Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024

Από το #MeToo, στα παρελκόμενα του κορονοϊού, τη δίκη της Ιωάννας και τις γυναικοκτονίες

Μία γεμάτη (για άλλη μία φορά) δικαστική χρονιά το 2021. Το dikastiko.gr καταγράφει μερικά από τα σημαντικότερα γεγονότα και υποθέσεις.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Από το #MeToo, στα παρελκόμενα του κορονοϊού, τη δίκη της Ιωάννας και τις γυναικοκτονίες dikastiko.gr (EURIKINISSI/UNSPLASH)

Δικαιοσύνη 2021: «Ποδαρικό» για τα δικαστικά δεδομένα έγινε το 2021 με τις καταγγελίες της Ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου περί σεξουαλικής παρενόχλησης, που οδήγησαν στο κίνημα #MeToo, το οποίο θα απασχολήσει όλο το χρόνο με διάφορες αποκαλύψεις.

Μετά τις καταγγελίες της παρενέβη εισαγγελέας, ενώ από την κατάθεσή της προέκυψε η υπόθεση βιασμού της ανήλικης τότε αθλήτριας ιστιοπλοϊας από τον προπονητή της. «Βιασμός με όλο το νόημα. Ήμουν τότε 11 χρόνων. Ήμουν σε σοκ και αντί να με στηρίζουν, ήθελαν να με καταστρέψουν» είπε συγκλονίζοντας το πανελλήνιο η Σοφία Μπεκατώρου.

Ένα μήνα μετά, στις 20 Φεβρουαρίου 2021, θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται και το καλλιτεχνικό #MeToo. Τότε, εκδίδεται ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Δημήτρη Λιγνάδη, ενώ πέντε ημέρες αργότερα ο σκηνοθέτης και πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου θα οδηγηθεί στη φυλακή μετά την απολογία του για το αδίκημα του βιασμού κατά συρροή. Πλέον έχει οριστεί η δίκη για τον ερχόμενο Φεβρουάριο και κατηγορείται για 4 βιασμούς ανήλικων ή νεαρών ανδρών.

Θα ακολουθήσει τον Ιούλιο του 2021, ο ηθοποιός Πέτρος Φιλιππίδης, ο οποίος προφυλακίζεται για έναν βιασμό και δύο απόπειρες βιασμού. Ο άλλοτε δημοφιλής ηθοποιός δεν έπεισε ανακρίτρια και εισαγγελέα. «Δεν είμαι καλά. Δεν περίμενα ποτέ να καταλήξω στη φυλακή» φέρεται να είπε σε σωφρονιστικό υπάλληλο φτάνοντας στις φυλακές της Τρίπολης. Και αυτός θα καθίσει στο εδώλιο τον Μάρτιο του 2022.

Δικαιοσύνη 2021

Η μάστιγα των γυναικοκτονιών

Το φαινόμενο των γυναικοκτονιών εισέβαλε αιφνιδιαστικά και δραματικά στη ζωή μας επίσης από την αρχή του 2021. Μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί 17 γυναικοκτονίες από την αρχή του έτους.

Ο καταιγιστικός αριθμός δολοφονιών γυναικών μέσα στη χρονιά έβαλε για πρώτη φορά στη δημόσια σφαίρα και από επίσημα χείλη τον όρο γυναικοκτονία, ο οποίος μέχρι και σήμερα διχάζει τη νομική κοινότητα.

Τον περασμένο Νοέμβριο, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας ανοίγει την συζήτηση για την «ανάγκη διακριτής τυποποιημένης ποινικής πρόβλεψης ή και η αναγωγή αυτής ως διακεκριμένης παραλλαγής της ανθρωποκτονίας του άρθρου 299 ΠΚ». Την επόμενη ημέρα από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας ανακοίνωσε τη δημιουργία νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για το θέμα.

Κανείς δεν θα ξεχάσει τη δολοφονία της Καρολάιν. Ο 33χρονος πιλότος μετά την απολογία του ενώπιον της Δικαιοσύνης πήρε το δρόμο της φυλακής. Ο καθ’ ομολογία δολοφόνος της 20χρονης Καρολάιν Κράουτς οδηγήθηκε στη φυλακή, αφού ομολόγησε πως εκείνος σκότωσε τη σύζυγό του, το σκύλο τους, ενώ έβαλε δίπλα στο άψυχο σώμα της, το νεογέννητο παιδί τους κι ενώ είχε σκηνοθετήσει πως όλα έγιναν στη διάρκεια ληστείας.

Στις 16 Ιουλίου, θα… χαλάσει η φάση και η 26χρονη Γαρυφαλλιά θα ανασυρθεί νεκρή από τη θαλάσσια περιοχή της Λυγαριάς στη Φολέγανδρο, όπου βρισκόταν για διακοπές με τον φίλο της. Όταν, μια ημέρα αργότερα, ο δράστης εντοπίστηκε σε βραχώδη περιοχή, είπε στους αστυνομικούς: «Ήταν η κακιά ώρα. Μαλώσαμε, χάλασε η φάση».

Και πόσες άλλες. Στις αρχές Αυγούστου μια ακόμη γυναίκα πέφτει νεκρή στην περιοχή Σωτηρίτσα στη Λάρισα από το χέρι του συζύγου της. Ο 54χρονος σύζυγός της εισέβαλε ένοπλος σε  μαγαζί και την πυροβόλησε τουλάχιστον οκτώ φορές.

Προς τα τέλη Σεπτεμβρίου, η δολοφονία της Δώρας στη Ρόδο συντάραξε τη χώρα. Η νεαρή γυναίκα θα έκλεινε σε λίγο καιρό τα 32 της χρόνια, αλλά δεν πρόλαβε αφού ο σύντροφός της την εκτέλεσε με δύο σφαίρες με κυνηγετική καραμπίνα και στη συνέχεια αυτοκτόνησε. Δικαιοσύνη 2021

Ο Γρηγορόπουλος και η Χρυσή Αυγή

Διαφορετικές υποθέσεις, οι οποίες όμως «σημάδεψαν» το δικαστικό 2021. Η πρώτη αφορά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και την αποφυλάκιση του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα βάσει σύννομου πρότερου βίου, που είχε προηγηθεί.

Στις αρχές Φεβρουαρίου έγινε δεκτή από τον Άρειο Πάγο η αναίρεση της απόφασης που οδήγησε εκτός φυλακής τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα. Ωστόσο, η οριακή πλειοψηφία του Ποινικού Τμήματος «έστειλε» την υπόθεση για οριστική κρίση στην Ολομέλεια.

Μία απόφαση- σταθμός έρχεται στα μέσα Νοεμβρίου με το ΣτΕ να αναγνωρίζει ευθύνες της ΕΛ.ΑΣ και να αποδέχεται την ανάγκη για καταβολή αποζημίωσης  συνολικού ύψους 1.868.000 ευρώ σε επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές στα επεισόδια του Δεκεμβρίου του 2008, μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Ραγδαίες εξελίξεις υπήρξαν και στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Το πρωτοπαλίκαρο του αρχηγού της Χρυσής Αυγής και ευρωβουλευτής, Γιάννης Λάγος, έφυγε από την Ελλάδα όταν κατάλαβε κατά τη διάρκεια της δίκης ότι θα οδηγηθεί στη φυλακή.

Ωστόσο, τον περασμένο Μάιο πήρε την άγουσα για τις φυλακές Δομοκού έχοντας καταδικαστεί για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης σε 13 έτη και 8 μήνες κάθειρξης. Μετά την άρση της ασυλίας του από το Ευρωκοινοβούλιο, ακολούθησε η σύλληψή του και βρέθηκε «αγκαλιά» με τους κάποτε αγαπημένους του συντρόφους.

Δύο μήνες αργότερα συνελήφθη και οδηγήθηκε στις φυλακές Δομοκού ο Χρήστος Παππάς. Ο υπαρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης παρέμενε άφαντος από τον Οκτώβριο του 2020 όταν είχε ρίξει αυλαία η δίκη της εγκληματικής οργάνωσης. Δικαιοσύνη 2021

Δικαιοσύνη 2021: Η περίπτωση Κουφοντίνα

Δύο φορές απασχόλησε ο Δημήτρης Κουφοντίνας το 2021. Η πρώτη ήταν στις αρχές Μαρτίου με την απεργία πείνας και δίψας που ξεκίνησε και την κατάσταση της υγείας του να χειροτερεύει διαρκώς. Το δικαστικό συμβούλιο της Λαμίας κρίνει πως ο «Λουκάς» της 17Ν πρέπει να απευθυνθεί στα διοικητικά δικαστήρια για το αίτημά του, ενώ εκείνος προσφεύγει στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση της γενικής γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφίας Νικολάου για το θέμα της μεταγωγής του στις φυλακές Δομοκού. Η αίτηση απορρίπτεται και στις 14 Μαρτίου ανακοινώνει ότι σταματά την απεργία πείνας.

Στις αρχές Δεκεμβρίου έρχεται, όμως, «ράπισμα» για τον Δημήτρη Κουφοντίνα από το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λαμίας, που έκρινε ότι σε περίπου έξι χρόνια θα μπορεί να αιτηθεί την αποφυλάκισή του υπό όρους. Η αίτηση του πολυϊσοβίτη της 17 Νοέμβρη στηρίχθηκε στον Ποινικό Κώδικα που ίσχυε πριν από την ψήφιση του νέου Π.Κ. (επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ), με το αιτιολογικό ότι εφαρμόζεται πάντα ο ευμενέστερος για τον κατηγορούμενο νόμος. Ωστόσο, τόσο η εισαγγελέας στην εισήγησή της όσο και το δικαστικό συμβούλιο έκριναν ότι ο παλιός κώδικας αναφερόταν σε περιπτώσεις καταδικασμένων σε μια φορά ισόβια κάθειρξη και όχι σε καταδίκους με πολλαπλές ισόβιες καταδίκες. Δικαιοσύνη 2021

Δικαιοσύνη 2021: Μάτι, Μάνδρα και Βαρυπόμπη

Το κουβάρι των ευθυνών για καταστροφικές πλημμύρες και πυρκαγιές αρχίζει επίσης να ξετυλίγεται. Στις 5 Ιουλίου εκδόθηκε η πρώτη απόφαση αποζημίωσης για θάνατο 29χρονου στις πλημμύρες τις Μάνδρας. Το Διοικητικό Πρωτοδικείο επιδίκασε το ποσό των 270.000 ευρώ ως αποζημίωση στην οικογένεια του 29χρονου, που έχασε τη ζωή του από πνιγμό κατά τη διάρκεια των πλημμυρών στη Μάνδρα της Αττικής το Νοέμβριο του 2017.

Στις αρχές Αυγούστου διατάσσεται η διεξαγωγή προκαταρτικής έρευνας προκειμένου να διερευνηθούν τα αιτία της καταστροφικής πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη και Ιπποκράτειο Πολιτεία διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Ενώ στα μέσα Οκτωβρίου «εδώλιο» σε 27 άτομα για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι δείχνει ο εισαγγελέας Γιώργος Πολυκράτης, ο οποίος με πρόταση του προτείνει την παραπομπή τους σε δίκη για σειρά πλημμεληματικού χαρακτήρα πράξεων, όπως η ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και η σωματική βλάβη από αμέλεια κατά συρροή από υπόχρεο δια παραλείψεως. Την ίδια στιγμή ζητά την παραπομπή σε δίκη του 70χρονου από τον οποίο ξεκίνησε η φωτιά, για εμπρησμό από αμέλεια.

Δικαιοσύνη 2021: Το κίνημα των αντιεμβολιαστών

Από τη φετινή δικαστική χρονιά δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι υποθέσεις που αφορούν τον κορονοϊό. Τον Σεπτέμβριο με διαταγή του προϊσταμένου της εισαγγελίας Εφετών Λάρισας Σταμάτη Δασκαλόπουλου άνοιξε ποινική προκαταρκτική έρευνα, αντικείμενο της οποίας ήταν η διερεύνηση ποινικών ευθυνών για τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού που εκδόθηκαν από κέντρο σε περιοχή της Καρδίτσας.

Λίγες μέρες αργότερα διατάσσεται από την Εισαγγελία της Αθήνας έρευνα για το θάνατο γυναίκας που αρνήθηκε τη διασωλήνωση, με τα φώτα να πέφτουν πάνω σε γνωστό δικηγόρο, που φέρεται από μηνύματα ότι της έδινε ιατρικές συμβουλές αντικρούοντας τους ισχυρισμούς των γιατρών περί ανάγκης διασωληνώσεις της.

Ο αντιεμβολιαστής δικηγόρος βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος και με κακουργηματικού χαρακτήρα πράξεις, μετά την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα για διασπορά ψευδών ειδήσεων σε βάρος της δημόσιας υγείας. Η δίκη του έχει οριστεί για τις αρχές του νέου έτους, παρ’ ότι μετέρχεται διάφορα μέσα – μέχρι στιγμής δεν έχουν ευδοκιμήσει – για να αναβληθεί.

Το θέμα των αντιεμβολιαστών έχει και άλλες δικαστικές διαστάσεις. Σε εξέλιξη βρίσκονται έρευνες για διάφορα κυκλώματα, ενώ λαμβάνονται μέτρα και για τη δικαστική θωράκιση γιατρών, νοσηλευτών αλλά και εκπαιδευτικών έναντι των αντιρρησιών.

Δικαιοσύνη 2021: Η «αυλαία» στη δίκη της Ιωάννας Παλιοσπύρου

Δικαστική δικαίωση, αλλά όχι λύτρωση από το καθημερινό της δράμα, ήρθε για την Ιωάννα Παλιοσπύρου με την «αυλαία» που έπεσε στη δίκη της στο τέλος Οκτωβρίου.

Η 36χρονη δράστρια που της είχε επιτεθεί με βιτριόλι και ανέτρεψε τη ζωή της, άκουσε την τελική κρίση των λαϊκών και τακτικών δικαστών, που αποφάσισαν να της επιβάλλουν 15 έτη κάθειρξη για την απόπειρα ανθρωποκτονίας και 6 μήνες φυλάκιση για την απείθεια που έδειξε στους αστυνομικούς κατά τη σύλληψη της.

Με δύναμη ψυχής, η Ιωάννα υπήρξε παρούσα από την πρώτη στιγμή στη δίκη σε αντίθεση με τη δράστιδα, όπου συχνά επέλεξε να απουσιάζει. Ικανοποιημένη δήλωσε μετά τη δικαστική απόφαση, που επέβαλε στην Έφη τη μέγιστη δυνατή ποινή, δηλώνοντας πάντως συγκλονισμένη από το γεγονός ότι δεν έχει μετανοήσει.

Το 2021, δεν έλειψαν πάντως και κάποιες άλλες υποθέσεις που έλαβαν το φως της δημοσιότητας. Μία από αυτές η υπόθεση του Μένιου Φουρθιώτη, ο οποίος στις 6 Απριλίου έγινε γνωστό πως όχι μόνο διέθετε φρουρά, αλλά προσέφυγε και στο ΣτΕ για τη μείωσή της.

Την επόμενη ημέρα ανοίγουν δύο εισαγγελικές έρευνες σε βάρος του, με την πρώτη να αφορά σε καταγγελία ότι επιχείρησε να παρουσιάσει μισθό 80.000 ευρώ για να πάρει χρήματα από το πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ και η δεύτερη αφορούσε στη διάπραξη του αδικήματος της διατάραξης δημόσιας υπηρεσίας και της απόπειρα εκβίασης με αφορμή τις καταγγελίες του πρώην υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Τελικά, στις 28 Απριλίου ο παρουσιαστής κρίνεται προσωρινά κρατούμενος για υπόθεση επίθεσης σε βάρος αστυνομικών, ενώ λίγους μήνες αργότερα βγήκε από τη φυλακή με όρους.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε και η υπόθεση του θανάτου του μεγάλου μουσικοσυνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη, όπου απαιτήθηκε η δικαστική «σφραγίδα» του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας για να παραγματοποιηθεί η κηδεία και ο ενταφιασμός του στο Γαλατά Χανίων. Τόσο η κηδεία του αείμνηστου μουσικοσυνθέτη, όσο και το «άνοιγμα» της διαθήκης του αποτέλεσαν αντικείμενο δικαστικών διαδικασιών και απασχόλησαν τα μέσα ενημέρωσης για πολλές ημέρες.

Δικαιοσύνη 2021: Βροχή νομοθετικών παρεμβάσεων

Το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε το 2021 την… τιμητική του και σε νέα νομοθετήματα. Το πρώτο ήταν στις 20 Μαΐου το πολύπαθο νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια, που υπερψηφίστηκε μόνο από τη ΝΔ. Το νομοσχέδιο προχώρησε σε αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου έπειτα από 40 χρόνια και ανάμεσα στις αλλαγές που έφερε, ήταν τι μαχητό τεκμήριο επικοινωνίας κατά το 1/3 του συνολικού κατανεμόμενου χρόνου με το παιδί.

Στα μέσα Νοεμβρίου ψηφίστηκαν οι αλλαγές στους Κώδικες, τον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ενώ εγκρίθηκε και το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, που είχε πυροδοτήσεις και πλήθος αντιδράσεων από το δικαστικό χώρο για το άρθρο – που τελικώς τροποποιήθηκε – περί της αξιολόγησής τους μετά από παρακολούθηση σεμιναρίων και εξετάσεων.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ