ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Η παρέμβαση Αδειλίνη πριν από τρεις μήνες και η “απειλή” διώξεων που έφεραν τα 3 νέα βίντεο για τα Τέμπη στη Δικαιοσύνη

Το dikastiko.gr αποκαλύπτει πώς η εντολή της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για έρευνα διάπραξης αδικημάτων τον περασμένο Νοέμβριο λειτούργησε ως θρυαλλίδα εξελίξεων ώστε να φτάσουν στον ανακριτή τα επίμαχα βίντεο. Αμφισβητούν οι πραγματογνώμονες τη γνησιότητα, θα αποφανθούν οι ειδικοί για την πιστότητά τους. Τι σημαίνει αυτό για τα δύο πορίσματα που αναμένονται.

NEWSROOM
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Η παρέμβαση Αδειλίνη πριν από τρεις μήνες και η “απειλή” διώξεων που έφεραν τα 3 νέα βίντεο για τα Τέμπη στη Δικαιοσύνη

Μια εντολή διερεύνησης διάπραξης αδικημάτων σε βάρος όλων των εμπλεκομένων που κατείχαν βιντεοσκοπικό υλικό από την πορεία της εμπορικής αμαξοστοιχίας των Τεμπών, στις 18 Νοεμβρίου 2024 , εκ μέρους της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη, ήταν η αιτία προσκόμισης των τριών νέων βίντεο στη Δικαιοσύνη από την ιδιωτική εταιρία που έχει αναλάβει τη φύλαξη και βιντεοεπιτήρηση του σιδηροδρομικού δικτύου.

Τα βίντεο αυτά, που δίνουν μια (αρχική) εικόνα μη μεταφοράς άλλου υλικού, πλην τίθενται προφανώς σε εξονυχιστική ανάλυση, πρέπει να διαπιστωθεί κατ’ αρχήν πως απεικονίζουν πράγματι την ημέρα και ώρα που εμφανίζεται στην οθόνη, καθώς ήδη οι πραγματογνώμονες των οικογενειών θέτουν σοβαρά ερωτήματα αμφισβήτησης.

Η πιστότητά τους, δηλαδή, μένει να αποδειχτεί καθώς η δικαστική χρήση τους πιθανόν αλλάζει τα δεδομένα της ανάκρισης, εφόσον βέβαια είναι γνήσια.

Παράλληλα γεννώνται και άλλες εξελίξεις καθώς πιθανότατα θα μετατεθεί χρονικά και η παράδοση των δύο πραγματογνωμοσυνών ([ου ΕΜΠ και του Εθνικού Οργανισμού Σιδηροδρομικών κι Αεροπορικών Ατυχημάτων κι Ασφάλειας Μεταφορών (ΕΟ.Δ.Α.Σ.Α.Α.Μ.)] που θα επιχειρήσουν να ρίξουν φως στα αίτια της έκρηξης.

Ερωτήματα

Είναι όμως πολλά και εύλογα τα ερωτήματα για τον χρόνο εμφάνισης αυτών των -πιθανόν- καταλυτικών απεικονίσεων, τη στιγμή που εδώ και δυο χρόνια η Δικαιοσύνη αναζητεί έστω και δύο καρέ εικόνας της εμπορικής αμαξοστοιχίας που να απαντούν στο ερώτημα των συγγενών για το φορτίο της. Τι είχε συμβεί;

– Τον περασμένο Νοέμβριο εν μέσω σφοδρών δημοσιευμάτων για την απουσία βιντεοσκοπικού υλικού από την εμπορική αμαξοστοιχία των Τεμπών, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διέταξε προκαταρκτική εξέταση με παραγγελία στον Διευθύνοντα την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας προκειμένου να ερευνηθεί γιατί κατά «την παράδοση του βιντεοληπτικού υλικού από το σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης, στο οποίο έχει τυχόν καταγραφεί η φόρτωση και η αναχώρηση της εμπορικής αμαξοστοιχίας που ενεπλάκη στο δυστύχημα το βράδυ της 28/2/2023, δεν περιείχε τις βιντεοσκοπήσεις από το μηχανοστάσιο της Θεσσαλονίκης, στο οποίο έγινε η φόρτωση της εμπορικής αμαξοστοιχίας».

Παράλληλα η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου επισημαίνει στην παραγγελία της να διακριβωθεί τυχόν τέλεση αυτεπαγγέλτως διωκόμενων αξιοποίνων πράξεων και αμέσως μετά περάτωση της προκαταρκτικής εξέτασης «εντός μηνός» να ενημερωθεί άμεσα.

Η παραγγελία της κυρίας Αδειλίνης ήταν η ακόλουθη:

«Σας αποστέλλουμε τα συνημμένα δημοσιεύματα και παρακαλούμε να διενεργήσετε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου να διερευνηθεί για ποιο λόγο το υλικό από τις κάμερες του σιδηροδρομικού σταθμού Θεσσαλονίκης, που παραδόθηκε από τους υπευθύνους της εταιρείας διαχείρισής τους στον κ. Εφέτη Ανακριτή της υπόθεσης των Τεμπών (κατόπιν αιτήματός του για την παράδοση του βιντεοληπτικού υλικού από τον σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης, στο οποίο έχει τυχόν καταγραφεί η φόρτωση και η αναχώρηση της εμπορικής αμαξοστοιχίας που ενεπλάκη στο δυστύχημα το βράδυ της 28/2/2023), δεν περιείχε τις βιντεοσκοπήσεις από το μηχανοστάσιο της Θεσσαλονίκης, στο οποίο έγινε η φόρτωση της εμπορικής αμαξοστοιχίας, προς διακρίβωση τυχόν τέλεσης αυτεπαγγέλτως διωκομένων αξιοποίνων πράξεων. Παρακαλούμε να περατώσετε την προκαταρκτική εξέταση εντός μηνός από τη λήψη της παρούσας και να μας ενημερώσετε σχετικά».

Δύο χρόνια

Η κατεπείγουσα έρευνα διατάχθηκε περίπου δύο χρόνια μετά από την τραγωδία στα Τέμπη, καθώς δεν είχε φθάσει στα χέρια του ανακριτή όλο το υλικό (βίντεο) για την πορεία της εμπορικής αμαξοστοιχίας, κυρίως σε ό,τι αφορά την έναρξη της πορείας της από τον σταθμό της Θεσσαλονίκης, προκειμένου για να ξεκαθαριστεί, αν ισχύουν η όχι, υπόνοιες και ερωτήματα για το τι πραγματικά μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία, και αν η έκρηξη που σημειώθηκε από τη σύγκρουση των τρένων σχετίζεται με μεταφερόμενα υλικά.

Συγκεκριμένα ο εφέτης-ανακριτής, αμέσως μετά το τραγικό δυστύχημα, ζήτησε από τον ΟΣΕ όλο το υλικό για την πορεία και της εμπορικής αμαξοστοιχίας. Από την εταιρεία που διαχειρίζεται αυτά τα υλικά εστάλησαν βίντεο στην ανάκριση, τα οποία με τη σειρά του ο ανακριτής απέστειλε στο εξωτερικό (Αγγλία) αλλά και στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. για να ανακτηθούν και να μελετηθούν, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το κρίσιμο θέμα για την υπόθεση, τι ακριβώς φορτώθηκε, αν κουβαλούσε κάτι επικίνδυνο, στην εμπορική αμαξοστοιχία, στον σταθμό της Θεσσαλονίκης.

Όμως, ενώ εστάλησαν στην ανάκριση βίντεο από την εταιρεία του εξωτερικού (Αγγλία) όπου είχαν σταλεί για έλεγχο, που αφορούσαν την πορεία της εμπορικής αμαξοστοιχίας, και κυρίως την έναρξη της πορείας της από τη Θεσσαλονίκη, σε αυτά δεν είχε περιληφθεί κρίσιμο υλικό που αφορούσε τη φόρτωση της αμαξοστοιχίας, ενώ σε αυτά που εστάλησαν στον ανακριτή είχαν περιληφθεί άλλα βίντεο άσχετα με το θέμα της φόρτωσης της αμαξοστοιχίας.

Πίεση

Προφανώς η νέα κλήση προς την εταιρία από τις εισαγγελικές αρχές προκάλεσε την πίεση που απαιτούνταν ώστε να ερευνηθεί εκ νέου το υλικό και εν τέλει, τρία από αυτά να παραδοθούν από τον νομικό εκπρόσωπο της εταιρίας Βασίλη Καπερνάρο στις δικαστικές αρχές, δύο χρόνια μετά την τραγωδία. Τα βίντεο αυτά δεν αφορούν τα σημεία φόρτωσης, αλλά (εφόσον αποδειχτεί η γνησιότητά τους) σημεία κίνησης της αμαξοστοιχίας, γεγονός που επισημαίνει ο γνωστός δικηγόρος και σε ανακοίνωσή του εκ μέρους της εταιρίας αναφέροντας χαρακτηριστικά πως “η εταιρία κατέβαζε και χορηγούσε εντός των 15 (σ.σ. πρώτων) ημερών, ΜΟΝΟ τα βίντεο που ζητούσαν οι αρμόδιες αρχές και τα οποία εκείνο το χρονικό διάστημα (από τις 28/02/23 και μέχρι και 15 μέρες μετά), αφορούσαν αποκλειστικά και μόνο την επιβατική αμαξοστοιχία. Δεν ζητήθηκε τίποτα που να αφορά την εμπορική αμαξοστοιχία στο συγκεκριμένο 15νθήμερο”.

Δηλαδή η εταιρία λέει εν ολίγοις ότι της υποδείχτηκαν λάθος σημεία από την πλευρά της Δικαιοσύνης.

Αναλυτικά ο κ. Καπερνάρος αναφέρει:

«Σημαντικά σημεία του ιστορικού διαχείρισης του αποδεικτικού υλικού από πλευράς της εταιρείας security ‘Interstar”»

1. Ό,τι ζητήθηκε από τις αρμόδιες αρχές, δόθηκε σε άμεσο χρόνο 2 ή 3 ημερών ανάλογα του όγκου δεδομένων των βίντεο ή το γεωγραφικό σημείο από το οποίο έπρεπε να συλλέξουμε τον σκληρό δίσκο του αντίστοιχου καταγραφικού καμερών. Δεν υπήρξε ποτέ καμία καθυστέρηση, πόσο μάλλον 1,5 ή 2 ετών όπως κυκλοφόρησε στις ειδήσεις.

2. Τα καταγραφικά των καμερών είναι ρυθμισμένα βάσει της νομοθεσίας, στις 15 ημέρες εγγραφής. Στη συνέχεια γίνεται επανεγγραφή πάνω από το υπάρχον υλικό. Τα καταγραφικά είναι περιουσία του ΟΣΕ και χωρίς νομική εντολή, δεν επιτρέπεται να γίνει καμία τροποποίηση στη ρύθμιση αυτή, ή εξαγωγή βίντεο.

3. Η εταιρία κατέβαζε και χορηγούσε εντός των 15 ημερών, ΜΟΝΟ τα βίντεο που ζητούσαν οι αρμόδιες αρχές και τα οποία εκείνο το χρονικό διάστημα (από τις 28/02/23 και μέχρι και 15 μέρες μετά), αφορούσαν αποκλειστικά και μόνο την επιβατική αμαξοστοιχία. Δεν ζητήθηκε τίποτα που να αφορά την εμπορική αμαξοστοιχία στο συγκεκριμένο 15νθήμερο.

4. Παρ’ όλα αυτά, όπως πρόσφατα διαπιστώθηκε, εντός του ανωτέρω 15νθημέρου και συγκεκριμένα στις 02/03/23 και 09/03/23, χειριστής του Επιχειρησιακού Κέντρου της εταιρίας, κατέβασε 3 βίντεο από 2 σημεία τα οποία δεν ζητήθηκαν ποτέ και δεν αποτελούν Σιδηροδρομικό Σταθμό. (Διευκρινίζεται ότι όλα τα βίντεο τα οποία ζητήθηκαν από την εταιρία, αφορούσαν τα αποκλειστικά και μόνο σημεία των Σιδηροδρομικών σταθμών και όχι άλλες εγκαταστάσεις).

5. Τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξε ενδελεχέστατη έρευνα για το θέμα σε σχέση με τη σύνθεση και το φορτίο της εμπορικής αμαξοστοιχίας η οποία βγήκε στη δημοσιότητα. Η Διοίκηση της εταιρίας τόσο λόγω της επικαιρότητας όσο και σε συνέχεια της λανθασμένης ονομασίας του σημείου που είχε περιληφθεί στην σχετική παραγγελία του Εφέτη Ανακριτή, για τη χορήγηση των σκληρών δίσκων από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης αντί του Εμπορευματικού Σταθμού (όπως εκ των υστέρων διαπιστώθηκε ότι εννοούσαν και όπως προκύπτει και από τη σχετική αλληλογραφία), έδωσε ρητή εντολή να ερευνηθούν όλοι οι υπολογιστές καθώς και οι 889 κάμερες του Επιχειρησιακού Κέντρου που χρησιμοποιούνται για την απομακρυσμένη λήψη αρχείων, μήπως τυχόν και υπάρχει κάποιο επιπλέον αρχείο καταγραφής σχετικό με την υπόθεση του δυστυχήματος των Τεμπών, το οποίο ενδεχομένως δεν έχει ζητηθεί από τις αρχές που διενεργούν την ανάκριση.

Κατά την έρευνα αυτή βρέθηκαν τα τρία αρχεία (βιντεοληπτικό υλικό) τα οποία προέρχονται από κάμερες, υλικό από τις οποίες ουδέποτε μας ζητήθηκε και από κανέναν και απεικονίζουν καθαρά τη διέλευση της εμπορικής αμαξοστοιχίας με κατεύθυνση από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα, λίγο πριν τη σύγκρουσή της με την επιβατική αμαξοστοιχία. Η εταιρία άμεσα δια του πληρεξουσίου δικηγόρου της και με δική της πρωτοβουλία, παρέδωσε στον Εφέτη Ανακριτή όλα όσα ήδη είναι γνωστά ως παραδοθέντα στη Δικαιοσύνη, σε σχέση με την έρευνα που διεξάγεται».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ