Αποκάλυψη: Οι συνταξιούχοι δικαστές ζητούν συνάντηση από τον πρωθυπουργό για να λυθεί το θέμα των συντάξεων τους – Τι λέει το υπόμνημά τους
“Οι αποφάσεις παράγουν αποτελέσματα για όλους” λέει η Ένωση Συνταξιούχων Δικαστικών Λειτουργών της Ελλάδος και Λειτουργών του ΝΣΚ. Η απάντηση στην προωθούμενη νομοθετική ρύθμιση. Μέχρι τέλος Νοεμβρίου η ρύθμιση λέει ο Άδωνις Γεωργιάδης
Παρέμβαση για τις αυξήσεις στις συντάξεις ζητάνε με υπόμνημα στον πρωθυπουργό οι συνταξιούχοι δικαστικοί. Όπως αποκαλύπτει το dikastiko.gr η Ένωση Συνταξιούχων Δικαστικών Λειτουργών της Ελλάδος και Λειτουργών του ΝΣΚ επιδιώκουν συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου «να εκθέσουμε τις απόψεις μας, όσον αφορά την αναγγελθείσα σχετική νομοθετική ρύθμιση, με δεδομένο ότι το συνταξιοδοτικό καθεστώς των δικαστικών λειτουργών ενδιαφέρει όλους τους δικαστικούς λειτουργούς και τα μέλη του Ν.Σ.Κ., εν ενεργεία ή συνταξιούχους».
Αφορμή για την παρέμβαση στάθηκαν οι αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που δημοσιεύθηκαν στις αρχές Οκτωβρίου για τις συντάξεις δικαστών. Ειδικότερα, σύμφωνα με το dikastiko.gr, πρόκειται για τρεις πιλοτικές αποφάσεις της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου με τις οποίες κρίθηκε ομόφωνα ότι οι περικοπείσες συντάξεις των απόμαχων δικαστών επανέρχονται στα επίπεδα που ίσχυαν προ του 2012 και δόθηκαν στη δημοσιότητα.
Όπως αναφερόταν, εκδόθηκαν έπειτα από προσφυγές του πρώην αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας και νυν προέδρου της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμμου, του πρώην πρόεδρου του Αρείου Πάγου Ρωμύλου Κεδίκογλου και του πρώην πρόεδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου Νικολάου Αγγελάρα.
Οι εν λόγω αποφάσεις της Ολομέλειας αφορούν τους συγκεκριμένους τρείς πρώην δικαστές και «καταλαμβάνουν» ακόμη 450 που έχουν επίσης προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια, ενώ οι υπόλοιποι 4.000 δικαστές θα πρέπει να διεκδικήσουν με αιτήσεις «καρμπόν» την αναδρομική επιστροφή των συντάξεων τους στα επίπεδα του 2012, όπως έχουν κρίνει το Μισθοδικείο και η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου.
Οι ομόφωνες αποφάσεις της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου – δεδομένου ότι τα τρία μέλη που θεωρητικά διαφώνησαν, η άποψη αφορούσε μόνον το χρόνο εφαρμογής και όχι την ουσία – εκδόθηκαν και αφορούν τους εν λόγω τρείς πρώην ανώτερους δικαστές.
Ωστόσο, είναι πιλοτικές και έχουν μια «ουρά» 450 περίπου συνταξιούχων δικαστών που τους καταλαμβάνει το «δια ταύτα» των τριών επίμαχων αποφάσεων της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οι οποίοι έχουν ήδη προσφύγει.
Παράλληλα, όμως, οι επίμαχες αυτές αποφάσεις της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου δίνουν τη δικονομική δυνατότητα στους περίπου 4.000 συνταξιούχους δικαστές, εισαγγελείς και μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, να διεκδικήσουν με αιτήσεις καρμπόν την αναδρομική επιστροφή των συντάξεων τους στα επίπεδα του 2012, όπως έχουν κρίνει το Μισθοδικείο και η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου.
Υπόμνημα συνταξιούχων δικαστικών στον πρωθυπουργό: Τι λένε για τη νομοθετική ρύθμιση
Στο υπόμνημά τους η Ένωση αναφέρει πως «λαμβάνοντας υπόψη του το εγνωσμένο αμέριστο ενδιαφέρον Σας για τη νόμιμη, άμεση και αποτελεσματική επίλυση των ζητημάτων, που αφορούν την Ελληνική Δικαιοσύνη, ως τρίτο Πυλώνα και Οχυρό της Δημοκρατίας μας, και ιδίως των απτομένων της συνταγματικά κατοχυρωμένης ανεξαρτησίας της, αποφάσισε να υποβάλει το παρόν υπόμνημα μαζί με το αίτημα να μας δεχτείτε, για να εκθέσουμε τις απόψεις μας, όσον αφορά την αναγγελθείσα σχετική νομοθετική ρύθμιση, με δεδομένο ότι το συνταξιοδοτικό καθεστώς των δικαστικών λειτουργών».
Παράλληλα, τονίζουν πως οι αποφάσεις «παράγουν άμεσα τα αποτελέσματά τους ως προς όλους τους συνταξιούχους δικαστικούς λειτουργούς, και, συναφώς, υποχρέωση συμμόρφωσης της συνταξιοδοτικής Διοίκησης, ώστε η παρεχόμενη δικαστική προστασία να είναι πλήρης και αποτελεσματική και να αποφεύγεται η άσκηση όμοιων αγωγών, με βέβαιο το αποτέλεσμά τους, φαινόμενο απαράδεκτο σε ένα Κράτος Δικαίου».
Ολόκληρο το υπόμνημα της Ένωσης
ΥΠΟΜΝΗΜΑ – ΑΙΤΗΜΑ
Της Ένωσης Συνταξιούχων Δικαστικών Λειτουργών της Ελλάδος και Λειτουργών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους
Αθήνα, 18 Οκτωβρίου 2023
ΠΡΟΣ
Τον Κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη, Πρόεδρο της Κυβέρνησης, Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού, Μέγαρο Μαξίμου, Ηρώδου Αττικού 19, Τ.Κ. 106 74, Αθήνα.
Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,
- Όπως είναι γνωστό στη συνταξιοδοτική Διοίκηση με τις υπ’ αριθμ. 1 έως και 4 του 2018 και 255 του 2021 αποφάσεις του Ειδικού Δικαστηρίου του άρθρου 88 παρ. 2 του Συντάγματος (συγκείμενου κατά την πλειοψηφία των 2/3 αυτού από μη δικαστές) κρίθηκαν αντισυνταγματικές και ανίσχυρες, για όλους τους συνταξιούχους δικαστικούς λειτουργούς, από της ισχύος τους, οι διατάξεις του άρθρου πρώτου παρ. Β υποπαρ. 13 του ν. 4093/2012, καθώς και εκείνες του ν. 4387/2016 (νόμος «Κατρούγκαλου») και του άρθρου 120 του ν. 4623/2019, ως αντικείμενες στις διατάξεις του άρθρου 26 του Συντάγματος και στις εξειδικεύουσες αυτές, ως προς τη δικαστική εξουσία, διατάξεις των άρθρων 87 παρ. 1, 2 και 88 παρ. 2 του Συντάγματος, οι οποίες επιτάσσουν, χάριν της συνταγματικά κατοχυρωμένης προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας των δικαστικών λειτουργών, τη χορήγηση σ’ αυτούς σύνταξης που να μην αποκλίνει ουσιωδώς από τις αποδοχές, των εν ενεργεία δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι έχουν τον ίδιο βαθμό με εκείνον που κατείχαν οι συνταξιούχοι κατά την έξοδό τους από την ενεργό υπηρεσία, ώστε να διασφαλίζεται σε αυτούς επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης, ανάλογο με το κύρος και την αποστολή του λειτουργήματος που ασκούσαν.
- Οι αποφάσεις του Ειδικού Δικαστηρίου του άρθρου 88 παρ. 2 του Συντάγματος ναι μεν, κατ’ αρχήν, παράγουν τα αποτελέσματά τους έναντι των διαδίκων της δίκης (άρθρο 8 του ν. 3038/2002), εν τέλει, όμως, όπως προκύπτει από τις διατάξεις των άρθρων 20 παρ. 1, 26, 87 παρ. 1, 88 παρ. 2, 95 παρ. 5 του Συντάγματος και 6 παρ. 1 και 13 της ΕΣΔΑ, σε συνδυασμό με εκείνες των άρθρων 4, 5 παρ. 1, 2, 3 και 4 του ν. 3038/2002 και 1 του ν. 3068/2002, αλλά και την πάγια νομολογία του Ελεγκτικού Συνεδρίου (στην οποία συγκαταλέγονται και οι κατωτέρω τρεις της Ολομελείας του), παράγουν άμεσα τα αποτελέσματά τους ως προς όλους τους συνταξιούχους δικαστικούς λειτουργούς, και, συναφώς, υποχρέωση συμμόρφωσης της συνταξιοδοτικής Διοίκησης, ώστε η παρεχόμενη δικαστική προστασία να είναι πλήρης και αποτελεσματική και να αποφεύγεται η άσκηση όμοιων αγωγών, με βέβαιο το αποτέλεσμά τους, φαινόμενο απαράδεκτο σε ένα Κράτος Δικαίου.
- Τα αρμόδια, όμως, όργανα της συνταξιοδοτικής Διοίκησης (e – ΕΦΚΑ – Ν.Π.Δ.Δ.) αρνούνται παρανόμως και κατά παράβαση του καθήκοντος τους να εφαρμόσουν τις επί νομικών ζητημάτων κρίσεις του Ειδικού κατά το άρθρο 88 παρ. 2 του Συντάγματος Δικαστηρίου, που έχει τη σχετική πρωτογενή εκ του Συντάγματος δικαιοδοσία. Αποτέλεσμα είναι να προσφεύγουν αθρόως, οι συνταξιούχοι δικαστικοί λειτουργοί στο αρμόδιο εκτελεστικό δικαστήριο (Ελεγκτικό Συνέδριο). Οι σχετικές εφέσεις ή αγωγές τους γίνονται δεκτές και το Ελληνικό Δημόσιο εκτελεί τις εκδιδόμενες σε βάρος του αποφάσεις, επιβαρυνόμενο με μεγάλα ποσά για τόκους.
- Προσφάτως, με τις αποφάσεις 1330, 1331 και 1332/2023 του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σε μείζονα Ολομέλεια, έγιναν δεκτές εφέσεις συνταξιούχων δικαστικών λειτουργών με την αιτιολογία, ότι, σύμφωνα με τις προαναφερόμενες πέντε αποφάσεις του Ειδικού Δικαστηρίου του άρθρου 88 παρ. 2 του Συντάγματος, οι συντάξεις των δικαστικών λειτουργών και μελών του Ν.Σ.Κ. επανέρχονται στα επίπεδα που είχαν διαμορφωθεί με τις προγενέστερες του ν. 4093/2012 διατάξεις.
- Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσής μας, λαμβάνοντας υπόψη του το εγνωσμένο αμέριστο ενδιαφέρον Σας για τη νόμιμη, άμεση και αποτελεσματική επίλυση των ζητημάτων, που αφορούν την Ελληνική Δικαιοσύνη, ως τρίτο Πυλώνα και Οχυρό της Δημοκρατίας μας, και ιδίως των απτομένων της συνταγματικά κατοχυρωμένης ανεξαρτησίας της, αποφάσισε να υποβάλει το παρόν υπόμνημα μαζί με το αίτημα να μας δεχτείτε, για να εκθέσουμε τις απόψεις μας, όσον αφορά την αναγγελθείσα σχετική νομοθετική ρύθμιση, με δεδομένο ότι το συνταξιοδοτικό καθεστώς των δικαστικών λειτουργών (όπως και το μισθολογικό τους) διέπεται από τις διατάξεις των άρθρων 26, 87 παρ. 1, 2 και 88 παρ. 2 του Συντάγματος και ενδιαφέρει όλους τους δικαστικούς λειτουργούς και τα μέλη του Ν.Σ.Κ., εν ενεργεία ή συνταξιούχους.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ, ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ Ε.Τ.
Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ, ΣΟΦΙΑ ΔΟΥΛΚΙΔΟΥ, ΕΦΕΤΗΣ Ε.Τ.
Α. Γεωργιάδης: “Λανθασμένη η απόφαση, αλλά αυτή είναι”
Μέχρι τέλος Νοεμβρίου θα παρουσιαστεί η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης όπως ανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης, επισημαίνοντας ωστόσο πως πρόκειται για μία “λανθασμένη απόφαση”, αλλά αναφέρθηκε πως θα πρέπει η κυβέρνηση να συνταιριάξει 3 αρχές.
«Εγώ θέλω να είμαι ειλικρινής, θεωρώ λανθασμένη αυτή την απόφαση, αλλά αυτή είναι η απόφαση. Η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία που θα λάβουμε τα δύο συναρμόδια Υπουργεία, Οικονομικών και Εργασίας, θα προσπαθήσουμε να συνταιριάξει τρεις αρχές: Αρχή πρώτη, ο αυτονόητος σεβασμός μίας συντεταγμένης πολιτείας σε μία δικαστική απόφαση, αλλιώς δεν έχουμε κράτος. Δεύτερη αρχή, να μην θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική ισορροπία της χώρας, κυρίως εγείροντας αντανακλαστικά αιτήματα από άλλους κλάδους. Και η τρίτη αρχή να μη δημιουργεί αίσθημα κοινωνικής αδικίας σε όλους τους υπόλοιπους συνταξιούχους» σημείωσε.
Και πρόσθεσε: «Μεταξύ τους οι τρεις αρχές δε συνταιριάζονται εύκολα, γιατί σε κάποιο μεγάλο βαθμό έχουν αντινομίες στην προκειμένη περίπτωση, αλλά δουλεύουμε οι δύο Υπουργοί αρκετά σε αυτό, έχουμε κάποιες καλές ιδέες και πιστεύουμε ότι σύντομα θα μπορούμε να είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε τη νομοθετική μας πρωτοβουλία μέχρι τέλος Νοεμβρίου, εάν προλάβουμε γιατί αυτό έχει μία διαδικασία».
Η απάντηση Χατζηδάκη για τις αυξήσεις
Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης μίλησε για σεβασμό της δικαστικής απόφασης αλλά στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πειθαρχίας, επικαλούμενος μάλιστα σειρά αποφάσεων του Συμβουλίου Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου που εχουν επισημάνει την ανάγκη αυτή, σε περιπτώσεις άλλων συνταξιούχων: “..με βάση την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου οι αυξήσεις που θα δίνονταν στους δικαστικούς θα ήταν της τάξεως του 50%. Διερωτώμαι ποιος βουλευτής θα τις ψήφιζε;”, αναφέρει και προσθέτει ότι “η πρόταση της κυβέρνησης σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να προχωρεί πέρα από τις προβλέψεις του Συμφώνου Σταθερότητας που έχει ήδη κατατεθεί στις Βρυξέλλες”.
Σε σχετική ερώτηση απάντησε πως ο κ. Χατζηδάκης: “Εχω ήδη σημειώσει ότι δεν μπορούμε ούτε να αγνοούμε ούτε να περιφρονούμε τη Δικαιοσύνη. Ωστόσο με βάση την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου οι αυξήσεις που θα δίνονταν στους δικαστικούς θα ήταν της τάξεως του 50%. Διερωτώμαι ποιος βουλευτής θα τις ψήφιζε; Διερωτώμαι επίσης πώς θα μπορούσα να αγνοήσω την ανάγκη για δημοσιονομική πειθαρχία όταν τόσο το Συμβούλιο της Επικρατείας όσο και το Ελεγκτικό Συνέδριο σε μία σειρά αποφάσεών τους για τις συντάξεις τα τελευταία χρόνια έχουν επισημάνει ακριβώς αυτή τη διάσταση. Τη διάσταση δηλαδή των αντοχών του προϋπολογισμού ως προς το συνταξιοδοτικό μας σύστημα. Η πρόταση δηλαδή της κυβέρνησης σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να προχωρεί πέρα από τις προβλέψεις του Συμφώνου Σταθερότητας που έχει ήδη κατατεθεί στις Βρυξέλλες και φυσικά θα είναι σε αρμονία με παλαιότερες αποφάσεις τόσο του Συμβουλίου της Επικρατείας όσο και του Ελεγκτικού Συνεδρίου στις οποίες ήδη αναφέρθηκα για το θέμα των συντάξεων”.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δολοφονία Κατσουρή: Ποινές “χάδι” στους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ – Από επιπλήξεις μέχρι χρηματικά πρόστιμα – ΒΙΝΤΕΟ Γάζα: Βομβαρδίστηκε η Ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου – “Έγκλημα πολέμου” λέει το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων – 8 οι νεκροί – ΒΙΝΤΕΟ Θύμα διάρρηξης ο Γιάννης Καλλιάνος: Καρέ καρέ οι κινήσεις του δράστη σε ΒΙΝΤΕΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος: Αρχίζει το διήμερο συνέδριο για τα ειδικά ζητήματα ποινικού δικαίουΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr