καταγγελιών περί οικονομικών ατασθαλιών. Η ενδελεχής εισαγγελική έρευνα του οικονομικού εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση, οδήγησε στην απαγγελία ποινικών διώξεων σε βάρος των τριών μελών της οικογένειας Κουτσολιούτσου καθώς και άλλων εμπλεκομένων στην υπόθεση προσώπων.
Στα έγγραφα της ογκώδους δικογραφίας που έχουν βρίσκονται στα χέρια της ανακρίτριας γίνεται, μεταξύ άλλων, λόγος για μεθοδευμένη και σχεδιασμένη από τουλάχιστον το 2007 εξαπάτηση των επενδυτών που εμπιστεύθηκαν την ειλικρίνεια των δημοσιευμένων ισολογισμών της Folli Follie, προχώρησαν σε αγορά μετοχών της και σήμερα έχουν καταγράψει τεράστια οικονομική ζημία αφού η τιμή της μετοχής μετά την αποκάλυψη της απάτης έχει υποστεί οικονομική απαξίωση.
“Δεν αυξήθηκε η περιουσία μου”
“Θλίβομαι, διότι από την εσφαλμένη αυτή επιλογή μου δημιούργησα τεράστια προβλήματα τόσο στους ανθρώπους που αγαπάω, όσο και στους επί σειρά ετών συνεργάτες μου, οι οποίοι αδίκως φέρονται ως διαπράξαντες σοβαρές κακουργηματικές πράξεις. Τόσο η οικογένειά μου όσο και όλοι οι υπάλληλοι και συνεργάτες μου στην Εταιρεία στην Ελλάδα δεν είχαν καμία γνώση και καμία ανάμειξη στα όσα μου καταλογίζονται και στα όσα ο ίδιος ανέχθηκα στον υπο-όμιλο της FF στην Ασία. Τούτο νομίζω, άλλωστε, είναι σαφές και από το σύνολο της δικογραφίας, καθώς φαίνεται και αποδεικνύεται ότι όσα ο ίδιος δέχθηκα να γίνουν με τον Ιωάννη Μπεγιέτη και τον LAW Chiu Chuen (Tonio) δεν τελούσαν ούτε καν σε γνώση των εν Ελλάδι εργαζομένων”, φέρεται να ισχυρίσθηκε χθες ανάμεσα στα άλλα απολογούμενος ενώπιον της ανακρίτριας ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο πατριάρχης τόσο της οικογένειας Κουτσολιούτσου όσο και του Ομίλου, εκτός από την ποινική ευθύνη την οποία επιχείρησε να αναλάβει εν μέρη ρίχνοντας το μεγαλύτερο μέρος των ευθυνών στους υπευθυνους της θυγατρικής της FF στην Ασία, απεμπόλισε από πάνω του τα περί προσωπικού του πλουτισμού, και για το επίδικο διάστημα από το 2007 και εντεύθεν φέρεται να ανέφερε: “…δεν αποκόμισα κανένα παράνομο περιουσιακό όφελος από το 2007 και εντεύθεν που φέρομαι ότι ενήργησα παρανόμως, καθώς καθ’ όλο το επίδικο χρονικό διάστημα ουδόλως αυξήθηκε η προσωπική μου περιουσία. Η ακίνητη περιουσία μου, η οποία είναι ήδη γνωστή στις Αρχές, αποκτήθηκε στο σύνολό της πριν το επίδικο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, έχω ερευνηθεί από τις αρμόδιες Αρχές για όλες τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών μου και ουδέν παράνομο έσοδο έχει ανευρεθεί σε αυτούς. Το κατάλοιπο του συνόλου των τραπεζικών μου λογαριασμών κατά το έτος 2018 είναι είτε μηδενικό είτε ελάχιστο’.
Και προσθέτει: “Τα ποσά που μου καταλογίζονται ως παράνομο περιουσιακό όφελος έχουν είτε δοθεί στην Εταιρεία είτε έχουν καταβληθεί για την κάλυψη τόκων και λοιπών τραπεζικών εξόδων”.
Οι παρεμβάσεις της Ασίας
Αναφερόμενος στην άνοδο στην εξέλιξη της Folli Follie ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι αυτό είναι αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς του επικαλούμενος και τα σημερινά περιουσιακά στοιχεία της εταιρίας συνολικής αξίας 794.600.809,99 ευρώ προσθέτοντας ότι “η καθαρή θέση της Εταιρείας, αν αφαιρεθεί το σύνολο των υποχρεώσεων από το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων ανέρχεται περίπου στο ποσό των 70 εκ. Ευρώ”.
Για τον υπο-όμιλο της Ασίας, ο Δημήτρης Κουστολιούτσος υποστήριξε ότι “κατά την ιστορική πορεία της εμπορικής δραστηριότητας της Εταιρείας, προέκυψαν οικονομικές συγκυρίες που με ανάγκασαν να ανεχθώ παρεμβάσεις στα λογιστικά στοιχεία του υπο-ομίλου της Ασίας, προκειμένου να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στη λειτουργία της Εταιρείας. Ωστόσο, μοναδικός μου σκοπός ήταν η παρέμβαση αυτή να μη διαρκέσει επί μακρόν, αλλά για σύντομο χρονικό διάστημα, προκειμένου να συνεχιστεί η απολύτως νόμιμη λειτουργία του Ομίλου… Ορισμένες αρνητικές συγκυρίες, όμως, με οδήγησαν στην εσφαλμένη σκέψη να ανεχθώ την τροποποίηση τα λογιστικά στοιχεία του υπο-ομίλου στην Ασία. Τούτη η εσφαλμένη επιλογή μου, για την οποία έχω ειλικρινά μετανιώσει, οδήγησε στην κατακρήμνιση του Ομίλου, για τον οποίο σκληρά εργάστηκα τόσο να δημιουργήσω όσο και να αναπτύξω”.
Πάντως επέρριψε τις ευθύνες στην θυγατρική εταιρεία της Ασίας και στους εκεί υπέυθυνους υποστηρίζοντας πως μπορεί ο ίδιος να είχε συμφωνήσει στην εφαρμογή μίας πρακτικής για παρέμβαση στα λογιστικά στοιχεία του υπο-ομίλου της Ασίας, αλλά δεν θεωρούσε ότι η πρακτική αυτή θα έφθανε στο σημείο να πραγματοποιείται μία τέτοια ευρείας κλίμακας πλαστογραφία. “Μπορεί ο ίδιος ως επικεφαλής του Ομίλου να θεωρείται ότι γνώριζα όλες τις ενέργειες των υπαλλήλων και συνεργατών μου, αλλά η μοναδική αλήθεια είναι ότι οι Μπεγιέτης Ιωάννης και Law Chiu Chuen προέβαιναν αυτοτελώς και χωρίς καμία δική μου γνώση σχετικά με επιμέρους πράξεις” ισχυρίσθηκε.
Η Κυρία επί των καλλιτεχνικών της FF
Από την πλευρά της απολογούμενη η σύζυγος του Καίτη Κουτσολιούτσου αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση και συνεργασία με το οικονομικό τμήμα της εταιρείας, αφού η μοναδική δραστηριότητα της με την Folli Follie εξαντλείτο στο δημιουργικό – καλλιτεχνικό κομμάτι της εταιρείας. “Η εργασία μου είχε κυρίως να κάνει με θέματα σχεδιασμού κοσμημάτων, marketing, δημοσίων σχέσεων, διαφήμισης προϊόντων, διοργάνωση εκθέσεων, εκδηλώσεων γενικώς με ό,τι αφορούσε το καλλιτεχνικό-δημιουργικό και προωθητικό τμήμα των εταιρειών” φέρεται να υποστήριξε.
“Θεωρούσα ότι, ανεξαρτήτως των όποιων προβλημάτων αντιμετώπιζε η Εταιρεία, όλα όσα γράφονταν στους ισολογισμούς αυτής ήταν αληθή και ακριβή. Η παρουσία μου στις συνεδριάσεις του ΔΣ, όπου εγκρίνονταν οι ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις του ομίλου ήταν καθαρά τυπική, ενώ ουδέποτε ασχολήθηκα ουσιαστικά με την οικονομική διοίκηση του ομίλου. Αντιθέτως, ο σύζυγός μου ήταν εκείνος που είχε αναλάβει το ρόλο της οικονομικής διαχείρισης του ομίλου. Πάντοτε θεωρούσα ότι, επειδή η ίδια ουδεμία γνώση ή σχέση έχω με τα οικονομικά, δεν χρειαζόταν να ενημερώνομαι για τα οικονομικά ζητήματα της Εταιρείας”.
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr