Απόφαση- σταθμός του ΕΔΔΑ για υποκλοπές: Διαπίστωσε τριπλή παραβίαση ιδιωτικότητας και προσωπικής ζωής – Πώς επηρεάζει την ελληνική υπόθεση

Τι λέει ο εκπρόσωπος της Ένωσης Ευρωπαίων Ποινικολόγων, Αλέξης Αναγνωστάκης.

NEWSROOM
Απόφαση- σταθμός του ΕΔΔΑ για υποκλοπές: Διαπίστωσε τριπλή παραβίαση ιδιωτικότητας και προσωπικής ζωής – Πώς επηρεάζει την ελληνική υπόθεση

Μπλόκο στην παρακολούθηση των τηλεπικοινωνιών από μυστικές υπηρεσίες έβαλε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) κρίνοντας πως η μυστική παρακολούθηση Προέδρου Δικηγορικού Συλλόγου και ΜΚΟ και διατήρηση δεδομένων χωρίς ενημέρωση και πρόβλεψη δικαστικού ελέγχου νομιμότητας αποτελεί παραβίαση της ιδιωτικής ζωής.

Όπως αναφέρεται μάλιστα η ιδιαίτερη απόφαση του ΕΔΔΑ ως προς την χρήση συστημάτων παρακολούθησης τηλεπικοινωνιών από μυστικές υπηρεσίες στην Πολωνία, δεν αποκλείεται να βρεθεί στο επίκεντρο και της ελληνικής υπόθεσης για τις υποκλοπές.

Σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου όπως αναρτήθηκε στο echrcaselaw.com, «Οι προσφεύγοντες είναι Πολωνοί υπήκοοι. Ο πρώτος προσφεύγων είναι δικηγόρος και Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βαρσοβίας. Οι λοιποί τέσσερις είναι υπάλληλοι ή εμπειρογνώμονες μη κυβερνητικών οργανώσεων που εδρεύουν στη Βαρσοβία. Άσκησαν προσφυγή για παραβίαση του δικαιώματος στην ιδιωτική ζωή σχετικά με πολωνική νομοθεσία που επιτρέπει καθεστώς μυστικής παρακολούθησης που καλύπτει τόσο τον επιχειρησιακό έλεγχο όσο και τη διατήρηση δεδομένων τηλεπικοινωνιών, ταχυδρομικών και ψηφιακών επικοινωνιών («δεδομένα επικοινωνιών») για πιθανή μελλοντική χρήση από τις αρμόδιες εθνικές αρχές χωρίς να είναι ύποπτοι για κάποιο αδίκημα. Επίσης ισχυρίστηκαν ότι δεν υπήρχε διαθέσιμο ένδικο βοήθημα βάσει του εθνικού δικαίου που να επιτρέπει σε πρόσωπα που πίστευαν ότι είχαν υποβληθεί σε μυστική παρακολούθηση να διαμαρτυρηθούν για το γεγονός αυτό και να ζητήσουν έλεγχο νομιμότητας».

Pixabay

ΕΔΔΑ για υποκλοπές: Η νομοθεσία δεν παρείχε επαρκείς εγγυήσεις

Όπως αναφέρεται «το ΕΔΔΑ εκτίμησε ότι η σχετική νομοθεσία συνιστούσε από μόνη της παρέμβαση στα δικαιώματά τους βάσει του άρθρου 8. Στη συνέχεια  έκρινε ότι όλες οι ελλείψεις που εντόπισε στο καθεστώς επιχειρησιακού ελέγχου οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι η εθνική νομοθεσία δεν παρείχε επαρκείς εγγυήσεις κατά της υπερβολικής παρακολούθησης και της αδικαιολόγητης παρέμβασης στην ιδιωτική ζωή. Η απουσία τέτοιων εγγυήσεων δεν αντισταθμίστηκε επαρκώς από τον ισχύοντα μηχανισμό δικαστικού ελέγχου».

Επίσης, τονίζει ότι «το εθνικό καθεστώς επιχειρησιακού ελέγχου, στο σύνολό του, δεν ήταν σύμφωνο με τις απαιτήσεις του άρθρου 8. Επιπλέον, έκρινε ότι η εθνική νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία οι πάροχοι τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών («ΤΠΕ») υποχρεούνται να διατηρούν δεδομένα επικοινωνιών με γενικό και αδιάκριτο τρόπο για πιθανή μελλοντική χρήση από τις αρμόδιες εθνικές αρχές, ήταν ανεπαρκής για να διασφαλίσει ότι η παρέμβαση στο δικαίωμα των προσφευγόντων για σεβασμό της ιδιωτικής τους ζωής περιοριζόταν σε ό,τι ήταν «αναγκαίο σε μια δημοκρατική κοινωνία».

Τέλος, το Δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «οι διατάξεις περί μυστικής παρακολούθησης στον Αντιτρομοκρατικό Νόμο δεν πληρούσαν επίσης τις απαιτήσεις του άρθρου 8, επισημαίνοντας ότι ούτε η μυστική παρακολούθηση ούτε η εφαρμογή της κατά την αρχική τρίμηνη περίοδο υπόκεινται σε επανεξέταση από ανεξάρτητο όργανο».

Αλέξης Αναγνωστάκης: «Η υπόθεση διαθέτει πολλές και έντονες ομοιότητες με την ελληνική υπόθεση των παρακολουθήσεων»

Σε κάθε περίπτωση η υπόθεση διαθέτει και ελληνικό ενδιαφέρον καθώς ο γνωστός Έλληνας Ποινικολόγος Αλέξης Αναγνωστάκης παραστάθηκε στην ακροαματική διαδικασία της υπόθεσης, εκπροσωπώντας την  Ένωση Ευρωπαίων Ποινικολόγων.

Η Ένωση Ευρωπαίων Ποινικολόγων κλήθηκε από το Δικαστήριο ως παρεμβαίνον τρίτο μέρος, προς διαφώτιση των πτυχών της υπόθεσης.

Μετά την έκδοση της Απόφασης και το σκεπτικό αυτής, ο κ. Αναγνωστάκης πιστεύει πως η υπόθεση διαθέτει πολλές και έντονες ομοιότητες με την ελληνική υπόθεση των παρακολουθήσεων. Κοινό σημείο αποτελεί η αδιαφάνεια της δράσης των μυστικών και άλλων υπηρεσιών και  η άρνηση πληροφόρησης επί των λόγων παρακολούθησης. Η  γενική επίκληση του “απορρήτου εθνικής ασφαλείας”  πλέον δεν αρκεί προς τούτο.

Με αυτά τα δεδομένα, η καταδίκη της Ελληνικής Κυβέρνησης, σε περίπτωση που η υπόθεση των παρακολουθήσεων φτάσει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αγγίζει τη βεβαιότητα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr