ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Οι 3 προτάσεις των δικαστών για επιλογή ηγεσίας, Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο και αφυπηρέτηση – Τι ειπώθηκε στη συνάντηση δικαστών – πολιτικών κομμάτων
Η πρώτη συνάντηση στην ιστορία μεταξύ δικαστών και πολιτικών κομμάτων για τη Συνταγματική Αναθεώρηση μόνο ως θετική μπορεί να χαρακτηριστεί αφού έρχεται, όπως λένε οι δικαστές, “μετά από δεκαετίες στασιμότητας”. Παρόντες οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων - Την Πλεύση Ελευθερίας εκπροσώπησε η ίδια η πρόεδρός της Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Τρεις συγκεκριμένες προτάσεις ενόψει συνταγματικής αναθεώρησης για τα κεφάλαια του Συντάγματος που αφορούν στη Δικαιοσύνη υπέβαλαν οι εκπρόσωποι των δικαστών στα πολιτικά κόμματα, κατά τη διάρκεια της ιστορικής συνάντησης με τα πολιτικά κόμματα προκειμένου να συζητηθούν οι εκατέρωθεν προτάσεις σε αυτή την εξαιρετικά σημαντική συγκυρία.
Για πρώτη φορά στα γραφεία της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, οι δικαστές και τα πολιτικά κόμματα κάθισαν γύρω από ένα τραπέζι για να βρουν κοινή συνισταμένη στα ζητήματα δικαιοσύνης που μπορούν να αλλάξουν ενόψει συνταγματικής αναθεώρησης. Η θεσμική πρωτοβουλία ανήκει στην ΕνΔΕ, η οποία εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρό της Χρ. Σεβαστίδη, τον αντιπρόεδρο Χαρ. Σεβαστίδη και τον γ.γ., Παντ. Μποροδήμο. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ι. Μπούγας. Ολα τα κόμματα (πλην Σπαρτιατών που δεν προσκλήθηκαν) ανταποκρίθηκαν, ενώ η Πλεύση Ελευθερίας παρέστη διά της ίδιας της προέδρου της, Ζωής Κωνσταντοπούλου.

ΕνΔΕ
Οι 3 προτάσεις
Οι δικαστές υπέβαλαν 3 προτάσεις για τα επίμαχα άρθρα του Συντάγματος που αφορούν στη Δικαιοσύνη:
– 1) Αλλαγή στον τρόπο επιλογής της ηγεσίας με ουσιαστική συμμετοχή του Δικαστικού Σώματος σε ένα πρώτο στάδιο και τελική απόφαση της Βουλής μεταξύ αυτών των υποψηφίων που προεπιλέχθηκαν. Ήδη το Υπουργείο Δικαιοσύνης διαφοροποίησε τη διάταξη για την επιλογή προσθέτοντας ένα άρθρο που αποτελούσε πάγιο αίτημα των δικαστών. Με τη συγκεκριμένη διάταξη δίδεται γνωμοδοτικός ρόλος στους δικαστές για την επιλογή της ηγεσίας τους ψηφίζοντας τους επικρατέστερους σε σχηματισμό Ολομέλειας. Η λίστα των ονομάτων διαβιβάζεται στον Υπουργό Δικαιοσύνης και από εκεί ακολουθεί η διαδικασία της Βουλής και του Υπουργικού Συμβουλίου. Οι δικαστές διαφωνούν γιατί δεν είναι δεσμευτική η γνώμη τους και επίσης προτείνουν να αποκοπεί το υπουργικό συμβούλιο από την τελική επιλογή, αλλά αυτή να γίνεται από τη Βουλή.
– 2) Εκδημοκρατισμός του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκού κρατών ώστε να θωρακιστεί η εσωτερική δικαστική ανεξαρτησία. Τα Ανώτατα Δικαστήρια να περιοριστούν αποκλειστικά στο δικαιοδοτικό τους έργο.
– 3) Απαγόρευση ανάληψης δημοσίων θέσεων σε αφυπηρετούντες δικαστικούς λειτουργούς για χρονικό διάστημα 3 ετών μετά την αφυπηρέτηση. Ήδη μάλιστα έχει υποβληθεί δημόσια πρόταση, π.χ. από το ΠΑΣΟΚ για τη θέσπιση τέτοιου ορίου.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως δεν υπήρξαν ενστάσεις εκ μέρους των πολιτικών κομμάτων, αλλά προφανώς οι προτάσεις θα τύχουν περαιτέρω επεξεργασίας.

ΕνΔΕ
Συνάντηση ΕνΔΕ – πολιτικών κομμάτων: Η ανακοίνωση
Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΕνΔΕ αναφέρει:
“Συνάντηση της Ένωσης με τα πολιτικά κόμματα. Αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Δικαιοσύνης
Η Ένωση υποδέχτηκε σήμερα τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων της χώρας σε μια προσπάθεια να τεθούν οι βάσεις ενός θεσμικού διαλόγου ενόψει της Συνταγματικής αναθεώρησης. Στόχος μας είναι να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του λαού στους δικαστές και να ενισχυθεί η αξιοπιστία του θεσμού. Προτείναμε από την μεριά μας συγκεκριμένες αλλαγές στα άρθρα 89 και 90 του Συντάγματος. Ειδικότερα 1) αλλαγή στον τρόπο επιλογής της ηγεσίας με ουσιαστική συμμετοχή του Δικαστικού Σώματος σε ένα πρώτο στάδιο και τελική απόφαση της Βουλής μεταξύ αυτών των υποψηφίων που προεπιλέχθηκαν 2) Εκδημοκρατισμό του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκού κρατών ώστε να θωρακιστεί η εσωτερική δικαστική ανεξαρτησία. Τα Ανώτατα Δικαστήρια να περιοριστούν αποκλειστικά στο δικαιοδοτικό τους έργο, 3) Απαγόρευση ανάληψης δημοσίων θέσεων σε αφυπηρετούντες δικαστικούς λειτουργούς για χρονικό διάστημα 3 ετών μετά την αφυπηρέτηση
Ακούσαμε τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις των κομμάτων τις οποίες θα επεξεργαστούμε το επόμενο διάστημα ώστε να καταλήξουμε στις τελικές μας αποφάσεις μετά από εσωτερικό διάλογο και ψηφοφορία.
Ανεξάρτητα από τις διαφοροποιήσεις μεταξύ των αντιλήψεων που κατατέθηκαν, το αποτέλεσμα της αποψινής συνάντησης κρίνεται απολύτως θετικό. Έγινε ένα πρώτο βήμα μετά από δεκαετίες στασιμότητας. Την βάση αυτού του διαλόγου οφείλουμε να την διευρύνουμε με τη συμμετοχή επιστημονικών φορέων και την αξιοποίηση της διεθνούς εμπειρίας ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι με την έναρξη της διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης. Οι συνθήκες έχουν υπερωριμάσει και είναι διάχυτο πλέον το αίτημα για βαθιές δομικές αλλαγές”.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τεχνητή νοημοσύνη στην ανωνυμοποίηση δικαστικών αποφάσεων: Τα κενά που διαπίστωσε Επιτροπή του υπ. Δικαιοσύνης Σε εξέλιξη οι απεργιακές συγκεντρώσεις – Κλειστό το κέντρο της Αθήνας – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Εύβοια: Έχασε το σπίτι του σε πλειστηριασμό, δολοφόνησε τον νέο ιδιοκτήτη και αυτοκτόνησε Καταγγελία για χρηματισμούς στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης – Έξι άτομα ενώπιον της ΔικαιοσύνηςΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr