Απόφαση Ελεγκτικού για συντάξεις δικαστών: “Αποτελεί προηγούμενο για τους δικαστικούς, αλλά όχι για τους άλλους συνταξιούχους” – ΒΙΝΤΕΟ
"Η νόμιμη βάση πάνω στην οποία έρχεται αυτή η απόφαση είναι το ειδικό λειτουργικό καθεστώς των δικαστικών και το λειτούργημά τους" εκτίμησε ο δικηγόρος Γιάννης Μαυρωνάς.
Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις συντάξεις των δικαστών που επαναφέρει στα επίπεδα προ του 2012 τις συντάξεις τους, όπως έγραψε το dikastiko.gr, έχει πυροδοτήσει τη συζήτηση στον νομικό κόσμο με άλλους να υποστηρίζουν ότι η απόφαση θα πρέπει να εφαρμοστεί σε όλους τους συνταξιούχους και άλλους να υποστηρίζουν πως η απόφαση δεν συμπαρασύρει άλλους συνταξιούχους.
Το πρωί της Παρασκευής ο δικηγόρος Γιάννης Μαυρωνάς με ειδίκευση στο εργατικό Δίκαιο, μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε ότι ,”μιλάμε για τρεις περιπτώσεις, για τρεις πρώην πρόεδρους ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας. H Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνέδριου επιλήφθηκε μετά την απόφαση του Μισθοδικείου, το οποίο είναι ένα ειδικό δικαστήριο που προβλέπεται από το Σύνταγμα, από το άρθρο 88 για τους δικαστικούς και τις αποδοχές τους”.
Συντάξεις δικαστών: “Αποτελεί προηγούμενο για τους δικαστικούς, αλλά όχι για τους άλλους συνταξιούχους”
Σύμφωνα με τον κύριο Μαυρωνά, “δικαιούχοι είναι μόνο όσοι προσέφυγαν, δηλαδή αυτοί οι τρεις δικαστικοί. Μπορούν όμως να επωφεληθούν κι άλλοι δικαστικοί γιατί το δικαστήριο έκρινε ότι οι συντάξιμες αποδοχές των δικαστικών πρέπει να επανέλθουν στα επίπεδα προ του 2016 και του 2012. Άρα κρίνει αντισυνταγματικές μόνο τις περικοπές στις αποδοχές των δικαστικών.
Δεν ανοίγει κύκλος διεκδικήσεων για τους υπόλοιπους συνταξιούχους, γιατί η νόμιμη βάση πάνω στην οποία έρχεται αυτή η απόφαση είναι το ειδικό λειτουργικό καθεστώς των δικαστικών και το λειτούργημά τους. Άρα, καλώς η κακώς δεν μπορεί να ανοίξει πεδίο διεκδικήσεων για τους υπόλοιπους συνταξιούχους, εκτίμησε. Αποτελεί προηγούμενο για τους δικαστικούς, αλλά όχι για τους συνταξιούχους.
Στη συνέχεια ο κύριος Μαυρωνάς ξεδιπλώνοντας το σκεπτικό του τόνισε ότι “εδώ έχουμε δύο ζητήματα:
Πρώτο το ηθικό, το κοινωνικό. Γιατί έχω κι εγώ την άποψή μου ότι δεν είναι δίκαιο οι δικαστικοί να έχουν κρίνει σε όλες τις άλλες περιπτώσεις αντισυνταγματικές περικοπές, να έχουν δώσει μόνο για τις κύριες συντάξεις στον υπόλοιπο κόσμο ένα 11μηνο μειώσεων αντισυνταγματικών και εδώ πέρα να δίνεται ένα τόσο ευρύ πεδίο διεκδικήσεων.
Και το δεύτερο, το νομικό. Η απόφαση αυτή λέει ότι το κράτος, η διοίκηση, ο ΕΦΚΑ είναι υποχρεωμένο να υπολογίσει αλλιώς τις συντάξεις των δικαστικών, βγάζοντας έξω τις αντισυνταγματικές περικοπές. Τι θα γίνει λοιπόν. Μπορούν να έρθουν οι δικαστικοί τώρα και ας έχουν παρέλθει οι προθεσμίες για τις ενστάσεις στις συντάξεις τους, να κάνουν μια αίτηση στη διοίκηση και να πουν, αφού έχει βγει αυτή η απόφαση, επαναϋπολογίστε μου την σύνταξη.
Θα έρθουν λοιπόν οι δικαστικοί, οι οποίοι είναι δικαιούχοι και θα ζητήσουν αναπροσαρμογή της σύνταξής τους. Θα αρνηθεί το κράτος σιωπηρά. Μετά, εφόσον το κράτος δε συμμορφώνεται, οι δικαστικοί θα προσφεύγουν με εφέσεις, στο Ελεγκτικό Συνέδριο και το κράτος θα προσπαθήσει όσο γίνεται να το καθυστερήσει. Υπάρχει δηλαδή ένα πεδίο διεκδίκησης για συνταξιούχους δικαστικούς.
Το Ελεγκτικό Συνέδριο λέει δηλαδή στο κράτος ότι κακώς έκοψε τις συντάξιμες αποδοχές των δικαστικών, γιατί πρέπει να υπολογίζονται με έναν άλλο τρόπο, ενώ το ίδιο αυτό δικαστήριο για τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων έχει πει ότι καλώς έχουν κοπεί. Εδώ λοιπόν ξεκινάνε και διάφορες άλλες ομάδες δημοσίων υπαλλήλων και λένε ότι στο πλαίσιο της ισότητας θα το διεκδικήσουμε και εμείς.
Αυτό είναι κάτι που μας προκαλεί μία εντύπωση αρνητική. Γιατί εσείς που έχετε κρίνει ότι όλες οι περικοπές και σε χαμηλοσυνταξιούχους είναι επιτρεπτές, όχι επειδή είναι παράνομες αλλά επιτρεπτές στα όρια των δημοσιονομικών αντοχών, ότι δεν μπορούμε να δώσουμε στους συνταξιούχους παροχές, για τις περιπτώσεις τις δικές σου κρίνεις αλλιώς.
Λες ότι πρέπει να δοθούν και μάλιστα μιλάμε για μεγάλα ποσά, να επανέλθουν οι συντάξεις σε ποσοστό 70% με 80% των εν ενεργεία αποδοχών. Μιλάμε για πολύ μεγάλα ποσά.
Ένα ακόμα να σας πω έχει υπάρξει που δεν το έχει παρατηρήσει πολύς κόσμος. Έχει υπάρξει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τις συντάξεις των δικαστικών που είχαν προσφύγει το 2020 για το μέρος σύνταξης που πήρε το Ταμείο Νομικών, όπου είχε απορρίψει, όπως και για τους άλλους, την προσφυγή τους αυτή.
Εάν υπάρχει κοινό πεδίο σε δύο αποφάσεις, όταν δούμε το σκεπτικό, σημαίνει ότι έχουμε δύο αντιφατικές αποφάσεις από ανώτατα δικαστήρια της χώρας. Εκεί επιλαμβάνεται το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο και λύνει εκ νέου τη διαφορά. Να το έχουμε και αυτό υπόψη μας” τόνισε κλείνοντας ο κύριος Μαυρωνάς.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νέο μήνυμα Γεωργιάδη: “Η απόφαση αφορά μόνον τους τρεις δικαστές που προσέφυγαν” επιμένει – ΒΙΝΤΕΟ Οι δικαστικοί που έφεραν τα “πάνω-κάτω” με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου – Ράμμος, Αγγελάρας και Κεδίκογλου Α. Μητρόπουλος: “Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου πρέπει να εφαρμοστεί για όλους τους συνταξιούχους δικαστές” “Βόμβα” Γεωργιάδη για δικαστές: “Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν θα εφαρμοστεί για όλους – Τα δικαστήρια δεν μπορούν να ασκούν δημοσιονομική πολιτική” – BINTEO Αυξήσεις και βουλευτικών συντάξεων φέρνει(;) η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου – 10 έως 30% πάνω οι συντάξεις των δικαστών – Ποιους αφορά η απόφασηΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr